Daca tu crezi ca esti destul de responsabil sa ingrijesti un animal,un sufletel, cumpara unul, sunt foarte dragalasi,si sa vezi ce bucuros o sa fii cand o sa prinda cateva trucuri,de exemplu: vorbitul ( doar repetitiile te ajuta.) sa se suie pe deget, sa-ti manance din palma,sa se urce pe umarul tau, sau chiar si pe capul tau. Trebuie sa ai grija de ei,sunt niste pasari foarte sensibile. Chiar si cea mai mica boala poate sa le omoare. Eu spun sa iti cumperi unul, iti recomand Casa cu perusi, citeste articolele de pe acolo,vei sti cum trebuie sa mentii colivia, si ce sa le dai de mancare. In primul rand,iti trebuie o colivie,mare,sa aiba cat mai mult spatiu,sa fie pe placul lor. Poate gasesti una de genul Global Pet,sa aiba si cutiutele alea unde pui apa si mancare. Pentru inceput, punele apa intr-un mic vas,o cescuta mica etc. dar ai grija sa dezinfectezi colivia in fiecare zi. Mancarea, nu cred ca o sa sara direct pe cutiuta cu mancare, asa ca mai bine gaseste un capac de borcan, si pune-le mei in ele. Sunt niste pasari foarte vesele si jucause, si eu am 4 perusi. Cu 2 fete trebuie sa merg la veterinar pentru ca au raie. Oricum asta nu conteaza, trebuie sa le tii la un loc cat mai sus, sa stii ca din mei, meiul auriu si cel rosu sunt printre mancarurile preferate ale perusilor. Iti recomand sa iei un perus de maxim 4 luni in asa fel sa se obisnuiasca cu tine, sau poti sa iei cati vrei, numa sa ii iei sub 1 an, asa ii dresezi mai usor. Si daca te duci la un vanzator de perusi, alege-ti tu unul, mai exact uita-te daca e murdar sau nu la fund. O pasare sanatoasa se ingrijeste, nu sta murdara sa putrezeasca penele de pe ea. Mai bine du-te la un crescator de perusi profesionist, cel mai bine este sa iei unul dresat daca il iei de peste 1 an. Daca ii iubesti si tu,si ei o sa te indrageasca mult. Ei simt daca tu ii iubesti sau nu. Nu te astepta sa iti sara din prima in brate ca un catel sau o pisica. Nu te ingrijora daca inca nu au coborat din varful coliviei,cel mai bine ar fi sa ii ridici cu colivia si sa ii plimbi prin casa,sa se obisnuiasca mai repede. Daca ai camere alaturate friguroase, nu iti recomand sa ii duci acolo. Sa nu faci miscari bruste, sau sa ii bati sau sa tipi la ei. Ele sunt doar niste pasari care incearca sa le bagi tu cat mai mult in seama. Cauta joaca, si iubire. O sa te inveseleasca foarte repede, cu ciripitul lor si cantatul ala minunat al lor. Nu trebuie sa bagi mana in colivia lor de prea multe ori. Doar odata daca vrei sa vezi cum reactioneaza (cand se invata poti mai des dar nu o fa nici exagerat!) si cand le faci curat. Sa le schimbi mereu apa si sa le faci curat de 2-3 ori pe zi, nu uita de asemenea sa dai cutiutele unde pui mancarea si apa cu dezinfectant, si toata colivia. Nu iti recomand din prima sa le lasi libere prin casa. Doar peste 2 luni cand se invata mai bine cu membrii familiei. Multi perusi pot fi gelosi,si ar putea incerca sa te lase numai pe tine sa pui mana pe ei,nu si pe ceilalti membri ai familiei. Sunt agresivi,dar din dragoste. Au gatul foarte subtire,si gandeste-te un ditamai omul sa ii loveasca,ce crezi ca s-ar putea intampla? Doamne fereste sa ii bati,tie ti-ar placea daca te-ar lovi un urias? Sa nu ii inseli si sa nu ii chinui, animalele din casa precum cainele sau pisica, nu sunt bine venite cand ai perusi in casa. Pot contine bacterii,fel si fel de bacterii, am auzit ca saliva pisicii e foarte bolnavicioasa pentru perusi. Deodata ce se invata cu tine si cu toti ceilalti, le poti da drumul prin casa, mai bine scoate perdelele, ca sa nu isi agate gherutele in ele, cu timpul o sa invete sa le ocoleasca. Mult noroc, si raspunsul meu final este sa iti cumperi unul daca chiar iti doresti.
Daca vrei cumpara doi pentru ca daca nu vei avea timp sa stai cu el aproximativ o ora pe zi va muri din cauza singuratatii.un perus are nevoie de multa atentie si grija
codrutapentelescu întreabă:
RuNiXxX întreabă: