E posibil sa se fi ranit. Du-l la un medic veterinar. Sau poate asa are el pe cioc, un fel de coaja rosie. Ai observat asta inainte? Daca e bolnav, ai sa vezi ca e mai tacut si nu are pofta de mancare si eu am avut probleme cu perusul meu, si-a lovit un piciorus si l-am sunat pe doctor ca sa imi spuna ce sa ii fac, si l-am masat cu o crema de galbenele si i-a trecut.
Poate in cazul tau nu este vorba despre o problema de sanatate ci doar asa are el ciocul!
Multa Sanatate pentru perusul tau!
O seara faina!
Daniel.
La inceput era ca un fel de crapatura. pe urma s. a marit si s. a rosit.
Nu e tacut, mananca, danseaza
.
Si al meu avea la fel dar ia trecut avea o piatra din aia alba si rodea din dea nu stiu daca asta e motivul pentru care ia trecut.totusi intreaba un medic veterinar
Knemidocoptes pilae :Aceasta boala este una dintre cele mai des intalnite boli ectoparazitare la perusi. Aceasta boala este una din cele mai des intalnite boli la perusi.Simptomele acestei boli sunt o depunere de o materie gri alba ca buretele pe fata, nas, mai ales la cioc, ochi si picioare. Pasarea se curata si se spala mai mult ca de obicei din cauza mancarimilor, neliniste, ciocul pasarii se poate deforma si sa creasca peste masuri, el devine foarte vulnerabil si se poate rupe. Pasarea va incerca sa se scarpine cu ghiarele in nas datorita mancarimilor mari pe care le are. Parazitii de ca. 0, 4 x 0, 3 mm intra in piele, ca de ex pielea nasului, unde isi depune ouale. Prin penetrarea produsa de parazit si din cauza metabolismului parazitiilor, se inflameaza pielea. Dupa inflamare se formeaza acele depuneri sub forma de bureti. Terapia cea mai buna este desigur la veterinar, cereti “Frontline pentru pasariâ€, acesta contine substanta Fipronil, care omoara parazitii. Puteti face asta si acasa dar atunci trebuie sa specificati la veterinar ce specie de papagal aveti, cam cat cantareste si sa fiti sigur de boala pe care o are. Puneti Frontline pe un betisor de urechi si palpati locurile afectate. Alternativa la Frontline ar fi Ivomec care are ca substanta activa Ivermectina. Este important sa faceti aceasta de 2-3 ori, altfel omorati numai parazitul nu si ouale acestuia. In principiu daca nu aveti de unde sa luati aceste produse si nu vreti sa asteptati pana vi le aduce veterinarul sau nu poate sa faca rost de ele, puteti utiliza ulei de parafina sau vaselina. Se pune la fel pe betisor si se unge pe locurile afectate. Aceasta metoda se foloseste pentru a sufoca parazitii. Daca este totusi vorba de o pasare mai tare afectata sau observati depuneri in jurul ochilor, este totusi mai indicat sa folositi preparatele farmaceutice.