Vrem unul sau mai multi porcusori de Guineea?
Sa tinem cont de faptul ca sunt animale sociale, in habitatul lor natural traiesc in grupuri. Cei din captivitate se vor simti si ei bine, daca pot avea parteneri. Mentinerea contactului olfactiv si auditiv cu specia proprie este foarte importanta la aceste animale sociabile, prezenta partenerului/partenerilor va avea un efect pozitiv asupra sanatatii si comportamentului lor. Porcusorii de Guineea necesita si cauta contactul vizual/corporal cu ceilalti porcusori chiar si in perioada odihnei, pentru ei fiind linistitor faptul ca se pot vedea/simti si atunci cand se odihnesc. Cat de bine se vor intelege, depinde mai mult de caracterul (personalitatea) indivizilor, si mai putin de sexul lor. Se poate intampla ca unii sa se certe, sa fie mai putin prietenosi cu oricare porcusor pus langa ei, insa majoritatea va fi foarte incantat sa poata avea partener(i). Firea indivizilor - linistit, iritabil, agresiv, vioi sau timid -, varsta - pui, adolescent etc. - sunt factori importanti, dar conteaza si locul, terenul unde ei prima data se vor intalni, acesta influentand comportarea lor.
Singur... - „Da, am un singur porcusor, el nu are partener, dar eu ma ocup foarte mult de el, si vad ca se simte bine." - auzim adesea.
- „... el doar s-a adaptat acestei constrangeri, nu se poate numi bunastare." - ar spune cei care cunosc nevoile comportamentale ale acestui animal sociabil.
Cu unul din specia lui... „Porcusorul de Guineea sa nu fie tinut de unul singur in cusca; sau numai in cazul in care e (strict) necesar" - recomanda S. Sutherland si M. Festing in cartea sa (The Universities Federation for Animal Welfare Handbook on the Care and Management of Laboratory Animals, 1987. ).
Combinatia la doi porcusori
Doi pui de acelasi sex: pot fi alesi atat frati, cat si indivizi din diferite cuiburi.
In perioada adolescentei unul sau altul poate deveni usor agresiv, pubertatea fiind perioada in care micile certuri pentru (re)stabilirea ierarhiei pot destrama temporar cohabitatia pasnica. In cazuri fericite aceste certuri vor fi repede aplanate. Daca cearta ar lua amploare, inainte de a le separa, sa reevaluam conditiile in care sunt tinuti. O cusca mare spatioasa, accesoriile ce indeplinesc functia barierelor vizuale (ascunzatoare, butuci, crengi, tuneluri, altele) ingreuneaza contactul vizual si ofera un bun refugiu unuia sau altuia. Daca acestea nu ajuta, pentru o perioada ei vor trebui separati.
Doi masculi: un adult cu un pui se vor imprieteni repede, aici stabilindu-se o ierarhie naturala, cel mic se va subordona celui mare.
Daca mai tarziu, in perioada adolescentei cel mic nu se va multumi cu statutul sau social, acest comportament poate naste unele conflicte.
Doi masculi adulti:
Este o conceptie gresita faptul ca doi masculi adulti nu se pot imprieteni. Desi combinarea a doi pui sau a unui pui cu un adult este mai potrivita, si doi masculi adulti se pot combina cu succes, multe cazuri dovedind acest lucru. Aplicand unele masuri de siguranta eventualele conflicte sociale pot fi reduse sau preintampinate. Deoarece masculii sunt teritoriali, ei necesita un spatiu mai mare. Dupa ce s-au intalnit si s-au cunoscut pe un teren neutru, ei vor fi pusi intr-o cusca potrivita, spatioasa, cu asternut curat, pentru ca acesta sa nu fie marcat de urina. Este de preferat asigurarea unei custi cat mai spatioase in care fiecare va avea casuta sau locul de odihna al lui, si hrana suficienta pentru a nu se bate intre ei. In primele ore/zile ei vor fi monitorizati. In cazul in care se vor certa, ei vor fi separati, deoarece cei cu personalitate puternica sau cei agresivi se pot rani, provocandu-si muscaturi grave.
