Salut Gabriel, felicitari pentru noul membru al familiei, chiar daca nu consideri asta sunt convins ca-ti vei schimba parerea .
Iti voi detalia hrana pe care o prepar personal catelului meu, nu cel din poza, din pacate nu mai este printre noi . Detin si eu o mica "gaga".
1. Nu te sfatuiesc sa-ti hranesti animalul, fie de rasa sau nu cu prajeli, sa fim seriosi, prajelile nu-ti fac bine nici tie ca om.
2. Carnea de pui este putin problematica din cauza hormonilor de crestere. In acest moment este mai sanatos sa mananci din comert porc decat pui. Dar daca vrei sa folosesti carne de pasare, este bine sa fierbi carnea in 2-3 ape si sa nu folosesti apa, cu toate ca multi ar spune ca "apa da gustul", adevarat, dar este plina de hormoni si alte enzime mai putin benefice. Cu puiul de tara, crescut in ograda e alta poveste, ala e mult mai ok. Daca mergi pe varianta din comert, poti luat piept sau gaturi de pui, chiar gasesti gaturi pe la macelarii. II poti da oase de pui cainelui, dar rezuma-te la gat si stern spre exemplu, in nici un caz la copanele , acele oase nu se sfarama, ele se sparg aschii si pot taia intestinul animalului.
3. De preferat ar fi carnea de vita sau oaie, merg pe cea de vita pentru ca este mai accesibila si miroase mai bine (parerea mea). Si aici nu intra doar carnea, poti opta si pentru organe: ficat, rinichi, beregati.
4. Se ia una bucata oala, se alege o cana pentru masura, si se pun 3 cani cu apa. Se pune la foc. O lingurita rasa de sare, urmata de cateva legume taiate cubulete: morcov, pastarnac, telina, ardei gras verde/rosu. Nu in cantitati mari, morcov de marime medie etc. Dupa ce au fiert putin pui cu aceeasi cana (aici masura) orez. Poti folosi sparturi de orez, sau brizura, e mai ieftin si e ok pentru animale. Cand e gata, iei de pe foc si pui capacul pe oala pentru infuzie. Inainte sa opresti focul poti pune si un ou in oala, amesteci bine si asta e. Cam un ou pe saptamana nu mai mult.
5. Daca alegi carnea de pui (gaturi etc) folosesti o alta oala, pentru ca nu vei pastra apa in care a fiert carnea, fierbi carnea si la sfarsit ori o amesteci cu orezul cu legume, ori o lasi separata intr-un castron si le combini cand ii dai portia.
6. Daca alegi vita/oaie trebuie sa aduni spuma, si te poti folosi de apa (si da, poti fierbe si aceasta carne in mai multe ape). Cand e carnea fiarta, arunci legumele, mai lasi putin sa fiarba si ele si dupa pui orezul. Acelasi procedeu.
7. Nu exagera cu carnea. De la prea multa carne pot aparea diverse probleme, cea mai uzuala este caderea parului si crede-ma ca te costa (200 lei 8 fiole*1 fiola/saptamana...pt 2 luni ).
8. Prajelile, doar daca iti mai scapa tie cate ceva, caci de nu vei putea scapa de "puppy face", dar si aici, incearca intotdeauna dupa ce ai terminat tu de mancat, ori cat de mult iti iubesti animalul, locul lui nu e cu tine la masa, nu in acelasi timp oricum .
9. "Bobitele" niciodata de la Pedigree, Chappy etc....sunt cele mai proaste. Ceva accesibil ar fi Purina ProPlan, Royal Canin....Hills, Taste of the wild etc sunt ceva mai scumpe. Dar sunt mai ok si plecand de la premisa ca este un catel mic, sunt sigur ca-ti vei putea permite.
10. Ii poti da si oase, sau cum am spus mai sus, beregati de vita. De mici dimensiune, foarte ieftine, doar fierte si isi face de lucru, dar nu exagera cu ele.
Si acum cel mai bine, la urmatorul control, intreaba medicul veterinar ce-i poti da, cam in ce cantitati (in cazul tau cred ca undeva intre 200-250g/zi) si in ce mod pot fi preparate, este adevarat, unii catei sunt mai pretentiosi. Toate bune!
Nu te sfatuiesc sa ii dai mancare cu pui pentru ca nu le face bine cainilor de rasa.Asa mi-au zis toti doctorii veterinari la care am fost cu cainele meu.Te sfatuiesc sa ii dai piure sau ciorba de legume. Legumele sunt bune pentru ca, contin vitamine ceea ce au ei nevoie cand sunt pui. Sper ca te-am ajutat!
De fapt nu puiul dauneaza la caini, ci oasele de pui, la toti cainii nu doar la cei de rasa
Mie asa mi-au zis doctorii veterinari.