Femelele sunt de obicei mai tacute, masculi sunt cei mai activi ( canta mult etc) si ar putea fi ceea ce zice "Prince_Amir_1995". Sper sa nu fie bolnava. Sa- i pui niste vitamine in apa ( sunt specale la pet-shop) si sa-i dai calciu ( se gaseste in coaja de ou) Sper ca te-am ajutat.
Cum i se da coaja de ou? Adica decojesc oul, si ii pun coaja in colivie amestecata cu meiul?
Fierbi un ou, il decojesti si sfarmi coaja de ou ca sa fe ca un praf si le amesteci cu orez fiert si cu ou pisat ( le place mult galbenusul ) - eu asa le dau si le place foarte mult. Ai putea sa-l amesteci si cu mei dar de el nu se lipeste, de orez si de ou se lipeste. Apropo, sa le cumperi un cuib daca cumva vei avea oua la ei. Sper ca te-am ajutat. Sa imi mai zici ce se mai intampla.
Ok multumesc de ajutor, si amestecul respecit presupun ca il pun intr-un recipient gen ala de mei nu?
Exact. Sa nu uiti sa-i iei si niste vitamine care se pun in apa de baut. Cu placere.
Apropo, deja un cuib dar il frecventeaza mai mult baiatul decat fetita.
Este foarte bine ca-l frecventeaza baiatul. El este cel care "deschide drumurile". Asa fac aproape toate cuplurile de perusi, baietii sunt cei care intra primi in cuib ca sa se asigure ca este bun cuibul. Dupa ce s-a asigurat, femela va incepe sa depuna ouale. Iti urez succes la inmultit si sa ma ti la curent cu ce se mai intampla. Daca mai ai ceva, intreaba.
A da, la cat timp se schimba amestecul de ou si orez?
Il schimbi zilnic deoarece oul incepe sa se strice, sa nu le pui mult ca nu o sa manance mult dar vor manca.
Mai am o intrebare . Baiatul incearca sa o calce, dar ea nu sta, pana la urma o fie si fetita de acord? Si uite id-ul meu: bogdanm_98@yahoo.com, sa nu mai stau sa te intreb aici
O sa reuseasca ei pana la urma, vei vedea. La inceput nu va vrea dar dupa cateva zile va sta.
Se poate ca fata sa iti faca cateva oua
- femela isi va petrece din ce in ce mai mult timp in cuib si se va hrani mult din osul de sepie si blocul de minerale (nutrienti de care are nevoie pentru formarea cojii oului);
- femela va aranja si rearanja de nenumarate ori substratul din cuib;
- cu 12-24 de ore inainte de depunerea oului cloaca femelei va fi vizibil umflata.
In perioada premergatoare depunerii, ca si in perioada incubatiei este foarte important sa oferiti femelei posibilitatea de a se imbaia, umiditatea este extrem de importanta atat in "prepararea" oualor cat si in procesul de incubatie (cand ouale din cuib trebuie sa aiba diferite niveluri de umiditate pentru a se dezvolta normal). Dieta femelei este foarte importanta, oferiti-i neaparat suplimente de calciu si minerale (os de sepie, blocuri de minerale), our fiert tare, seminte germinate, mixuri de seminte de calitate.
In general, femela perus va depune in medie circa 4-6 oua mici, rotunde si albe (desi este posibil sa depuna chiar si 10). Ouale sunt depuse cate unul la doua zile, dupa primul ou existand de obicei o pauza de 2 zile. Daca femela perus se afla la prima depunere, este posibil ca primul ou sa prezinte urme de sange si sa fie usor alungit. Nu va alarmati, acest lucru este normal, iar puiul dinauntru are totusi sanse sa se dezvolte normal. Procesul de incubatie incepe abia dupa depunerea celui de-al doilea sau al treilea ou. Ouale fertile raman viabile pana la 7 zile la temperatura camerei daca procesul de incubare nu a inceput, asa ca nu aveti motive de ingrijorare. De aceea, este foarte util sa va notati intr-o agenda datele exacte ale depunerii si ale inceperii incubatiei pentru a putea tine un calendar corect al reproducerii.
Nelutuborda întreabă: