Am luat asta de pe net. cred ca o sa te ajute:
,, Cainele pechinez este semnalat istoric cu 2000 de ani inaintea erei noastre! Pictori si sculptori din China Antica l-au reprezentat in arta lor exact asa cum il cunoastem astazi. De asemenea, analizele ADN au prelevat dovezi ca reprezinta una din cele mai vechi si mai stabile rase, cu cel putin o gena ancestrala curata, de lup. Intrebarea este ce fel de lupi erau cei care au evoluat in Pechinez...
Poarta numele vechi al capitalei Chinei, Pekin si era rasa detinuta exclusiv de membrii familiei regale. A trait, aproape 3 milenii, exclusiv in incaperile vastului Oras Interzis, resedinta imparatilor. Era servit si intretinut de eunuci, iar furtul sau vanzarea unui astfel de caine era pedepsita cu moartea. Mai purta numele de „Manecuta" pentru ca, date dimensiunile originale mai mici decat cele cunoscute astazi, putea fi transportat fara probleme in largile maneci ale chimonourilor traditionale. Este oricum unul dintre cei mai mici caini de companie, dar chinezii au facut mai mult in acest sens. Pentru a minimaliza dimensiunile rasei, cei care se ocupau de ingrijirea puilor de Pechinez hraneau catelusii cu vin de orez si, in primele luni de viata, ii tineau infasurati strans in fasii de panza. In timpul celui de-al doilea razboi al opiului (1860) Orasul Interzis a fost invadat de trupele aliate, iar imparatul Xianfeng s-a refugiat cu intreaga sa suita astfel ca, inainte de a incendia Vechiul Palat de Vara, trupele britanice au capturat 5 exemplare. Credinciosi, cei cinci caini Pechinez pazeau trupul stapanului (un unchi al imparatului) care preferase sa se sinucida pentru a nu fi capturat de „diavolii straini". Unul a fost oferit de locotenentul Dunne reginei Victoria si a primit numele Looty, ceilalti au fost „infiati" de catre ducesa de Wellington si ducesa de Richmond-Gordon. Asa a patruns imperialul Pechinez in Europa, iar efectul a fost devastator. Putini caini de talie mica au fost atat de rasfatati de-a lungul existentei lor, si acesta este un aspect de care trebuie sa se tina seama.
Principalele caracteristici ale rasei:
Durata de viaţă: 12 - 15 ani
Grupa: Toy
Culoare: orice culoare, mai frecvent negru si bej in combinatie cu alb
Varietati: -
Talia: mica
Naparlire: consistenta
Inaltime: 20-23 cm
Greutatea: 4-6 kg
Descrierea si intretinerea rasei Pechinez
Este un caine pufos si delicat, mai mult lung decat inalt, indesat, cu partea anterioara a corpului lata, puternica si in contrast cu partea inferioara, dand ansamblului aspectul de leu in miniatura (una din denumirile vechi ale Pechinezului era „Cainele Leu"). Are capul mare, lat intre ochi si plat in spate, botul este scurt (aplatizat), ridat. Are ochii proeminenti, rotunzi, mari, stralucitori, de culoare inchisa. Urechile, prinse sus, au franjuri si sunt lasate pe langa cap. Are un gat foarte scurt si picioare curbate din umeri, uneori rasucite spre exterior. Blana Pechinezului este dubla, cu un prim strat des, pufos si un strat exterior cu firul drept, mai aspru, care formeaza o coama bogata pe gat si spate. Poate avea aproape orice culoare, mai frecvent este intalnit in culorile negru si bej combinate cu alb. Nu exista caine Pechinez de rasa pura alb complet sau integral de culoare rosu inchis! Poate avea o masca neagra, ca mopsul, asemanatoare unei perechi de ochelari.
Temperament si comportament specifice rasei Pechinez
Pechinezul este un caine vioi si jucaus, cu o mare incredere in sine (chiar ingamfat!), curajos si independent, cu accese de incapatanare. Credincios stapanului caruia ii suporta toanele, este prietenos cu copiii atata timp cat acestia ii respecta tabieturile (mai ales reprizele de somn). Nu are probleme de socializare cu alte animale si este permisiv cu strainii. Blana necesita un periaj periodic care trebuie sa debuteze de la varste mici, pentru ca nu se dau in vant dupa aceasta activitate care, in fapt, le face foarte bine. Cutele de pe fata trebuie curatate periodic, la fel si urechile, iar parul in exces dintre pernutele picioarelor trebuie tuns. Dimensiuni standard: Inaltime= 20-23 cm; Greutate= 4-6 kg; Speranta de viata= 12-15 ani.
Dresajul cainelui Pechinez
Desi inteligent, latura independenta predomina. Cainele Pechinez isi alege „seful", in acesta privinta semanand cu pisica. Totusi, cu un dresaj ferm, consecvent, stimulativ si nu prea aspru poate deprinde cateva reguli de conduita. Altfel va proceda cum il taie capul si va va privi ca si cum ar spune „Poate vrei sa-mi chem servitorii sa te biciuiasca!". Dar latura simpatica primeaza.
Ingrijire si sensibilitate la boli
Pechinezul este o rasa sensibila, are predilectie pentru anumite boli canine. Sa nu uitati niciodata grija extrema de care a beneficiat de-a lungul trecutul sau glorios! Principalele boli ale acestui caine sunt: insuficienta cardiaca congestiva (puii trebuie consultati atent de un cardiolog canin pentru depistarea eventualului murmur cardiac), probleme oculare (ulceratii), probleme de respiratie (din cauza craniului mic si a botului foarte aplatizat). De asemenea, tinand cont de constructia osoasa a acestui caine, aveti in vedere sensibilitatea coloanei. Unele exemplare de Pechinez, cu predilectie cele mignone nu pot urca scarile! Nu este o gluma faptul ca acest caine necesita adesea transportul in brate (asta daca nu preferati cumva haine cu maneci largi, dupa moda asiatica…). Este un caine de rasa mica ce se preteaza in mod clar la viata in apartament, in spatii mici care ii vor fi de ajuns, prezentand un nivel scazut de activitate. Detesta schimbarile radicale in viata, este conservator. Isi va iubi familia de la care are expectante mari in ceea ce priveste ingrijirea si afectiunea si va fi destul de circumspect cu copiii.
Parerea noastra:
Pechinezul, cu aura sa cvadrimilenara si aerul imperial, este un caine care imprumuta eleganta si stil stapanului sau. Reprezinta o rasa de caini cu certe calitati deconectante care sunt in egala masura afectuosi si credinciosi. Un partener de viata predestinat celor linistiti, un caine de companie „creat" pentru viata in apartament, dar nu va protesta daca veti construi un palat pentru el…"
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: