| xroscatax a întrebat:

Pot creste o testoasa de uscat in apartament? mentionez ca nu am un acvariu sau ceva de genul,am doar o cutiuta. Ce mananca? Pana acum i-am dat doar foarte putin mar. M-am atasat de ea si nu vreau sa o duc unde am gasit-o.(la iarba verde). Este foarte micuta. Ofer funda si vot, cat mai multe informatii daca puteti.

5 răspunsuri:
| ONElena11 a răspuns:

Este adaptată la mediul terestru. În România, trăiește în pădurile și regiunile de stepă din Oltenia, Banat și Dobrogea.
Țestoasa de uscat se recunoaște după corpul ei scurt, acoperit cu un țest format din 2 părți:
carapacea (la partea superioară, bombată, de culoare maroniu-roșcat)
plastronul (la partea inferioară, de culoare deschisă)
Ele sunt unite pe laturi, lăsând 2 deschideri prin care ies, la partea anterioară, capul și membrele anterioare, iar la partea posterioară, membrele posterioare și coada. Țesutul este format din plăci osoase bine sudate, acoperite de plăci cornoase. Coastele și vertebrele sunt concrescute cu carapacea. Capul, gâtul, picioarele și coada sunt acoperite de o piele solzoasă de culoare cenușie. Pe lângă organele de simț, asemănătoare cu ale șopârlei, există 2 fălci învelite într-o materie cornoasă ce formează un fel de cioc, cu margini tăioase și fără dinți. Sunt animale greoaie, care se deplasează încet din cauza conformației și a țesutului. Cele 4 membre sunt scurte, așezate lateral și terminate cu degete scurte, prevăzute cu gheare. Se hrănește cu ierburi, fructe, insecte, melci și viermi pe care le taie cu marginea ciocului. Respirația și înmulțirea este la fel ca la șerpi și șopârle.
Broasca testoasa de uscat este o broasca de talie mijlocie. Are circa 4 cm la nastere si respectiv 15-30 la varsta de adult. Este raspandita in tara noastra indeosebi in zona Portile de Fier, pe vaile afluentilor Dunarii, cu precadere la marginea lizierelor de padure.

Testul este convex, cu contur rotunjit, fara a se latii spre partea posterioara. Nu prezinta tuberculi cornosi in regiunea cozii. Solzul supracaudal este divizat in doua, iar formatul general este in mod obisnuit oval.

Culoarea acestei specii este ocru-galben sau galben-portocaliu, cu pete de culoare neagra si doua benzi de aceeasi culoare la nivelul plastronului. Este o specie vegetariana prin excelenta, hranindu-se cu frunze, fructe de paduer, legume si foarte rar mici nevertebrate. Hiberneaza din octombrie pana la sfarsitul lunii aprilie, ingropata in pamant sau in mici pesteri prezente in stancile de la nivelul malurilor. Obisnuit, se reproduce la sfarsitul primaverii, cand femela depune 11-12 oua albe, sferice, cu un diametru de 3.5cm., pe care le ingroapa in pamant afanat. Puii eclozeaza dupa o perioada de 3-4 luni si masoara la nastere circa 4cm.

| ѕოiℓ a răspuns:

Poti creste o testoasa, nu are nimic.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da poti pretenas!

| Marlushka a răspuns:

Si eu am o testoasa si de apa si de uscat. O tin intr-un acvariu cu apa si o mai scot din cand in cand pe uscat ca m-i s-a rupt insulita pentru ca era prost facuta. Ma rog, poti sa cresti o testoasa de uscat in apartament dar mai bine ar fi pentru ea sa stea intr-un acvariu, hmm..., nu stiu, poate cu nisip..., a, da, si poti pune pe o parte a acvariului care este indreptata spre perete o imagine ( asa am eu ).
Pa!