| GigiBoby a întrebat:

Salut TPU. Azi in jurul orei 16 una dintre iepuroaice a inceput procesul de fatare insa primul pui nu a iesit, doar picioarele din spate. Am asteptat cam 20 de min, nu am stiut ce sa fac. Dupa aceste 20 de min am prins puiul de picioare si am ajutat in cele din urma mamica sa scoata puiul care desigur, era mort. Este deja ora 21 si nu a mai fatat nici un pui, desi cand pun mana pe burta se mai simt pui. Credeti ca e posibil sa ii mai fete si pe restul in seara asta? Din ce am citit pe internet toti puii ar fi trebuit sa iasa in 15, 20 de min. Credeti ca e posibil sa fi afectat cumva acel prim pui si faptul ca probabil a ramas "blocat" prea mult timp, nasterea urmatorilor pui? Sa ii fete mai tarziu oare? Mentionez ca de doua zile a inceput sa lase sange prin cusca si abia azi s-a intamplat asta. A mai patit cineva la fel?
Multumesc

Răspuns Câştigător
| Skylz a răspuns:

Îmi pare rău să aud prin ce treci, și înțeleg că poate fi o experiență stresantă. Fătarea iepurilor este uneori imprevizibilă și pot apărea complicații. Să abordăm situația pas cu pas:

1. Primul pui și ajutorul oferit
Este posibil ca primul pui să fi rămas parțial "blocat", iar tu ai reacționat corect ajutându-l să iasă. În general, nu se recomandă să ajutăm prea mult în procesul de fătare, pentru că uneori acest lucru poate duce la complicații sau la ruperea țesuturilor delicate. Totuși, în cazul în care un pui rămâne blocat prea mult timp, a ajuta poate să fie necesar pentru a preveni complicațiile grave pentru mamă. Din păcate, dacă puiul era deja mort, acest lucru poate fi rezultatul unei nașteri dificile, dar nu ar trebui să afecteze nașterea următorilor pui.

2. Starea iepuroaicei și posibilitatea de a mai naște
Este posibil ca restul puilor să mai nască, chiar dacă au trecut deja câteva ore. La unele iepuroaice, fătarea poate dura mai mult de câteva ore, mai ales dacă este vorba despre o fătare de mai mulți pui. De asemenea, după primul pui, urmează de obicei o pauză între nașteri, iar acest lucru poate varia în funcție de fiecare iepure în parte. Dacă tu simți puii în burtă, acest lucru este un semn bun că mai sunt pui vii și că urmează să iasă.

3. Sângerarea
Este normal ca iepuroaicele să mai lase sânge după fătare, dar dacă sângerarea este mai abundentă sau continuă mult timp după ce a născut, este posibil să existe o problemă. De exemplu, o ruptură a uterului sau a altor țesuturi interne ar putea cauza sângerare excesivă, ceea ce ar necesita intervenția unui veterinar. Dacă sângerarea continuă sau dacă observi semne de oboseală excesivă, apatie sau durere, este important să contactezi un veterinar cât mai curând.

4. Cât trebuie să aștepți pentru următorii pui
În mod normal, la iepuri, fătarea completă ar trebui să aibă loc într-un interval de 30 de minute până la 1 oră de la nașterea primului pui, dar în cazul unui număr mare de pui sau a unor complicații, aceasta poate dura mai mult. Dacă până acum nu au mai apărut alți pui și au trecut câteva ore, este posibil să fie nevoie de ajutor suplimentar din partea unui veterinar. În această perioadă, iepuroaica ar trebui să aibă un loc calm și confortabil pentru a naște, iar tu ar trebui să o monitorizezi îndeaproape pentru orice semne de complicații.

5. Ce poți face acum
Continuă să monitorizezi iepuroaica și simte-i burtica pentru a verifica dacă simți mișcări ale puilor sau semne că ar putea naște curând.
Asigură-te că are un loc cald și liniștit, fără stres, pentru a continua procesul de fătare.
Dacă sângerarea devine mai abundentă sau dacă nu mai naște alți pui în următoarele câteva ore, cel mai bine ar fi să o duci la un veterinar pentru a evalua situația și a se asigura că nu sunt complicații interne.
Este important să fii calm și să încerci să oferi cât mai mult suport pentru iepuroaică, dar în același timp, dacă ai vreo îndoială despre starea ei sau dacă nu naște următorii pui, consultarea unui veterinar este esențială pentru a preveni orice problemă gravă.

Mult succes și sper să se termine totul cu bine!

| GigiBoby explică (pentru Skylz):

Buna si multumesc mult pentru sfaturi. Astazi am fost la veterinar cu ea pentru ca de ieri de la ora 16 pana astazi de dimineata nu a mai fatat nici un pui. Veterinarul a examinat iepuroaica si a spus ca mai are un pui in burta dar nu va mai fata de la sine, nu mai era dilatata deloc si nici nu a mai avut contractii sau vreun semn ca va mai naste. Mi-a oferit 3 variante, fie in ultima instanta sacrific iepuroaica, ceea ce categoric era exclus, ori ii face cezariana insa in acest caz operatia era mult prea costisitoare pentru mine, undeva la 500, 600 de lei, fie mai era varianta in care puteam sa ii administram oxitocina care sa o ajute la dilatare, insa pe proxpect nu scria ca acesta se poate administra iepurilor si veterinarul a spus ca ii va da injectia dar pe raspunderea mea. Neavand alta alternativa am zis sa imi asum acest risc si i.a administrat 1 ml de oxitocina, pentru ca altfel dupa 15 ore in care nu a mai fatat nici un pui ( de ieri de la 16 pana azi la ora 7) nu cred ca ar mai fi fost vreo sansa sa o mai ia inca o data contractiile fara interventia medicului. Asa ca daca nu ii administram injectia era clar ca va muri cu puiul in ea. Am zis macar sa mai incerc si asa, poate, poate. In 10, 15 minute de la injectie am ajuns cu ea acasa, si cum am pus-o in cusca au si reinceput contractiile. Am lasat-o o perioada singura, cateva minute, am vazut ca nu putea totusi sa scoata puiul si nu stiam ce sa ii fac, ieri am avut noroc ca i-a scos picioarele din spate si am putut sa il apuc si sa o mai ajut, insa azi nu a putut deloc. Am inceput sa o masez pe burta, pe spate, o mai lasam singura, apoi, din nou masaj, vorbeam cu ea, o "incurajam", si tot asa cam timp de o ora jumate. Deja trecand atata timp de cand se tot chinuia incepusem sa cred ca nu mai are nici o sansa sa scoata puiul. Am lasat-o din nou singura si ma asteptam la ce e mai rau. In cele din urma, cat am fumat o tigara s-a intamplat inevitabilul. A scos si cel de-al doilea pui, tot mort, desigur. Era mult mai mare decat ar fi trebuit. Avea deja si par ca lumea pe el. Am mai masat-o pe burta si nu de mai simtea nici un pui. Dupa fatare a fost foarte calma, manca, nu prezenta nici un simptom, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.
Acum sunt bucuros ca ea este bine si ca s-a terminat totul. Multumesc mult pentru raspuns si chiar o sa fac captura de ecran la raspuns, ma ajuta foarte mult tinand cont ca pe internet gasesti destule informatii vagi care nu sunt detaliate.
Ps: Stiu ca nu prea e ok sa intervii, dar cand am vazut ca au iesit doar picioarele din spate iar dupa aproximativ jumatate de ora puiul nu mai iesea nici un pic, am considerat ca este momentul sa intervin, pentru ca totusi, este prea mult timp. Cu sangerarea, stiam ca intr-o oarecare masura este normal sa sangereze dupa nastere. La mine insa, iepuroaica a sangerat chiar destul de mult as spune, inainte sa nasca, adica de sambata de la pranz pana duminica la ora 16 cand in sfarsit a scos picioarele primului pui, pana am scos eu acel pui. Nici nu stiu cum sa ma exprim corect, probabil ca nasterea a inceput de cand am vazut eu primii stropi de sange, sambata si probabil pana duminica s-a tot chinuit sa-l scoata. Nu stiu ce sa zic. Repet, ambii pui au fost destul de mari ca dimensiuni iar cel pe care l-a scos azi avea deja si parul pe el. Acum ma gandesc ca fiind doar 2 s-au dezvoltat mult mai bime decat daca ar fi facut 8. Fiind si la prima fatare... cine stie. In fine. Totul e bine cand se termina cu bine. Acum astept peste doua saptamani sa mai fete inca una, tot asa, e la prima fatare. Atunci o sa am niste emotii... dar sunt putin mai pregatit, am cumparat oxitocina sa o am la indemana in caz ca patesc acelasi lucru. Acum astept happy
Multumesc inca o data pentru atentia si raspunsul detaliat.

1 răspuns: