Labradorul - putere si inteligenta
Labradorul este una dintre cele mai populare rase de caini din intreaga lume. Pe langa rolul de animal de companie, acesti caini sunt folositi in foarte multe tari si pentru prinderea infractorilor sau asistenta persoanelor suferinde. Labradorii sunt gentili, inteligenti si plini de energie, fiind recomandati persoanelor de orice varsta. Aceasta rasa, cunoscuta si sub numele de Cainele Sfantului Ioan, isi are originele in Canada, unde era folosit la prinderea pestilor.
Istorie
Stramosii labradorului modern au fost crescuti in insula Newfoundland din Canada, rasa fiind foarte apropiata din punct de vedere genetic de cainii care poarta numele insulei. Primii labradori au fost adusi in Europa la mijlocul secolului al XIX-lea de catre vasele pescaresti portugheze. Datorita calitatilor extraordinare si a gradului inalt de obedienta, labradorii au devenit foarte populari printre aristocratii din vestul Europei. Acesti caini s-au bucurat de cea mai buna atentie si ingrijire din momentul in care au fost adoptati de europenii cu stare. Multe exemplare au fost dresate pentru a fi folosite la vanatoare, dovedindu-se niste copoi excelenti. O teorie legata de numele rasei identifica originea acestuia in cuvantul portughez "labrador", care inseamna "muncitor al campului". Kennel Club-ul din Marea Britanie a recunoscut rasa Labrador Retriever in anul 1903.
Aspect
Labradorii sunt caini solizi, cu o constitutie puternica. Capul este mare, nasul este lat cu narile bine deschise (labradorul are un simt olfactiv extraordinar). Ochii sunt de culoare maron-castaniu, cu o privire inteligenta. Urechile sunt de marimi medii, lipite de cap si purtate inspre spate. Picioarele sunt foarte bine dezvoltate si musculoase. Labele sint rotunde si compacte. Atat labele cat si coada (de lungime medie si rotunjita, asemanatoare cu a vidrei) ajuta acest caine sa fie un inotator excelent. Blana este scurta, neteda si impermeabila. Exista trei culori recunoscute pentru parul labradorilor: negru, galben si ciocolatiu. Unele exemplare au o mica pata alba pe piept. Inaltimea standard pentru un labrador matur este de 55 de centrimetri, in timp ce un exemplar sanatos poate cantari intre 25 si 30 de kilograme.
Temperament
Cainii din rasa labrador sunt recunoscuti pentru firea lor echilibrata. Labradorii sunt foarte adaptabili la diferitele activitati pentru care sunt antrenati. De asemenea, indiferent ca este crescut la curte sau in apartament, aceste patrupede invata repede sa respecte regulile casei. Fata de alte rase, labradorii nu sunt foarte teritoriali. Aceste patrupede sunt rareori distructive, hipersensibile sau agresive, fiind niste animale de companie ideale. Avand in vedere trecutul lor de copoi, labradorilor le place foarte mult sa poarte obiecte in gura. Stapanul unui astfel de caine isi poate pune mana in gura patrupedului fara nicio grija, labradorii fiind foarte atenti sa nu muste din greseala. Acesti caini au o reputatie excelenta legata de viata in familie. Labradorii se intelege foarte bine cu copiii si dau dovada de rabdare in relatia cu cei mici sau cu celelalte animale de companie din casa.
Labradorii au un caracter stabil si se sperie foarte greu atunci cand sunt pusi in fata unei situatii neasteptate. Acesti caini sunt predispusi la probleme cu mestecatul excesiv dar pot fi antrenati foarte usor pentru a scapa de astfel de obiceiuri inadecvate. Labradorii vor latra atunci cand nu identifica sursa unui sunet dar, de obicei, sunt destul de tacuti. Din cauza faptului ca sunt foarte toleranti cu strainii, labradorii nu sunt niste caini de paza foarte buni. Labradorii sunt foarte putin dispusi sa "scape" din locurile pe care le cunosc si vor sari gardul sau vor iesi pe usa doar pentru ca sunt foarte curiosi si au un simt de explorator. Acesti caini adora compania oamenilor si vor cauta permanent interactiunea cu stapanii lor.
Caracteristici
Labradorii sunt folositi la vanatoare, luatul urmei, depistarea anumitor substante, in politie si pentru asistarea persoanelor cu probleme de sanatate. Aproximativ 60% dintre cainii care insotesc persoanele nevazatoare din Statele Unite ale Americii sunt labradori. Puii de labrador nu ar trebui introdusi intr-o casa noua mai devreme de sapte saptamani. Acesti caini traiesc, in medie, 12 ani si nu sunt predispusi la probleme grave de sanatate. Labradorii se pot ingrasa peste masura foarte usor si, ca rezultat, pot suferi de diabet, displazie de sold sau alte probleme ale incheieturilor.
Sau
Exact ca şi oamenii, câinii "încetinesc" atunci când îmbătrânesc. Blana se albeşte, vederea se slăbeşte, organismul pierde din tonus. Devin mai predispuşi la îmbolnăvire, mai puţin adaptabili la schimbări şi chiar uită, pe măsură ce trece timpul. Caută în noi ajutor şi alinare.
Când este câinele dumneavoastră "bătrân"?
Bine cunoscuta afirmaţie cum că un an câinesc este egal cu 7 ani din viaţa unui om nu este tocmai exactă. Raportul este mai mare în cazul câinilor tineri şi descreşte puţin pe măsură ce câinele dumneavoastră îmbătrâneşte. În funcţie de rasă, un câine ajunge la pubertate la vărste cuprinse între 8 luni şi 2 ani. In general, un câine de 6 ani este echivalentul unui om de 45 de ani, la 10 ani este ca un om de 65, la 12 ca un om de 75 şi la 15 ca un om de 90 de ani.
Dumneavoastră sunteţi cei care ştiţi cel mai bine ce vârstă arată câinele dumneavoastră. Chiar dacă acesta este sănătos, este important să vă daţi seama când animalul începe să-şi arate adevărată vârstă. Totuşi, după ani şi ani în compania câinelui, este posibil să nu observaţi primele semne subtile ale declinului.
Indiferent de cât de apropiaţi sunteţi de câinele dumneavoastră, el nu ştie cum să vă spună despre micile sale dureri sau despre alte discomforturi mai mari. Nu înţelege de ce nu mai poate alerga la fel de repede sau sări la fel de sus.
Când să începeţi monitorizarea?
Cei mai mulţi veterinari recomandă ca unui câine să i se facă investigaţii pentru depistarea posibilelor simptome ale îmbătrânirii şi să fie dus la consult de două ori pe an, când este bătrân. Pentru a determina momentul potrivit pentru aceste investigaţii, trebuie să înţelegeţi în ce mod ar putea rasa sau istoricul medical accelera simptomele de îmbătrânire. Luaţi în considerare următoarele recomandări:
- Pentru câinii peste 36 kg începeţi monitorizarea de la 4 – 6 ani
- Pentru câinii între 23 şi 36 kg începeţi de la 6 – 8 ani
- Pentru câinii între 7 şi 23 kg începeţi de la 7 – 9 ani
- Pentru câinii de cel mult 7 kg începeţi monitorizarea de la 9 – 11 ani.
Trăiesc mai mult
Din anii ’30, durata de viaţă a câinilor a crescut cu peste 70%, de la 7 la 12 ani! Şi asta este doar media. Cu noile descoperiri în medicina veterinară şi stăpâni mai bine informaţi, mulţi câini ajung să trăiască şi până la 14 ani. Binenţeles, nimeni nu poate prezice cât va trăi fiecare câine în parte.
Există mereu posibilitatea să apară o boală sau să se producă un accident, sau o predispoziţie genetică pentru imbolnăvire care "mişună" prin genele câinelui dumneavoastră. Dar în general, cu cât rasa este de talie mai mare, cu atât îmbătrâneşte mai repede.
Rasele de talie foarte mare – chiar şi un Saint Bernard bine îngrijit, care face foarte multă mişcare – pot începe să îmbătrânească încă de la 4 ani şi au o speranţă de viaţă de 7 – 11ani. Chihuahua este cea mai mică rasă, ai cărei adulţi pot cântări între 900g şi 4kg şi pot trăi şi peste 18 ani. Unele rase trăiesc mai mult decât altele, cum este şi cazul corciturilor.
În medie, câinii mai mici sau cei de talie mică, cu gene dominante sunt mai longevivi. Veterinarii nu pot explica încă de ce durata de viaţă depinde atât de mult de mărime. Doctorul Harold Zweighaft din New York spune că, câinii de talie mare au un metabolism diferit şi îşi trăiesc timpul mai repede decât cei de talie mică.
Durata de viaţă în funcţie de rasă
Următoarea listă prezintă vârsta până la care pot trăi diferite rase de câini:
- 7-10 ani: Great Dane, Newfoundland, Cavalier King Charles spaniel (bolile de valvă mitrală pot afecta până la 50% din aceşti câini, numai în America de Nord);
- 9-11 ani: St. Bernard, copoi, chow chow, boxer, buldog francez (boala Von Willebrand, asemănătoare cu hemofilia la om, împiedică coagularea sângelui la aceşti buldogi);
- 10-13 ani: terrier Airdale, dalmaţian, golden retriever, ciobănesc german, Scottish terrier (şi terierii aceştia pot suferi de boala Von Willebrand);
- 12-15 ani: beagle, bichon firse, collie, doberman, papillon, pomeranian
- 14-16 ani: boston terrier, cairn terrier, cocker spaniel, Welsh corgi, setter irlandez, Parson Russell terrier, Maltese terrier, pudel (standard), schnauzer, shih tzu, West Highland White terrier, Yorkshire terrier;
- 15-18 ani: Dachshund, pudel (miniatural), chihuahua.
Depinde de dumneavoastră să asiguraţi sănătatea şi securitatea câinelui dumneavoastră şi să aveţi grijă să se poată bucura de abilităţile sale atletice înnăscute cât mai mult timp. Trebuie să fiţi foarte atenţi pentru a putea observa schimbări în obiceiurile şi starea câinelui. E nevoie de iubire şi angajament pentru a-l ajuta la bătrâneţe, însă veţi fi răsplătiţi pe măsură.
FUNDA?
Hello! Dupa cate stiu media de viata e intre 9-15 ani dar nu este iesit in comun sa traiasca pana la 16-17 ani daca e crescut sanatos si plimbat regulat. Ceau! Ceau!
Bojemoi întreabă:
anonim_4396 întreabă: