Da poti sa cresti un tipar si in casa dar ar cam trebui tinut singur pentru ca hrana lui e putin diferita cu a altor pesti care de ex se pot hrani numai cu fulgi. I se poate amenaja locuinta cu nisip mai multicel si cam asta ar fi tot.
Poti sa cresti atata timp cat creezi mediul lui natural.
Tiparul este o specie de peste de apa dulce, care prefera fundul malos si cu multa vegetatie, in general, se gaseste in ape fara nici o miscare, dar apare si in raurile de ses cu un curs foarte lent. Tiparul are posibilitatea sa respire prin intestine, ceea ce-i permite sa reziste mult timp si in albiile care au secat. In acest caz il gasim ingropat in mal, ca de multe ori si in timpul iernii. Prin intestinul gros, puternic vascularizat, absoarbe aerul atmosferic si prin anus elimina dioxidul de carbon. Scormoneste tot timpul fundul baltii, de unde inghite si namol, pe langa hrana preferata, care consta din particule de vegetatie, detritus organic, viermi, larve acvatice, mici crustacee, melci, moluste mici etc. De obicei se hraneste in timpul noptii, ziua fiind inactiv, mai mult ingropat in namol. Tinut in mana, putin strins cu degetele, emite un sunet caracteristic datorita eliminarii bruste a aerului din intestin prin anus. Acestui sunet (chitait) ii datoreaza si denumirea de tipar. Se reproduce din martie pana in august. Femela depune icrele, in general, in trei portii, in total 10000-15000 icre.
Tiparul traieste intr-un mediu specifific, care este greu de asigurat in conditii de acvariu.
Totusi, poti incearca intr-un acvariu, separat de ceilalti pesti.
Am un tipar da nu stiu sa il intretin omul de la magazin a zis ca nu e pretentios si poate fi hranit cu mancare normala de peste specia lui este numita...chiar nu mai stiu dar incepe cu ca si al meu este mai mic si lunguet cu niste dungi maroni pe spate daca stie cineva cum sa lase un mesaj va rog.