| WhiteCat645 a întrebat:

Mi-am luat un pui de broasca testoasa si nu prea stiu cum sa am grija de el.Mi s-a explicat la magazin dar nu foarte amanuntit. Daca ma puteti ajuta sau stiti vreun site bun.

Răspuns Câştigător
| Λl๓a a răspuns:

Broscuţele trebuiesc spalate, proces ce consta in frecarea cu ajutorul unei periute de dinti, a fiecărui solz in parte atat cei de pe carapace, cat si cei de pe partea ventrala(de pe plastron).

Pentru intărirea carapacei este recomandabil sa se puna in acvariu cate un bloc de calciu ce se gaseste la petshop-uri si care are forma de broscuta şi totodată broscutei trebuie sa i se asigure o sursa de lumina pentru as putea sintetiza vitamina D(pentru intarirea carapacei).

Aceste reptile ating maturitatea sexuală la vârsta de 2-5 ani pentru masculi si respectiv 5-7 ani pentru femele.Cred ca va intrebati cum putem sa ne dam seama daca broscuta pe care o avem este femela sau mascul.Ei bine, odata cu atingerea maturităţii sexuale se pot diferentia masculii de femele prin cateva elemente destul de simple de urmarit.Masculii prezinta la membrele anterioare gheare mult mai lungi decat femelele, precum si o coada mai mare.La mascul plastronul este concav, in timp ce plastronul femelelor este mai bombat.O altă modalitate de a-i diferentia este dupa pozitia pe care o are cloaca, care este o „deschizatura" aflată pe partea ventrală a cozii. Masculii au cloaca mai departata de corp.

Cloaca este organul prin care broaştele ţestoase realizează anumite procese fiziologice cum ar fi : defecaţia, urinarea si functiile reproductive.

Cei care au deja broaste testoase au observat ca acestea atunci cand se sperie se retrag in carapace scotând un sunet caracteristic.Sunetul este dat de aerul pe care aceste testoase il expiră din pulmoni pentru a putea incapea in carapace.O broască ţestoasă nu poate sa-si paraseasca carapacea si totuşi să supravieţuiască.

Aceste reptile sunt omnivore.Hrana lor constă in mancare cumparata de la petshop special pregatită pentru ele si din niste viermisori foarte subtiri si lungi(tubifex)pe care ii gasesti in p-ta Obor; pot sa primescă mere taiate cubulete mici, morcovi si bucati de salata.Nu toate broastele testoase se hranesc la fel(unele sunt mai pretentioase de cat, altele sau pur si simplu nu mănâncă morcovi sau merele sau salata).Nu este o regula in ceea ce priveste hranirea lor, ca aceasta sa se faca numai cu anumite alimente.

In ceea ce priveste reproductia s-a constatat ca acestea se reproduc foarte greu in captivitate.Au nevoie de anumite conditii propice cum ar fi amplasarea si amenajarea acvariului, temperatura etc.

Apa din acvariu trebuie sa aiba o temperatura potrivită şi să fie in permanentă curată. Pentru testoasele mai mici in acvariu se va amenaja o zona cu pietre mai mari sau busteni pe care acestea sa se urce pentru a putea iesi din apa sa respire sau pur si simplu sa stea la lumina sa se incalzeasca.Apa trebuie schimbata aproape in fiecare zi sau poti monta in acvariu un filtru de apa care te va scuti de acest efort.

Si pentru broastele testoase, ca si pentru alte vietuitoare, alimentatia reprezinta o necesitate absoluta, in lipsa careia organismul nu s-ar putea mentine, dezvolta si perpetua. Pe langa particularitatile biologice specifice, in alimentatia testoaselor se vor avea in vedere si necesitatile organismului, determinate de anotimp, varsta, variatiile mediului inconjurator si de metabolismul acestora.

Cunoscand particularitatile biofiziologice ale testoaselor, putem afirma cu certitudine ca ele pot fi hranite cu succes in captivitate, sub rezerva cunoasterii de catre crescator a catorva elemente de baza, pe care le vom trece succint in revista, in continuare.

Unul dintre cele mai importante elemente pe care trebuie sa le avem in vedere in momentul achizitionarii unei broaste testoase, este de a stabili cu certitudine specia careia ii apartine si deci tipul de hrana: carnivor, omnivor sau vegetarian.

Experientele crescatorilor de broaste testoase au demonstrat ca acestea, pe langa hrana lor specifica din mediul natural, in captivitate, se pot uneori chiar repede adaptat la o hrana ce poate fi apreciata ca neasteptata. Astfel ca, fata de cunostintele acumulate pana in prezent, in acest material venim cu o serie de precizari care fac mai usoara activitatea de hranire a broastelor testoase crescute in captivitate.

| WhiteCat645 explică (pentru Λl๓a):

Multumesc mult pentru raspuns!

10 răspunsuri:
| klau95 a răspuns:

E bine ce tie dat loris dar acum sa-ti mai zic si eu cateva.
Trebuie tinut intr-un loc destul de spatios, o insulita sa se duca cand nu mai vrea in apa, sa nu-i lipseasca lumina si aer.
Apa de la chiuveta are ceva clor si mai intai sa eu pui la decantat cateva ore sau cu jumate de zi in urma. inainte sa-i schimbi apa.
Si hrana se ia de la magazin pet-shop. Exista din astea speciale de testoasa inima de vita, purici de balta, pesti, etc. Si poti sa-i dai si insecte mai micutze si orce fel de carne.

| WhiteCat645 explică (pentru klau95):

Mersi pentru sfaturi.

| iamy a răspuns:

E broscuta de pamant sau de apa?

| pYv a răspuns (pentru iamy):

Eu nu am auzit de testoasa de pamant laughing) "alea" de obicei mananca, carne, peste sau miez de paine din cate stiu eu stau mai la munte si acum o saptamana am gasit in gradina la mine o broasca testoasa destul de mare dar i-am dat drumul inapoi in "garla" ca asa se hraneste singura prinde pestisori mici si mananca alge

| Λl๓a a răspuns (pentru pYv):

Testoasele de pamant sunt alea de munte carora nu le place apa. E diferenta. Cauta pe google

| pYv a răspuns (pentru Λl๓a):

Mda depinde de "rasa" sa zic asa

| iamy a răspuns (pentru pYv):

Nu stiu ce ai auzit sau nu..fiul meu, are o broscuta de pamant. O hraneste cu fructe, castraveti, salata, varza si viermisori.

| klau95 a răspuns (pentru pYv):

Man se zice testoase de uscatlaughing dar ele sunt mai mult vegetariene mananca salata si unele legume.

| WhiteCat645 explică (pentru iamy):

Pai nu stiu.Cred ca de apa, pentru ca sta in apa.thinking