| mihaybbc a întrebat:

O sa imi cumpar un catel ogar. Intrebarea este cum il aleg ca fiind un ogar bun ( la vanatoare )? Nu vreau sa iau teapa sa cumpar cine stie ce javra.

5 răspunsuri:
| LaLaura a răspuns:

Pai nu ai cum sa il alegi, banuiesc ca il cumperi pui de vreo 2-3 luni. Toti puii sunt aproape la fel, cauta doar joaca.
Nu inteleg prin termenul "javra" ce ai vrut sa spui, ideea e ca depinde de tine cum il atrenezi si dresezi ca sa iti fie un caine de vanatoare bun, el are instinct si devotament in acest sens la vanatoare ( e un caine special facut pentru a vana, are un simt mai dezvoltat fata de alti caini) dar trebuie antrenat. La fel cun noi ne antrenam mintea pentru a putea asimila mai mult, creierul se atofiaza daca nu e pus in functiune, asa e si la caini, daca nu il atrenezi incepand cu el de mic, sa ii ascuti simturile, nu o sa dea randament maxim la vanatoare.
Stii cainii politistiti gen k9, ei sunt atrenati in fiecare zi cel putin 5 ore pentru a da randament maxim la evenimentele chemate.

| mihaybbc explică (pentru LaLaura):

Am vrut sa spun cum il aleg din cuib, si prin javra am dorit sa spun sa nu fie vreo corcitura sa mai stiu ce rasa ( nu il iau de la vreo canisa ca sa am garantia ca e 100% de rasa).

| mihaybbc explică (pentru LaLaura):

si cred ca o sa il iau la 7-8 saptamani

| LaLaura a răspuns (pentru mihaybbc):

Il alegi pe care iti place tie cel mai mult sau in functie de sexul pe care il preferi. Te asigur ca nici la 7-8 saptamani nu se diferentiaza ca x o sa fie un ogar excelent de vanatoare. De fapt toti sunt oarecum egali, dar diferentele se fac doar in functie de antrenamentul si dresajul sau de care o sa aiba parte.
Nu ai de unde sa stii daca e corcit sau nu, doar daca are un atestat care dovedeste ca este o rasa pura ( pedigriu), dar cainele o sa fie mai scump in acest caz, poti sa vezi daca parintii cainelui sunt de aceeasi rasa ( ogar) si logic ca si puiul este tot ogar, sau poti sa il duci la un veterinar ca sa iti spuna daca e de rasa sau metis, dar peedigriul iti ofera 100% siguranta ca este de rasa pura.

| Kriss96 a răspuns:

Nu javre. Metisi se numesc si nu e vina lor ca stapanii pretind ca sunt de rasa ca sa-i vanda. Am inteles, vrei rasa pura. Atunci tine minte doua chestii:
1. Vei da multi bani pe el. Nu o sa gasesti rasa pura la 200 de lei. Ca sa fi sigur ca nu e metis (sau javra cum iti place tie) trebuie sa cauti canisa. Si cel mai bine le gasesti pe site-ul asociatiei de chinologie pentru ca acolo ti le arata pe cele inregistrate oficial.
2. Daca un caine nu e de rasa pura nu inseamna ca e javra. E tot un animalut si de multe ori e chiar mai bun decat un caine de rasa. Daca iubesti cainii ii iubesti pe toti. Daca tu consideri ca niste caini fara vina se numesc javre pentru ca nu au o bucata de hartie pe care sa scrie pedigree inseamna ca nu iubesti cainii si nici nu iti recomand sa iti iei catel. Mai bine fara decat sa-l chinui.