| nikycraiova a întrebat:

Sunt din Craiova, am 15 ani si imi doresc de foarte mult timp un Amstaff (American Staffordshire Terrier) si acum 2 zile am auzit ca este interzis sa ai un caine cum este Amstaff-ul sub 18 ani.De treaba cu botnita, ham si inregistraea la politie am auzit dar nu sti ce sa fac.as spune ca este al tatalui meu(el fiind stapanul nu eu) si eu il duc la plimbare. Dati-mi un sfat va rog!

Răspuns Câştigător
neluL
| neluL a răspuns:

Tu nu ai ce sa cauti cu el la plimbare odata ce nu ai varsta minima de 18 ani si nu ai o hotarare judecatoreasca in care sa fie prevazut dreptul de intretinere a unui astfel de caine si nici nu iti da nimeni la 15 ani hotarare judecatoreasca!
Uite ce scrie aici:
Proprietarii sau detinatorii temporari de caini agresivi trebuie sa aiba varsta minima de 18 ani, sa detina o hotarare judecatoreasca in care sa fie prevazut dreptul de a avea un astfel de caine, sa prezinte un certificat care sa ateste ca este apt din punct de vedere psihologic sa fie posesorul unui astfel de animal. Aceste conditii sunt prevazute intr-o ordonanta de urgenta aprobata ieri de Guvern care reglementeaza regimul cainilor considerati periculosi si agresivi. Potrivit ordonantei, prin caini periculosi se inteleg cainii de lupta si de atac de tip Pitbull, Boerbull, Bandog si metisii lor, precum si cei care apartin raselor: Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rotweiller, Ciobanesc Caucazian, Dog Argentinian, Mastino Napolitano si metisii acestora.

Un caine agresiv este considerat animalul care, fara a fi provocat, musca sau ataca persoane sau animale domestice, in locuri publice sau private, cei care au tendinta de a ataca fara motiv, precum si cei care au fost antrenati si participa la lupte intre caini. Cainii care ataca sau musca o persoana ce a patruns fara drept pe o proprietate privata sau publica (protejata de animalul respectiv) sau cainii folositi de Vama, Politie, Jandarmerie si unitatile militare sau de serviciile de securitate publica aflate in misiune nu sunt tratati drept caini agresivi.

Proprietarii de astfel de caini trebuie sa depuna la politia localitatii de domiciliu copia unei adeverinte eliberate de Asociatia Chinologica din Romania (privind incadrarea intr-o anumita categorie), precum si o declaratie cu numarul de identificare a cainelui (aplicat prin tatuare sau microcip si care sa ateste realizarea vaccinarii antirabice si a sterilizarii). In plus, proprietarul trebuie sa aiba si o asigurare de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de animal. Importul si comercializarea cainilor de lupta si atac vor fi interzise Importul si comercializarea cainilor de tip Pitbull, Boerbull, Bandog si metisii lor sunt pedepsite cu inchisoare de la 2-7 ani, iar pentru celelalte rase comercializarea va fi restrictionata.

Ordonanta interzice reproducerea cainilor din rasele considerate periculoase daca nu au acte de origine recunoscute de Federatia Chinologica Internationala. Accesul cainilor de lupta si de atac in locurile si spatiile publice si in mijloacele de transport in comun este interzisa. Accesul acestor caini pe drumurile publice este permis doar daca animalele poarta botnita si sunt tinute in lesa de stapan. Rasele de caini Ciobanesc, Belgian Malinos, Ciobanesc German, Doberman, Presa Canario, Komandor, Schnautzer Urias, Kuvasy si metisii lor au acces in locurile si localurile publice doar daca poarta botnita si sunt tinute in lesa.

In cazul in care proprietarii nu vor lua masuri pentru prevenirea eventualelor incidente provocate de cainii lor, politia va putea dispune plasarea animalului intr-un loc special amenajat (cheltuielile de intretinere fiind suportate de stapan). Daca in termen de opt zile lucratoare cainele respectiv este declarat agresiv de un medic veterinar si un delegat al Asociatiei Chinologice, acesta va fi eutanasiat. Daca o persoana este atacata de un caine, proprietarul intra in puscarie, iar cainele - eutanasiat Sanctiunile prevazute de ordonanta sunt stabilite in functie de gravitatea incidentelor.

In cazul in care un caine agresiv ataca sau raneste o persoana sau un animal domestic, stapanul va fi amendat cu 30 milioane-100 milioane lei. Ranirea grava este considerata infractiune, stapanul fiind pasibil de inchisoare de la 3-10 ani, iar cainele va fi ucis. In cazul in care persoana atacata moare, inchisoarea va fi cuprinsa intre 5-15 ani. Si abandonul cainilor de atac si de lupta este sanctionat cu amenda intre 30 milioane si 100 milioane lei.

Persoanele ranite de caini vor avea dreptul sa solicite stapanului daune materiale. In termen de 18 luni, toti cainii din Romania vor fi obligatoriu identificati si inregistrati conform normelor Ministerului Agriculturii. In termen de 30 de zile, toti proprietarii cainilor de lupta si de atac vor fi obligati sa se prezinte la Asociatia Chinologica Romana pentru a fi evaluati in vederea includerii sau excluderii din categoria cainilor periculosi. De asemenea, va fi infiintata o "Autoritate Canina", iar stapanii cainilor de lupta si de atac vor fi obligati sa-si sterilizeze animalele in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei.
Sursa: pitbull.lefora.com
Poti sa ai grija de el in casa sau la curte daca ai, dar in locurile publice NU!

2 răspunsuri:
| R0000zyyyyy a răspuns:

Mai bine ti-ai lua un rottweiler. dupa parerea mea e mai simpatic decat un amstaff.

| xSoaked a răspuns:

Cainii din aceasta rasa obisnuiau sa participe la lupte, fiind numiti chiar "gladiatori". Pentru ca sunt considerati periculosi si cu o gena de lupta in ei, legislatia Romaniei prevede ca trebuie sa ai minim 18 ani, este adevarat. Nu cred, insa, ca este vreo problema daca tatal tau cumpara cainele si il trece in proprietatea lui. Dupa ce e cumparat cainele, treaba cu tu plimbandu-l este o chestiune de siguranta, daca tu te simti sigura pe tine si ai acordul parintilor, il vei putea plimba. happy