Salut si Craciun Fericit (celor ce tin dupa stilul vechi).
Am 2 porcusori de guineea, un mascul si o femela. Am citit ca perioada de gestatie este de aprox 68 zile.
Am pus masculul langa femela in data de 24 oct 2012 si pana pe 24 dec 2012 trebuia sa-mi aiba pui.
Pana acum n-am avut pui de la ea si vreau sa va intreb:
Daca in ziua in care i-am pus impreuna (24 oct) nu s-au imperecheat ci cateva zile sau saptamani mai tarziu? S-ar putea?
Apropo, cine e crescator, sau are porcusori de guineea sa ma adauge in lista de mess
id: rahovan_ioan sa putem vorbi
Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
Utilizatorii cu email-ul neconfirmat nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi şi nu mai mult de 10 în total. Pentru a retrimite email-ul de confirmare click aici
Utilizatorul care a pus această întrebare te ignoră. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorul care a pus această întrebare este în lista ta de utilizatori ignoraţi. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorii avertizaţi nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi.
1)Da,este aprox. 68 zile
2)Deci,de obicei dureaza cam 3 luni pana fac puisori, dar s-ar putea sa dureze mai mult, dar daca femela nu are deloc burta mare si a trecut macar o luna, inseamna ca masculul este castrat(sterilizat).
Femelele trebuie sa se imperecheze pentru prima oara intre 3 si 7 luni, o imperechere tarzie (dupa aceasta varsta) poate cauza probleme atat mamei cat si puilor.
Perioada in care purceii de guineea se afla in calduri dureaza 16 zile dar femela este receptiva in fata masculului doar pentru 8 ore. Dupa 15 ore de la nastere femelele pot intra iar in calduri - o femela poate alapta puii nou nascuti si in acelasi timp sa fie iar gestanta.
Perioada de gestatie dureaza in general 63 de zile, comparativ cu perioada de gestatie a altor rozatoare, este foarte lunga. Cu cat puii sunt mai mari, cu atat gestatia va dura mai putin si invers, cu cat puii sunt mai mici cu atat perioada de gestatie va fi mai lunga.
In ultimul stadiu al gestatiei femela isi va mari foarte mult abdomenul, nu este ceva neobisnuit pentru purceii de guineea sa-si dubleze greutatea pe perioada sarcinii. Momentul nasterii este dificil de determinat, deoarece perioada de gestatie este mare si, de asemenea, din cauza ca femelele nu-si construiesc cuib. Cu toate acestea, cu o saptamana inaintea nasterii se observa o largire a pelvisului, in apropiere de organele genitale externe, aceasta dilatare ajunge pana la 3-4 centimetri cu cateva ore inainte de nastere.
Dilatarea nu apare la femelele imperecheate pentru prima oara dupa varsta de 7 luni, ducand la o situatie tragica – puii nu pot fi nascuti natural si operatia de cezariana este necesara pentru a salva viata puilor si a mamei.
O nastere normala dureaza in medie jumatate de ora, cu o medie de 5-6 minute intre nasterea fiecarui pui; o femela naste intre 1 si 6 pui. Prima oara puii sunt foarte mici ca dimensiune.
Pe parcursul intregii vieti si datorita ritmului sustinut in care acestia se imperecheaza, avortul sau nastrea prematura sunt des intalnite la purceii de guineea.
Puii nou nascuti sunt relativ "maturi" - sunt complet acoperiti de blana, au dinti, ochii sunt deschisi si pot merge singuri inca din primele clipe de viata. Chiar daca nou nascutii pot manca hrana solida si bea apa singuri, o perioada de doua saptamani in care sa fie alaptati de mama este totusi necesara.
Probleme ce pot aparea inainte sau in timpul nasterii:
absenta dilatatiei – operatia de cezariana este necesara;
sangerari la nivelul uterului inainte de nastere;
obezitatea – chiar daca este normal ca o femela gestanta sa-si dubleze greutatea, o marire exagerata a gabaritului nu este permisa. Pentru ca tratamentul aplicat in ultimul stadiu al gestatiei nu este eficient, evitati sa o hraniti excesiv, dar nici nu-i limitati portiile, intrucat are nevoie de hrana suplimentara pentru pui;
in ultimele doua saptamani de sarcina stresul este un factor major care poate favoriza avortul sau nasterea prematura, asadar femela gestanta trebuie ferita de factori de stres (persoane necunoscute, mutari ale custii etc.).
Daca unul din aceste semne apare sau daca femela este somnoroasa tot timpul, nu se mai misca, intampina dificultati in a respira sau in a-si coordona miscarile, consultati de urgenta un medic veterinar.
Doreşti să urmăreşti această întrebare? Vei primi răspunsurile pe email.
Adaugă întrebarea la favorite
Doreşti să adaugi această întrebare la favorite?
Ce notă dai întrebării?
Înainte de a posta răspunsul, te rugăm să te asiguri că acesta nu încalcă regulamentul.
Nu ai introdus un răspuns!
Nu ai scris un răspuns pentru această întrebare, aşa că nu avem conţinut pe care să-l publicăm
Răspunsul este publicat...
Te rugăm să aştepţi ca răspunsul tău să fie trimis spre publicare.
Atenţie!
Succes!
Atenţie!
În răspunsul pe care vrei să îl postezi au fost găsite greşeli de scriere. Ele au fost corectate automat şi le poţi vedea marcate mai jos
Atenţie!
Eşti pe cale să postezi un mesaj care poate încuraja pirateria şi distribuţia ilegală de materiale pe internet. Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, a fost modificată semnificativ prin Legea nr. 285 din 2004, prin OUG nr. 123 din 2005, precum şi prin Legea nr. 329 din 2006, iar tu ai putea să te afli în situaţia de a le încălca acum.
În ipoteza unei acţiuni pe cale legală, TPU.ro este obligat să furnizeze IP-ul tău (18.220.224.50) şi restul datelor de identificare şi informaţiilor despre tine.
Atenţie!
Nu poţi posta acest răspuns pentru că linkul pe care l-ai inclus este suspicios, iar pe TPU pirateria nu este încurajată.
Te rugăm să nu faci referire la site-uri aflate în ilegalitate şi să nu postezi linkuri spre materiale postate pe internet fără respectarea drepturilor de autor (programe, jocuri, filme sau muzică piratată)
Nu poţi posta aceast răspuns la întrebarea aleasă!
Răspunsurile ce conţin cuvinte de genul pot fi postate doar la întrebări din categoria Dragoste şi Sex
Raportează răspunsul
Trebuie să fii logat ca să votezi
Pentru a evalua un răspuns trebuie să ai cont pe TPU.ro