Crapul, o data cu venirea primaverii, porneste in cautarea hranei atunci cand apa atinge 10 - 12 grade. Apoi, pofta lui de mancare creste proportional cu incalzirea apei, insa doar pana la 28 - 30 de grade, cand se va hrani mai putin intens. Practic, el se hraneste cel mai intens atunci cand apa are 18 - 28 de grade. Toamna, cand apa se raceste, crapul consuma hrana din ce in ce mai putina, pentru ca la o temperatura de 7 - 8 grade sa inceteze a mai manca. Apoi, la 5-6 grade nu se mai misca si intra in hibernare. Pe timpul iernii el pierde in greutate intre 5 si 10 la suta.
La pescuit, cea mai buna perioada a anului este primavara. Atunci crapul se hraneste cel mai intens. Totodata, primavara, inainte de prohibitie, va puteti imbunatati recordul personal, crapoaicele fiind pline de icre.
Dintre organismele bentonice ( organismele acvatice care traiesc pe fundul apei sau in apropierea lui) larvele de chiromide ( cunoscute in termeni populari drept libelule) reprezinta pentru crap unul din alimentele cele mai importante. Molustele, adica melcii si scoicile, datorita cochiliilor foarte bogate in calciu, constituie una din cea mai consistenta hrana a crapului. S-a observat ca in lacurile in care se gasesc numeroase colonii de scoici crapul ajunge la dimensiuni foarte mari datorita calciului care le fortifica sistemul osos.