Doua femele:
In general este cea mai potrivita combinatie, foarte rar se resping. Certuri sau batai se pot declansa doar la cele puternic dominante sau agresive. In natura femelele traiesc in stransa apropiere, in interesul comun al speciei ele se ajuta reciproc, si in general colaboreaza.
O femela si un mascul:
Inainte de a alege aceasta combinatie ce pentru multi doar pare buna, trebuie sa stim, ca femela nu poate ramane mereu langa mascul, deoarece gestatiile des repetate vor periclita sanatatea, sau chiar viata femelei. Pe langa faptul ca va trebui sa ne asumam raspunderea pentru puii care se vor naste, in perioada de odihna a femelei masculul va trebui asezat intr-un mediu potrivit lui. Un mascul suporta foarte greu singuratatea (!) daca este izolat, separat de cel/cei din specia lui! Decizia de a avea porcusori este o raspundere pe termen lung, in conditii optime ei pot trai chiar sapte (mai rar si mai multi) ani. Daca nu suntem crescatori, ca animale favorite sa alegem doi porcusori de acelasi sex, aceasta fiind alegerea cea mai buna.
Nu vom tine niciodata doi masculi impreuna cu o femela. In prezenta femelei masculii vor fi adversari agresivi si se vor bate intre ei, provocandu-si rani grave sau (mai rar) mortale.
Daca avem porcusor(i) in casa, este recomandat ca noul venit sa fie tinut o perioada de aprox. 2-3 saptamani in carantina. Asezarea temporara al acestuia intr-un alt spatiu, potrivit, spalarea mainilor si protejarea imbracamintei - schimbarea prosopului sau al sortului dupa contactul cu cel nou venit - este o masura cu care putem preintampina o eventuala imbolnavire, sau infestare cu paraziti a celui/celor de acasa.
Foarte important! Niciodata nu asezam alte animale (iepuri, harciogi etc.) in aceeasi cusca cu porcusorii de Guineea, deoarece cerintele si nevoile lor sunt diferite. Un exemplu: Daca traiesc intr-o cusca comuna, iepurele cu picioarele posterioare puternice intamplator poate lovi porcusorul, provocandu-i leziuni interioare grave, sau chiar vitale.
Ai posibilitatea sa alegi habitatul porcusorului?
Nu-l izola departe de tine si nu-l tine intr-un loc intunecos, dar fereste-l de lumina intensa a razelor solare.
Cel mai bine se simte la temperatura camerei, la 16-20 C0. Daca nu este in locuinta, temperatura incaperii in care este tinut, sa nu scada sub 10-12 C0. Cusca sa fie intr-un loc potrivit, porcusorul fiind sensibil la frig, curent si umezeala. Totodata trebuie stiut, ca porcusorul de Guineea tolereaza mai bine temperatura mai scazuta, decat cea ridicata, deoarece nu are glande sudoripare si este stenoterm, organismul lui fiind sensibil la variatiile mari si bruste ale temperaturii.
CaniculaSa-l ferim de soarele arzator, si sa nu-l tinem afara (in curte, gradina) in zilele fierbinti de vara. Daca transportarea lui in aceasta perioada este inevitabila, aceasta o vom face pe timp cat mai scurt, deoarece se poate imbolnavi (chiar muri) de hipertermie.
Pentru a evita supraincalzirea, in zilele fierbinti ale verii ii vom asigura porcusorului un climat cat mai placut. Daca incaperea in care se afla are temperatura prea ridicata, si nu avem posibilitatea sa-l asezam intr-un loc mai racoros, vom pune in congelator cateva sticle de plastic umplute cu apa pana la jumatate, sau cativa acumulatori gheata pentru geanta frigorifica, apoi vom aseza cate 2 din aceste sticle sau acumulatori gheata pe fiecare cusca in parte. Pentru a nu picura condensul format in cusca, sub sticle sau acumulatori gheata vom aseza o carpa de bumbac mai subtire. Vom pune mai multe sticle sau mai multi acumulatori la racit, pentru a putea fi inlocuite atunci cand va fi necesar.
