| GMpescar a întrebat:

mi-am propus sa prind un arici din gradina si sa incerc sa il domesticesc! ce spuneti... pote niste sfaturi despre ei, hranire si altele va rog! multumesc funda!

4 răspunsuri:
| Zenithf a răspuns:

Cel mai bine este sa faci cum o zis si pisi, ii pui la dispozitie niste ascunzatori prin curte si gradina, locuri unde se poate adaposti si de vremea rea.
Daca vrei unul ca animal de casa, singura varianta omenoasa este sa salvezi un pui a carui mama a murit (calcata probabil de o masina), pentru animalele adulte captura si captivitatea reprezinta un stres foarte mare care poate sa duca chiar si la moartea lor. Si in nici un caz nu vei reusi sa domesticesti un exemplar adult.

| d0pex a răspuns:

Dintre toate animalele de pe Terra care au reuşit să se adăpostească foarte bine în casa omului, ariciul nu putea lipsi. Pe lângă pisică, hamster, porcuşor de guineea, câine, iepure sau broască ţestoasă, există persoane care se bucură de compania unui prieten cu… ţepi.

Aricul este o specie destul de comună prin România şi, totuşi, foarte puţin vizibilă. Cum s-ar putea altfel dacă este un animal noctur?

El trăieşte şi pe lângă casa noastră, iar în unele cazuri chiar în interior. Se adaptează destul de greu la spaţii închise, este activ mai ales noaptea şi mănâncă toate insectele care îi ies în cale. Din acest punct de vedere, un arici este folositor pe lângă casa noastră, pentru că ne scapă de o grămadă de insecte şi de mici reptile.

Aveţi grijă să nu daţi cu insecticide, acesta fiind singurul pericol pentru el. Nu va avea probleme cu celelalte animale de companie pe care le mai aveţi (câine sau pisică), evitându-se "de comun acord".

Cu ce poţi să-l ademeneşti mai bine şi să-l răsfeţi? Mâncărica de pisici este foarte bună, poate chiar şi nişte pepene sau fructe de pădure. Nu-i daţi lactate! Îi plac, dar nu-i fac bine la stomăcel. Atenţie, nu-l bruscaţi!

Lăsaţi-l să se obişnuiască cu împrejurimile şi cu compania. Dacă se simte ameninţat, se transformă într-o mică minge cu ţepi. Ţepii sunt, de fapt, fire de păr supradimensionate, goale pe dinăuntru, fără a fi otrăvitoare, ce se desprind foarte greu.

Le puteţi construi adăpost

Sperioşi din fire, aricii se domesticesc mai greu decât un câine sau o pisică, dar, dacă vă purtaţi cu blândeţe, îi puteţi face să se lase luaţi în braţe.

Ca să nu vă părăsească proprietatea, construiţi-le un bârlog cu diametrul puţin mai mare decât dimensiunea lui, din lemn sau PVC, căptuşit cu paie sau plante uscate

| catalin12345678910 a răspuns:

Ariciul este un mamifer mic ce aparține ordinului insectivorelor, având o lungime a corpului de până la 33 de cm. Greutatea variază de la 800-1200g, în dependență de specie. Ei au membre mici și puternice, membrele posterioare fiind puțin mai mari și musculoase ca cele anterioare. Membrele au câte 5 degete, unde primul și ultimul deget sunt mai mici în comparație cu celelalte degete și nu au gheare. Au niște ochi mici și o ureche externă slab dezvoltată. Au un bot mic și ascuțit, cu o acuitate olfactivă foarte dezvoltată. Partea dorsală și laterală a corpului este acoperită cu niște ace lungi și ascuțite, alcătuite din cheratină și având o lungime de 10-20 de mm. Pe corpul unui arici pot fi până la 15.000 de astfel de ace. Se deosebesc, în Europa, după ariile de răspândire predominantă, în est Erinaceus concolor (cel întâlnit și în România), iar în vest Erinaceus europeus.Aricii se reproduc în sezonul cald, adică din mai până în august. Perioada de gestație durează 35-55 zile. De obicei se nasc 2-9 pui.

| Cru3HunTerr a răspuns:

Ariciul nu poate fi domesticit chiar daca este cuminte el daca l-ai lasat singur fuge din casa sau se ascunde deci ia-l frumos si dul intr-o dradina sau un parc.