| xGamerZ212 a întrebat:

Salut TPU,am o problema, sunt din Bacau, am gasit un porumbel bolnav pe strada (nu stiu exact ce are i se intoarce capul la 180 grade automat si se zbate foarte urat) si nu m-a lasat inima sa nu-l iau,ce pot face cu el unde sa-l duc, face foarte urat mi-e prea mila, tin sa precizez ca inainte de asta l-a atacat o pisica a sarit pe el si i-am dat una de a fugit topaind.

Răspuns Câştigător
floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Ai un suflet milos! :) Puiul suferă de paramixoviroză. E o boală aproape mortală în rândul porumbeilor, fiindcă singuri, ei nu se mai pot hrăni, nu se mai pot hidrata și mor epuizați. E vorba de "tulburari nervoase manifestate prin contractii ale muschilor gatului si capului, capul este dat pe spate sau se produce o torsiune, rasucire a gatului si capului."
Am avut și eu grijă de un astfel de porumbel, cu ani în urmă. Vara era sănătos, dar uneori boala revenea în sezonul rece. Și-l găzduiam peste iarnă, fiindcă obișnuia să vină zilnic la pervazul geamului meu.
Oferă-i un spațiu mai retras, nu-l pune într-o cutie mică și nu-l acoperi! Cât poți lasă-l liniștit, nu-l agita. Dă-i mâncare pe cioc, doar dacă observi că nu se poate hrăni singur. Ajută-l să își susțină capul drept, atunci când și-l răsucește. Mângâie-l, încât să vadă în tine un prieten, nu un pericol. Poți să-i dai grâu, arpacaș, miez de pâine, porumb, deci grăunțe etc Pune-i alături și un vas mic cu apă, urmărește-l să vezi dacă poate bea fără ajutorul tău. Dacă nu poate, îi pui ciocul în apă. Ori, îi dai cu o seringă (fără ac) încetișor pe cioc, nu cu viteză.
Ca tratament, trebuie să-i dai vitamine. Multe vitamine. Ai grijă ce doză îi pui în apa de băut, fiindcă nu e recomandat să îi dai o concentrație prea mare. Eu l-am tratat și cu AVIANPROTECT (e o combinaţie de trei antibiotice, având un spectru larg antibacterian). Îi vei da un sfert de pastiluță pe zi, timp de 5-6 zile. Găsești în farmaciile veterinare, costă 7 sau 9 lei, nu mai mult, sunt peste 50 de pastiluțe), pe urmă îi poți da pe cioc Entereguard (de asemenea, 1/4 din pastiluță/zi).
Ce să zic, porumbelul dacă va fi îngrijit, va trăi. Alții mor. Depinde. Poate că nu întâmplător i-ai ieșit în cale. Gândește-te, câți alți trecători l-au ignorat, fără milă...
Citește mai multe despre această boală, aici (dar, să nu îl omori, așa cum recomandă unii paranoici pe siteul porumbei.ro):

http://www.porumbei.ro/paramixoviroza-porumbeilor/

https://rostrays.wordpress.com/......ta-uneori/

| xGamerZ212 explică (pentru floresdemayo):

Multumesc mult, nici gand sa-l omor, daca voiam asta il lasam unde era.

| floresdemayo a răspuns (pentru xGamerZ212):

Cum se simte porumbelul?

| xGamerZ212 explică (pentru floresdemayo):

Porumbelul a inceput sa manance deja (nu destul, dar mananca), a inceput sa iasa singur din cutie, bea apa, are tendinta de a hurui... oricum nu mai e cum era

| floresdemayo a răspuns (pentru xGamerZ212):

Ce bine! Dacă mănâncă singur va supraviețui. Dă-i vitamine dacă poți, chiar și câte o fărâmă de Vitamax, zilnic (vitaminele îi vor da și poftă de mâncare).

7 răspunsuri:
| AdrianVoicu a răspuns:

E posedat de diavol laughing
Waii si eu is din Bacau, daca reusesc sa vand televizorul poate te scot la o bere in Scandurica laughing

| biwltyad a răspuns:

Mergi la un medic veterinar si intreaba-l daca are porumbelul sanse. Daca nu, poate ii face un bine si ii curma suferinta. Daca nu poti face asta desi e de preferat, tine-l intr-o cutie intr-o camera intunecata si acopera-l cu ceva. Nu pare sa aiba sanse sa traiasca dar macar daca moare, sa nu o faca in frig sau chinuit si mai rau de vreo alta pisica sau caine. Daca ai cum, ar fi bine sa mergi la un cabinet veterinar si doar sa intrebi de el, pentru ceva de genul nu cred ca iti ia nimic fiind doar un porumbel si vrei doar sa stii ce sa faci cu el sau daca rezista. Sau cauta grupuri de pasari pe Facebook si pune un video cu el sa vezi pareri de la cei ce stiu. Si eu am tot adunat porumbei atacati de pisici sau bolnavi, dar nu toti au supravietuit.