O placa de gresie ceramica pusa in cusca poate fi si ea racoritoare. La o cusca spatioasa, intr-un colt se va pune mai putin talas, ca porcusorul sa poata sta cu burtica pe ceva mai putin cald, avand in acea parte doar o bucata de gresie. In acest fel el va avea posibilitatea de a da talasul la o parte, ajutand si acesta la eliminarea surplusului de caldura. Ii vom da alimente bogate in lichide, si apa de baut vom schimba mai des, pentru a nu se deshidrata.
Aseaza-l intr-o cusca mare, spatioasa (vezi aici tabelul!). Daca este nou venit in casa ta, prima zi este bine sa fie lasat singur, sa se obisnuiasca cu noul camin.
Cusca cu tava inalta de plastic si gratii Exista custi speciale cu tava inalta de plastic, avand gratii pe partile laterale si in partea de sus. Acestea ofera o aerisire corespunzatoare si talasul nu se va imprastia prin incapere, tava fiind inalta. Tava se poate spala foarte usor la schimbarea asternutului. Inainte de a o clati abundent, se va folosi otet din vin alb/otet alimentar alb ce indeparteaza depunerile albe de urina de pe fundul custii, otetul avand si o actiune dezinfectanta. Cusca cu tava inalta si plastic lateral nu! Daca avem posibilitatea, vom alege o cusca cu doua usi, o usita pe o parte, pe unde - cu ajutorul unei scarite - porcusorii pot iesi la plimbare, si una pe deasupra, pe unde ei pot fi scosi de catre stapan. Acvariul sau custile tip acvariu nu sunt potrivite. In acestea nu circula bine aerul, fapt care poate provoca imbolnavirea porcusorului. Datorita izolarii el nu va percepe nici zgomotele exterioare si va deveni mai fricos.
Ladita de lemn nu e practica, urina se imbiba in partea lemnoasa si mirosul va persista chiar si dupa dezinfectare. Daca avem ladita de lemn, aceasta se va unge cu ulei de in - niciodata nu se va vopsi, vopseaua fiind toxica pentru ei - si vom pune intre lemn si talas un material impermeabil care nu este toxic (linoleum, tavita de plastic etc.). In cazul in care folosim linoleum, vom fi atenti ca porcusorul sa nu il rontaie, acesta fiind material ce ar putea cauza blocaj la nivelul intestinului.
Cusca sa fie de cel putin 80x60 cm (lungime/latime) sau mai spatioasa. Intr-un mediu potrivit porcusorii devin mai activi si mai jucausi.
Fundul custii trebuie sa fie plat, fara gauri sau gratii, deoarece porcusorii au picioruse delicate!
Se recomanda ca asternut talas uscat care nu contine uleiuri aromatice. Nu se va folosi niciodata talas de cedru, este toxic! Si pinul este riscant, avand miros aromatic. Porcusorul este foarte sensibil la mirosuri, aroma talasului de cedru sau pin verde (neuscat) fiind fatale pentru el. Chiar si gazele produse de urina - in cazul necuratirii custii la timp - pune in pericol sanatatea porcusorului.
Important! Rumegusul (e praf de deseu lemnos) NU este un bun asternut, porcusorul inhaleaza praful de rumegus si se imbolnaveste.
Poate fi o alternativa folosirea asternuturilor artificiale care au fost create special pentru pisici? Pentru o mai buna absorbire a mirosurilor acestea de cele mai multe ori contin elemente chimice ce pot fi daunatoare sanatatii porcusorului. Exista si asternuturi de foarte buna calitate, concepute special pentru porcusori. Acestea au o putere mare de absorbire a urinei si a mirosului, si nu contin elemente toxice.
Porcusorilor le place sa se ascunda, este bine ca in interiorul custii - daca aceasta e spatioasa - sa-i punem o casuta, tunel sau un alt ascunzis.
In cazul in care construim noi o cusca, nu vom folosi materiale ce ar putea fi daunatoare porcusorului. El va incerca sa rontaie chiar si cusca, deci nu vom folosi niciun material ce ar putea fi toxic pentru el.
In interiorul casutei/custii se poate pune un prosop mic pe care se poate aseza porcusorul. Acest obicei provine de la stapanii care pregatesc porcusorii - in special pe cei cu par lung - pentru expozitii. In asa fel blana lor ramane curata. In loc de prosop englezii folosesc un material numit „VetBed", acesta fiind un material care se spala usor, si se usuca foarte repede. S-a constatat ca le place si porcusorilor, mai ales iarna, cand tine si de cald.
Porcusorilor le face placere sa inspecteze locuri noi, ei au nevoie de miscare. Daca avem posibilitatea, ii vom lasa putin liberi in locuinta, dar vom fi atenti sa nu ajunga la fire electrice si plante posibil otravitoare. La o casa cu gradina se poate construi un tarc unde nu ajung animalele pradatoare, si se pot tine porcusorii in aer liber, la umbra.
Ingrijiri periodice
La un porcusor matur se vor verifica gherutele odata la luna, si se vor taia varfurile. Acestea nu se tocesc ca la cei salbatici, este nevoie de ingrijirea lor periodica. Vrem sa stea cuminte? Il vom infasura intr-un prosop, sau il vom tine cu spatele spre noi, taiand gherutele tinandu-l in poale. Asa va deveni mai calm, mai linistit. Taierea gherutelorLa porcusorii cu picioruse de culoare deschisa se vad venele din gherute: se va taia varful gherutelor in asa fel, incat sa avem o distanta de 1, 5 - 2 mm de vena. La cei cu picioruse de culoare inchisa nu se pot vedea venele din gheare, la acestia se va taia mai des, putin, din varfurile gherutelor. Daca, accidental, am taiat in vena, vom spala acel loc cu putina apa oxigenata sau solutie Betadine, pentru a preintampina o infectie. Trebuie respectata forma (!) gherutelor, vor fi taiate putin oblic, lasand partea de sus putin mai lunga. Daca nu ne descurcam, cerem ajutorul medicului veterinar.
Gherute crescute prea lungi vs. gherute taiate corect De retinut!
Gherutele care nu sunt taiate la timp, cresc spre interior, provocand neplacere, daca sunt prea lungi, chiar durere porcusorului. Venele din gheare cresc impreuna cu gheare, netaiate la timp vor fi mult mai greu de corectat. La gherutele neintretinute vom taia doar putin si mai des din varfuri pentru a reveni la o lungime potrivita fara sa taiem in vena. In asa fel venele din gheare incet se vor retrage.
In general porcusorilor nu le place baia si nu este recomandata, deoarece samponul (sapunul) indeparteaza grasimile naturale de pe pielea lui. Baie ii vom face doar in cazul in care e strict necesara. In acest caz vom folosi sampon slab (de copii), si nu ii vom uda capul. Vom fi atenti la ochi, nas si urechi, si il vom usca foarte bine, altfel el poate raci. Avand pielea sensibila, vom fi precauti la uscarea blanii. Uscatorul de par vom tine la distanta de blana, sau il vom regla pentru o treapta mai mica de temperatura si viteaza. Evitam pe cat posibil imbaierea puiilor sub 2 luni, a femelelor gestante sau a celor care alapteaza! Daca acest lucru nu este posibil, imbaierea la aceste categorii se va face fara sampon sau sapun.
