Depinde cati ani are daca este mic spre "mediu" sa zic asa pune-i o batistuta rosie acolo ca am auzit ca asa fac dresorii si la orice animal merge funda?
Spre deosebire de caini, pisicile sunt cunoscute pentru lipsa de obedienta fata de stapani: sunt mofturoase, rasfatate si fac mereu nazbatii. "Dresajul" unei pisici, daca ii putem spune asa, se limiteaza de multe ori la folosirea laditei cu nisip si la stabilirea zonelor in care nu are voie sa patrunda. In plus, dresajul la pisici poate fi dificil, deoarece au tendinta sa isi "sfideze" stapanul doar pentru a avea parte de si mai multa atentie.
Nu poti sa o inveti foarte usor pe Pisi sa faca tumbe sau sa mearga caraghios la fel de usor precum ai face-o cu Pufi. Insa felinele sunt destul de maleabile si pot fi usor convinse sa asculte de stapan, daca acesta isi da cu adevarat interesul.
Problema cea mai mare cu dresajul pisicilor este ca... sunt adorabile. Sunt pufoase si torc si ofera afectiune gratis, si sunt mari sanse ca ea sa devina stapana pe casa, in loc sa fii tu stapan. De fapt, cea mai mare greseala pe care o fac stapanii de pisici este sa considere ca felinele sunt mult prea inteligente ca sa faca voia stapanilor.
Consecventa, cheia dresajului la animale
Dresajul la animale se face prin radbare si consecventa, iar pisicile pot respecta reguli daca stapanul urmeaza aceste doua principii.
In primul rand, atunci cand in familie exista mai multi membri, cu personalitati diferite, strategia trebuie sa fie aceeasi. Nu trebuie sa presupui ca animalul va sti cine ii permite sa stea pe pat si cine nu. Toti membrii familiei trebuie sa stie care sunt regulile pentru animal.
Spre exemplu, o pisica invatata sa primeasca o "delicatesa", cum ar fi carne de pui in fiecare dimineata de la mama, va "cersi" in fiecare dimineata indiferent cine este in bucatarie.
Cum o inveti cu ladita cu nisip?
Primul lucru pe care trebuie sa-l inteleaga pisica este ca ladita cu nisip este singurul loc in care isi poate face nevoile.
Iar cea mai mare greseala pe care o fac stapanii este cea ca nu lasa ladita la dispozitia pisicii. Se intampla des ca animalul sa fie "uitat" undeva intr-o camera unde nu are acces la ladita, sau nisipul nu este schimbat.
Cat dureaza dresajul?
Dresajul pisicii incepe imediat ce animalul este adus acasa: cu un pui de pisica, lucrurile sunt mai usoare, deoarece in timp ce sta langa mama sa, ii va urma mereu exemplul.
Sa inveti o pisica cu ladita cu nisip dureaza intre o zi si cateva saptamani, in functie de cat de repede invata, dar si cat de abil este stapanul.
Cum stiu ca are nevoie de ladita cu nisip?
In primul rand, dresajul inseamna un efort suplimentar din partea stapanului. Acesta trebuie sa o observe atent in fiecare zi, pentru a constata cand da semne ca vrea sa foloseasca ladita cu nisip.
Daca pisica incepe sa sape cu labutele sau cauta un colt retras din camera, atunci e momentul sa fie dusa la ladita cu nisip. Daca e vorba despre un pui care nu prea stie ce sa faca, puteti sapa putin in nisip, pentru a-i arata care ar fi ideea.
Pisicutele nu trebuie stresate
Uneori, dresajul pisicii poate fi frustrant. Stapanul va fi tentat sa o certe pe pisicuta, daca aceasta a gresit cu ceva. Insa cearta nu face decat sa zadarniceasca munca celui care incearca sa o invete ceva pe pisica - in special daca cearta survine la cateva ore dupa ce pisica a gresit, caz in care animalul nu va sti pentru ce este certat.
Pisicile, ca si copiii, raspund foarte bine la laude si recompense, asa ca atunci cand a respectat regulile de buna-purtare merita recompensate. Dragostea pentru animal si rabdarea merg mana in mana, atunci cand vine vorba despre dresaj.