| NonZarek a întrebat:

Am nevoie de un raspuns urgent de la o persoana care se pricepe la aparate foto
Vreau sa cumpar un dslr canom d1000 de 10 mpx, vreau sa particip cu el la un concurs la scoala si pozele cu care ma inscriu vor fi trase la imprimanta.
Acuma intrebarea mea este, daca are doar 10 mpx poate afecta claritatea pozei cand este scoasa la imprimanta pe fromat A4?
Chiar vreau sa stiu dcaa merita atunci sa iau

Răspuns Apreciat de Editori
Bula
| Bula a răspuns:

Calculeaza asa:
Pe o coala de hartie A4 incap 4 poze cu marime de "carte postala", adica 9x6 cm, echivalentul unei poze cu 640x480 pixeli, iar poza se vede deja clara (rezolutie de tiparire 100 pixeli/cm sau 250 pixeli/inch).
Mai mare rezolutie nu distinge ochiul liber, chiar daca ai ochiul perfect, cu 0 dioptrii.

Asta inseamna o rezolutie de 0.3 Megapixeli la o carte postala, respectiv sub 2 Megapixeli intreaga coala de hartie A4.

Tot ce este provenit de la poze cu rezolutie mai mare va fi "stricat", adica redus la aceasta rezolutie.

Ca urmare, orice poza facuta cu rezolutie de peste 2 Megapixeli se va putea tipari si se va vedea bine, cu CONDITIA ca poza facuta de tine sa fie CLARA.

In concluzie, daca STII sa fotografiezi, poti face pozele chiar si cu un aparat foto "de palma" (pocket camera) sau chiar si cu un telefon, chiar mai vechi.
Nu merita sa-ti cumperi un aparat foto DSLR pentru o ocazie, mai bine platesti din acei bani si mergi la un curs foto, unde vei invata tainele de baza d-ale fotografierii.