Cum sa nu fie sentimente?! Crezi ca atunci cand cainele ala da din coada ca te joci cu el nu simte nimic? Sau atunci cand latra la tine si mai are putin si te face bucati... iar nu simte nimic? Poate nu au exact aceleasi "sentimete" ca noi, dar e clar ca au ceva asemenator.
Shin.
Nu stiu daca exista sau nu dovezi stiintifice despre faptul ca animalele au sentimente insa, in mod concret, fiecare dintre noi stie ca exista asemenea sentimente la caini de exemplu, care isi iubesc stapanii si le sunt credinciosi si dincolo de moarte. Unii caini culcandu-se pe mormantul stapanului si refuzand mancarea si apa, dandu-si si ei obstescul sfarsit, din dragoste si credinta fata de cel ce l- a ingrijit si l-a iubit la randul sau, stapanul ce a plecat in lumea amintirilor.
O sa evoc o povestioara, pe care noi am trait-o. Era o gradina comuna a 42 de familii, care-si cultivau legumele necesare gospodariei, in urma cu cca 30 de ani. In acea gradina exista o catea din rasa ciobanesc carpatin, pe care a dorit-o la stana un oier si a dus-o la cca 60 de km, intr-o alta localitate. Transportul s-a facut intr-o masina si noaptea si cu toate acestea dupa cca 2 luni, cateaua s-a reitors singura in gradina noastra (slaba si infometata) si acolo a trait pana ce i s-au sfarsit zilele. Cu toate ca nu avea doar un singur stapan, pentru ca ii duceau mancare cam 10 persoane din gradina, ea s-a simtit iubita si s-a atasat la randul ei de noi si a revenit pe jos la "caminul ei". De asemenea, caii dau dovada de sentimente cand isi arata dragostea fata de stapanii lor si chiar pisicile, care in general sunt mai rasfatate si mai egoiste, dau dovada de sentimente.
Se stie ca, animalele salbatice crescute de mici de oameni, se ataseaza si se comporta ca si un animal domestic cu stapanii lor si desigur ca exemplele ar putea cantinua.
Noi nu suntem singurele fiinte care avem sentimente ci, acest gen de atasament se regaseste si la animale, pe langa faptul ca, dau dovada de responsabilitate si de dragoste fata de puii proprii, pe care-i ocrotesc si-i ingrijesc, cu devotament. Dupa cum ai vazut din citatul prezentat in primul raspuns, aceiasi problema ca si tine si-a pus-o si Aristotel, iar raspunsul este unul favorabil existentei sentimentelor si la intreg regnul animal.
Este bine ca ai ridicat o asemenea intrebare pentru ca, de multe ori, unii oamenii dau dovada de faptul ca, sunt lipsiti de sentimente umane si sunt comparati cu animalele, care niciodata insa nu-si abandoneaza puii si nu le fac rau, asa cum se intampla cu unele persoane care savarsesc tot felul de rele si n-au pic de sentimente ori constiinta, de fapt in aceste situatii animalele sunt insultate in mod gratuit. Poate ca acest lucru ar trebui sa ne dea de gandit.
"Exista, la cele mai multe dintre celelalte animale, urme ale unor stari sufletesti care se deosebesc foarte limpede la oameni, caci blandetea si salbaticia, gingasia si asprimea, curajul si timiditatea, teama si indrazneala, impetuozitatea si firea rautacioasa, dar si o inteligenta care implica discernamant sunt, multe dintre ele, similitudini, la fel cum spuneam despre partile corpului." Aristotel
Nu'ti trebuie stiinta sa intelegi ca animalul tau de companie te iubeste ... faptul ca se dezvolta o relatie de prietenie ce cuprinde incredere, loialitate si grija unul fata de celalalt ar trebui sa evidentieze ideea ca animalele AU sentimente...si spre deosebire de ale noastre, ale lor sunt pure, sincere.
Nu stiu daca este o descoperire stintifica dar sigur ca au sentimente, faptul ca-si are grija de pui si ar fi in stare sa moara pentru ai scapa de pericol (ceea ce nu toti oamenii fac), sau cum ii creste pana poate sa se descurce singuri, cred ca au sentimente si inca foarte multe.Pa
Problema se poate pune si invers:
Sentimentele umane sunt oare o manifestare a intelectului foarte dezvoltat, sau sunt instincte modificate de intelectul uman?
Mai de mult am vazut un documnetar cu privire la inteligenta oamenilor, nu privita ca IQ, ci ca intelect raportat la necesarul biologic, astfel oamenii au un intelect de ordin 7 (sunt inzestrati cu un cortex/neocortex de 7 ori mai mare decat ar fi necesar pentru a trai biologic), delfinii au 5, cimpanzeii au 2.5 si cainii 1.5. Minim este 1, deci orice coeficient mai mare ca 1 implica o inteligenta ce permite generarea de sentimente.