Obiectivele wide-angle şi ultra-wide-angle sunt definite de o distanţă focală mai scurtă faţă de restul obiectivelor existente. Acest lucru prezintă un unghi mult mai mare de cuprindere şi creează perspective diferite ale aceloraşi subiecte.
Fenomentul de distorsiune existent la obiectivele WA (wide-angle) şi UWA (ulta-wide-angle) este foarte popular în rândul fotografilor de la diferite evenimente creându-se perspective interesante ce ofera imaginilor un caracter aparte, unul mai special.
În funcţie de senzorul aparatului de fotografiat pe care este ataşat un obiectiv WA sau UWA, distanţa focală poate varia. De exemplu pe un aparat de fotografiat cu senzor fullframe un obiectiv de 8 mm ataşat, va avea tot 8 mm, însă dacă este adăugat unui alt aparat cu senzor de 1.5x unghiul de cuprindere scade, distanţa focală devenind 12 mm.
Obiectivele wide-angle pot fi astfel folosite pentru fotografierea peisajelor, oferindu-vă un unghi foarte mare de cuprindere şi o calitate mult mai ridicată de cea a unui obiectiv all around.
Obiectivele fisheye reprezintă o subcategorie a obiectivelor wide-angle, trecând însă în extrem, unghiul de cuprindere fiind foarte mare. Obiectivele fisheye sunt renumite datorită distorsiunilor creeate şi a unghiului larg de curprindere, creându-se deseori imagini aproximativ circulare.
Aceste obiective sunt folosite în mai multe genuri ale fotografiei şi în special în momentele în care este nevoie de o nouă perspectivă, dând frâu liber imaginaţiei creatoare.
Dazzzie întreabă: