| Daniel_9018 a întrebat:

Pe 28 luna trecuta trebuia sa fete iepuroaica si eu am crezut ca na fatat pana azi cand vad un pui mic afara nu stiu cum a ajuns acolo
oare sapa ea la tunel unde ii are si dupa acopera la loc daca o sa iasa si restul sau trebuia sa iasa toti odata a iesit doar 1

4 răspunsuri:
| LIN2010 a răspuns:

Ceilalti sunt inveliti in puf, separa femela de cuib si verifica, cu atentie cuibul sa nu fie iepurasi morti, daca totul e OK, hrana si apa le discretie.Respecte

| monutza90 a răspuns:

Citeste asta, o sa te ajute sa o intelegi happy
La fatare, iepuroaica trebuie sa. aiba boxa curata, culcusul bine pregatit, hrana de calitate si indeosebi apa proaspata. Daca nu are apa in boxa pentru a-si potoli setea, iepuroaica recurge uneori la devorarea puilor proprii. De cele mai multe ori fatarea are loc noaptea si dureaza circa 1/2 ora- O iepuroaica poate naste 10—12 pui si chiar mai multi (in medie 7 pui), dar nu poate alapta mai mult de 8 pui, dupa numarul mamelelor ce le poseda. Surplu-sul de pui se da la o iepuroaiea-doica, care are mai putini pui, situatie ce se practica si in cazul imbolnavirii sau mortii mamei adevarate. De regula nu se pune problema inlaturarii puilor; valoa-rea unui pui la nastere este echivalenta cu 6—8 kg furaje concentrate. Introducerea puilor straini in boxa iepu-roaicei-doica nu se face in prezen^a acesteia si numai dupa ce mai intii crescatorul va trece cu mina frecata cu o planta mirositoare peste capul mamei-doici pentru ca aceasta sa poata recunoaste noii-oaspeti, dupa acelasi miros. Dupa fatare, crescatorul controleaza cu grija daca puii sint sanatosi, indepartindu-i pe cei mor^i. La culcus (cu-tia de fatare) nu se va umbla decit cu mina uscata si usor frecata cu o planta mirositoare (patrunjel, pelin etc.) si totodata numai in lipsa iepuroaicei, care se trece pentru moment intr-o boxa vecina. O atentie deosebita se va da pentru pastrarea linistei complete, interzicerea vizitelor si ferirea de orice animate (ciini, pisici, soared). Lipsa de apa la fatare, deranjarea culcusului fara masuri de pre-cautie (izolarea femelei si producerea unor mirosuri cu care sa fie obisnuita) ivirea unei persoane straine, precum si numai trecerea unui soarece prin boxa, sint cauze care determina iepuroaica sa-si omoare puii si uneori chiar sa-i manince. Trebuie deci create conditii ca iepuroaicele-mame sa nu stea sub presiunea fricii, instinct pronuntat ce le-a ramas, prin mostenire, irica din timpul cind stramosii lor traiau in salbaticie. Puii se nasc cu corpul gol, fara par, cu pielea lucioasa si lipicioasa la pipait; ei sint de marimea unui cartof, au ochii inchisi, se misca greu si cauta in permanent sa suga atit timp cit sint flaminzi.

| razvilol a răspuns:

NU iti fa griji o sa iasa ei da sa nu fie nici un mascul in preajma ca ii omoara

| Indragostita2000 a răspuns:

Eu cred ca ea vrea sa nu ii cunosti deocamdata pui si ii tine ascunsi, celalat cred ca a urmarit-o asa ca ai grija mare de ea si poate o sa te lase sa vezi puii! Sa-mi dai Funda!