Uite aici tot ciclul reproducator la caini
Estrul la catea este definit ca perioada din timpul ciclului reproducator in care ea isi manifesta interesul pentru a se imperechea si in care ea foarte probabil a ovulat sau este pe cale sa ovuleze. Estrul incepe atunci cand cateaua ii permite masculului sa o incalece si sa se imperecheze si se termina atunci cand comportamentul ei receptiv inceteaza.
Cauze generale
up ↑
Catelele ating maturitatea sexuala (pubertatea) la varsta de 4-18 luni, moment in care ele experimenteaza primul lor estru. Exista o variabilitate uimitoare intre rase in ceea ce priveste maturizarea si chiar intre exemplarele aceleasi rase.
Cateva faze majore compun ciclul estral. Variatiile in nivelul hormonilor normali circulatori contribuie la initierea acestor faze diferite.
· Proestrus – perioada care precede estrul, atunci cand masculii sunt atrasi de femelele nereceptive. Proestrul dureaza, de regula, circa 9 zile.
· Estrus – perioada de imperechere ce dureaza aproximativ 5-9 zile; impreuna cu proestrul este cunoscut ca perioada „de calduri".
· Diestrus – perioada de dupa imperechere. Diestrul dureaza aproximativ 56-58 zile la cateaua gestanta si 60-100 zile la cateaua negestanta.
· Anestrus – perioada de repaus reproductiv. Cateaua nu se simte atrasa si nu atrage masculii. In general, anestrul dureaza 4-5 luni.
Ce ar trebui sa urmariti
up ↑
· Cantitatile mici de secretie vaginala sangvinolenta sunt asociate cu proestrul. Initial, labiile vulvare se maresc in volum si devin moi si cutate.
· Neliniste
· Urinare frecventa
· Capacitatea femelei de a atrage masculii de la mari distante departare
· Receptivitate la mascul
Diagnosticul
up ↑
up ↑
Citologia vaginala este o unealta foarte folositoare in atestarea estrului la caine, iar masurarea progesteronului seric (concentratia plasmatica) ajuta la determinarea zilei de ovulatie la catea. Daca ciclul estral pare sa fie anormal, sau daca se considera ca femela este infertila, atunci testele suplimentare de diagnostic pot fi recomandate. Aceste sunt reprezentate de:
· Un istoric complet si examinarea fizica (consult)
· Testele sangvine de rutina care includ o hemoleucograma, profilul biochimic si analiza de urina ca screening general al starii de sanatate
· Masurarea nivelelor altor hormoni care afecteaza ciclul reproducator, cum ar fi proba tiroidiana
· Testul de sange pentru bruceloza, o infectie bacteriana a tractului reproducator
· Examinarea radiografiilor toracice si abdominale
· Ultrasonografia (ecografia) abdominala
Tratamentul
up ↑
Estrul este o functie fiziologica normala a catelei intacte, necastrate. El poate fi prevenit sau eliminat prin castrarea catelei. Termenul medical pentru castrare este ovariohisterectomia, ceea ce inseamna ca ambele ovare si uterul sunt inlaturate in mod chirurgical. Toate semnele specifice estrului inceteaza in termen de cateva zile de la castrarea cainelui.
Ingrijirea la domiciliu
up ↑
Este foarte important sa fiti constienti de momentul in care cateaua voastra este in estru. Este un lucru obisnuit ca o catea in estru sa atraga masculii din tot cartierul. Imperecherile nepotrivite se pot produce, astfel ca masurile de preventie ar trebui luate pentru a va mentine cainele inchis sau supravegheat in mod constant de catre cineva atunci cand este scos afara.
Deniissel întreabă: