| ReviRocsy a întrebat:

As vrea sa-mi iau un Coker Spaniel, si vreau sa stiu cat mai multe despre aceasta rasa... daca putet sa-mi spuneti cate ceva...( cum ar trebui sa-l ingrijesc, cum sa-l feresc de boli etc)

Răspuns Câştigător
floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Prima parte a nelamuririlor tale le poti afla chiar de pe net. Sunt o multime de informatii cu privire la acest aspect, la rasa lui. Ce informatii sa-ti mai dea puștii ăstia de pe TPU, decat un copy/paste, unii chiar fara a specifica sursa...
De boli iti spun eu cum sa-l feresti: cand este mic ii dai neapărat Antiparazitar intern, e o solutie lichidă administrată pe gât cu o seringă fără ac. De obicei, medicii veterinari i-o dau.Viermii intestinali il poate distruge, duc până la moartea animalului. De aceea cei mici par foarte grăsuti, umflati. Au viermisori. Netratat, devine apatic, fara pofta de mâncare, diaree, suferinta si... Doamne fereste. Cand catelul are 6 saptamani ii poti duce la primele vaccinuri, dar musai inainte ii dai antiparazitarul intern. Vacciul il scapă de boli, il faci la 4-5 zile după ce-i dai antiparaz. Apoi nu mai ai treabă, il duci in lesă, il feresti de masini (il poate strivi cu usurintă daca e liber), incerci sa ai grija sa nu fie muscat de alti catei, chiar daca acestia au stăpân. Pielea lor e foarte sensibilă si imediat se..."găureste". Ii cumperi ham, lesă, ii faci băită, ii pui la gat solutie contra puricilor si capuselor, plimbari zilnice, cel putin scos afară de două ori ( e o responsabilitate mare. Nu ti-o asuma dacă nu esti hotărâtă.)

5 răspunsuri:
| MeimeiPinguinu a răspuns:

Ceau
Studiez medicina veterinara:
Este un caine de companie bun, foarte jucaus si energic dar si de vanatoare.
Daca nu ai o viata prea activa si il tii la bloc poate dezvolta tulburari de comportament.
Daca este crescut alaturi de copii, cockerul se poate intelege bine cu acestia. Cockerii adulti care nu au socializat cu copiii de timpuriu, inca din copilarie au tendinta sa nu tolereze poznele acestora.
Cockerii nu trebuie lasati singuri pentru perioade lungi de timp. In caz contrar, acest lucru poate antrena frustrari si secundar, dezvoltarea tulburarilor de comportament si a distructivitatii. Unii caini sunt irascibili, putand fi chiar agresivi cu strainii.
Eu iti recomand sa il iei cu carnet de sanatate, el trebuie sa aiba 3 vaccinuri facute, dupa 1 an se mai face inca unul.
Trebuie scos de 3-4 ori pe zi, lasat sa-si consume energia jucandu-se cu alti catei.
Trebuie sa ii dai sa manance de 3 ori pe zi, dimineata dupa masa si seara.
De exemplu: Dimineata ora 10:00, dupa masa ora - 15:00 si seara ora 20:00
Apa in permanenta, dupa ce a papat si a baut apa lasa-l vreo 20-30 de minute sa stea linistit apoi scoate-l afara sa se usureze.
Mancare: Friskies, Pedigree, Chappi doar Junior!
De altfel si pedigree, friskies, chappi la conserva tot de junior, tot ce ii dai sa manance pana la varsta de 1 an trebuie sa fie pentru juniori, apoi de la 1 an incepi cu mini adult.
Baita cu samponul se face numai de la 6 luni, pana atunci il poti spala lunar cu apa calduta (nici rece, nici calda) si bine inteles uscat cu prosopelul si daca vrei cu feonul dat la putere inceata si sa il usuci cu el de la distanta!
Samponul nu trebuie sa treaca de gat, il speli cu el pe spate, labute, burta, coada dar pe gat si cap nu!
Nici atat in urechi, poti sa-i atingi foarte usor timpanul si acesta sa se sparga ajungand sa surziasca si sa aiba dureri imense, deci daca vei vrea sa il cureti lunar in urechi te vei duce la medicul veterinar (cu 10 lei il curata el).
50 lei lunar vei cheltuii pe mancarea catelusului, ii va trebuii lesa si zgarda + o minge mica cumparata de la pet shop sau veterinar fara tepi, nu prea mare cu care sa se poata juca ( e pe la vreo 5 lei ), si o perie cu care sa il periezi.

Succes si O zi placuta! happy

| floresdemayo a răspuns (pentru MeimeiPinguinu):

Si eu, de asemenea!

| MeimeiPinguinu a răspuns (pentru floresdemayo):

Okay,felicitari.

| floresdemayo a răspuns (pentru MeimeiPinguinu):

Si tie, amigo!

| Laura1092 a răspuns:

Îngrijirea unui Cocker Spaniel trebuie sa fie o rutina zilnica.

Blana trebuie periata si pieptanata de 3-4 ori pe saptamâna. Începe operatiunea cu peria-masaj (este o perie din cauciuc cu peri flexibili).
Apoi, blana trebuie pieptanata integral. Se va folosi un pieptene cu dinti rari pentru parul lung de la urechi, piept si picioare. Dupa asta urmeaza sa folosesti un pieptene cu dinti fini (de ex. Spratts 72 sau chiar 73). Acesta se va folosi pentru cap, gât, si corp pâna ce tot parul mort este îndepartat. Periajul si pieptanatul se va face numai în directia în care creste parul.
Parul din spatele urechilor, a picioarelor dinainte si a celor dinapoi se poate foarte usor încâlci. Daca se întâmpla asa ceva, încearca mai întâi sa desfaci nodul/ghemul de par cu degetele sau cu un pieptene cu dinti rari. Daca nu reusesti, atunci taie nodul cu o foarfeca bine ascutita, dupa care îndeparteaza parul cu peria si pieptenele. Daca ghemul de par este prea mare, s-ar putea sa fie necesar sa fie cu mare grija îndepartat complet prin taiere si sa se astepte sa creasca par nou.
Din când în când Cocker Spaniel-ul tau are nevoie de o baie. Trebuie sa folosesti un sampon de calitate cu o formula speciala pentru câini. Dupa samponare, câinele va fi clatit cu crema pentru ca blana sa ramâna asezata neted. În final, clateste bine blana si ai grija sa nu-i intre sampon în ochi sau urechi. Dupa clatire, sterge-l cu prosopul, si tine-l într-o încapere încalzita si aerisita pâna ce se usca complet. Probabil ca va fi nevoie sa folosesti foenul pentru parul mai lung. Câinii sunt extrem de susceptibili la raceala, deci asigura-te ca el e complet uscat înainte de a-l lasa sa iasa afara.
Cum se executa tunsul unui Cocker Spaniel
Ustensilele de care ai nevoie:
foarfece drept si bine ascutit
foarfece pentru subtierea parului
pieptene cu dinti potriviti
degetare din cauciuc/plastic
Înainte de a începe tunsul câinelui asigura-te ca blana este periata si piptanata si fara noduri de par.



Începe cu capul. Parul trebuie sa fie scurt si neted.

Tot parul lung de pe craniu trebuie smuls manual fir cu fir. La fel si parul lung din regiunea treimii superioare a urechilor. Smulge firele numai în directia lor de crestere. Pâna la urma foloseste-te si de degetarele de plastic. Sa nu folosesti niciodata foarfeca în aceasta zona, deoarece parul va creste la loc înca si mai des ca înainte, si va fi mult mai greu sa-l smulgi manual. Daca faci aceasta tunsoare în mod regulat, Cocker Spaniel-ul tau îsi va etala toata splendoarea capului si a expresiei.
Daca îi ridici urechea vei observa par lung si în zona canalului urechii. Acesta trebuie taiat cu foarfeca de subtiere (sau cu cea dreapta, dar cu mare atentie). Prin aceasta, urechea va "cadea" drept de la cap în jos, pe de o parte, iar pe de alta parte se evita supraîncalzirea canalului urechii precum si acumularea de umezeala în canal, ceea ce ar putea duce la infectii ale urechii. Totodata, se va putea curati mult mai usor atunci când câinele se murdareste în aceasta zona.
Parul lung din zona de la gâtlej pâna la osul capului pieptului se va taia cu foarfecele de subtiere. Parul de pe piept nu necesita sa fie tuns decât foarte rar, si aceasta numai din vârful firelor pentru a-i da un aspect natural.
Gâtul, umerii si zona coastelor trebuie bine periate. Daca blana este prea deasa sau lânoasa, se va folosi un pieptene fin (de ex. Spratt 72) în combinatie cu degetul tau mare pus pe pieptene, pentru a îndeparta firele moarte si cele lânoase. Parcurge cu pieptenele toata blana, zona cu zona.
Daca stai în picioare si privesti câinele de sus în jos si vei observa par care depaseste conturul cavitatii toracice, acesta trebuie îndepartat.
Parul corporal reprezentând "coama" ("penajul") nu trebuie taiat, afara de cazul ca a ajuns prea lung ori dezordonat.
Parul de pe coapse trebuie sa stea asezat cât mai neted cu putinta, iar în acest scop foloseste peria, pieptenele si metoda smulsului manual al firelor. Parul de prisos de pe coada va fi tuns cu foarfecele de subtiere.
Curbura interioara a picioarelor din spate se numeste "hock" (corespunde oarecum cu "glezna" la oameni). Excesul de par din interiorul si exteriorul "gleznelor" trebuie smuls manual si finisat apoi cu foarfeca de subtiere. Partea posterioara a picioarelor dinapoi de la "glezna" în jos se va tunde tot cu foarfecele de subtiere. "Pantalonii" – parul lung dintre picioarele dinapoi – trebuie pieptanat bine. Daca parul "pantalonilor" este prea lung, va si tuns cu grija. Nu tundeti mai sus de "glezna".
Parul de pe coapse trebuie sa se armonizeze cu "coama" "pantalonilor".

Parul de sub coada si cel din jurul cozii si al anusului se va tunde cu atentie.
Tot parul lung din fata picioarelor dinainte trebuie tors cu mâna pâna ce devine lin si matasos.
Parului de pe partea posterioara a picioarelor dinainte, "coama" sau "penajul", i se va da contur si va si scurtat cu atentie doar daca este foarte lung si dezordonat.

Ai grija ca "penajul/coama" sa nu atinga solul. Ca sa eviti asta, piaptana coama în jos si înspre partea posterioara pâna deasupra pernutelor labei, iar apoi scurteaza excesul de par cu foarfecele.

Parul lateral de pe picioarele dinainte va fi cu grija smuls.
Labele din spate ale Cocker Spaniel-ului trebuie sa fie mici si strânse. Parul în exces trebuie scurtat cu foarfecele drept si finisat cu foarfecele de subtiere.
Parul în exces de sub labe trebuie taiat la nivelul pernutelor (nu taiati parul dintre pernute).
Verifica ca unghiile sa nu fie prea lungi. Daca sunt prea lungi, ele trebuie ajustate atent cu ghilotina de unghii. Nu le taia prea scurt ca sa nu atingi partea vie a unghiei câinelui. Foloseste o ghilotina speciala pentru unghii canine.

Unghia celui de-al cincilea deget de la picioare nu atinge solul. Verifica ca ea sa nu ajunga mare sa se încovoaie si sa creasca in carne, deoarece este extrem de dureros. Unghiile, dupa ce au fost taiate, se vor pili cu o pila de unghii.