Cu blana lunga Blana o putem peria zilnic sau macar odata sau de doua ori pe saptamana. Cu blana scurta Acest lucru il vom face cu multa rabdare si cu delicatete la porcusorii cu par lung rasele Sheltie, Coronet, Peruvian si Angora. Porcusorii cu blana de tip rexoid nu vor fi pieptanate sau periate, blana acestora va fi intretinuta si descalcita, aranjata, cu ajutorul degetelor, pentru ca blana deasa carliontata, ondulata sa se poata pastra in forma ei naturala, elastica. Daca se formeaza noduri care nu pot fi descalcite, acestea vor fi taiate cu ajutorul unei foarfeci.
Sa-i cantarim greutatea corporala! La cei sanatosi saptamanal, sau macar odata la doua saptamani, iar la cei bolnavi zilnic.
Daca un porcusor adult de la o saptamana la alta din greutate scade aprox. 50 de grame, e bine sa fie mai indeaproape monitorizat - apetitul, comportamentul, urina, scaunul si starea in general. Cate grame am? Daca intr-o saptamana scade 80 grame sau mai mult (!), aceasta poate fi un semn de boala, o problema dentara/bucala, un factor stresant, o schimbare brusca (meniu, mediu, altceva) ce a cauzat aceasta scadere. In cazul in care scaderea de la o saptamana la alta e peste 100 de grame, un consult medical, cat mai curand posibil va fi absolut necesar!
Pagini pentru listare:
Fisa individuala pentru. masurarea greutatii corporale a porcusorului, fisier pdf - 45 KB.
Fisa comuna pentru. masurarea greutatii corporale a porcusorilor, fisier pdf - 48 KB.
Se verifica periodic si dentitia.
Probleme ce pot aparea: se rupe o bucata din incisiv, dintele din fata? Daca mananca bine in continuare si este vioi, nu este necesara vizitarea medicului veterinar, deoarece incisivul va creste repede la lungimea potrivita. Corectarea (taierea) dintilor va fi necesara in cazul in care nu poate mesteca bine, refuza mancarea, sau nu poate manca din aceasta cauza, are probleme la inghitire etc. Mai rar incisivii, premolarii sau molarii pot creste prea lungi, impiedicand porcusorul in consumarea hranei, si/sau pot deveni ascutiti, ranind limba porcusorului. In acest caz vom cere ajutorul medicului veterinar in cel mai scurt timp posibil, deoarece porcusorul nu va putea manca, si se va imbolnavi.
Un porcusor care este imblanzit, devine prietenos si ii va placea sa se plimbe si in afara custii.Ma lasi si pe mine? Pentru plimbare este potrivita bucataria, baia sau acele locuri in care dusumeaua se poate curata usor. Va fi si mai vioi, bine dispus, daca poate avea un partener. Impreuna se vor plimba cu foarte mare placere prin casa si se vor juca. Vor inspecta locurile noi, vor fugi prin incapere, se vor juca de-a v-ati ascunselea. Jucariile preferate vor fi cele in care se pot ascunde: Uiii! Aici sunt! un tub gros din carton sau alte ascunzatoare in care pot circula fara probleme, labirinturi construite din crengi, ziare si/sau cartoane. Rola de carton de la mijlocul hartiei igienice, umpluta cu fan, este si ea buna pentru joaca.
Tub Daca cusca este spatioasa, putem aseza si in aceasta tuburi groase, astfel se vor misca mai mult si nu se vor plictisi. Cu putina indemanare unele accesorii pot fi facute chiar de noi. De ex. un hamac se Hamacpoate face usor dintr-un material mai gros/tare sau din blana artificiala. Materialul se va croi in forma dreptunghiulara, pe fiecare din cele patru colturi se va coase o sfoara (sau siret), si se va lega la o inaltime corespunzatoare de cusca.
Un ascunzis ce e agreat in special iarna In PetShopuri se gasesc pernute pentru pisici si caini, din aceste pernute se pot crea usor minunate accesorii pentru porcusori. Fiind captusite cu blana artificiala ele pot fi indoite si cusute sau capsate pe una sau ambele capete, oferind un ascunzis ideal porcusorilor.
Minge suport pentru legume si fan Tragerea verdeturilor, legumelor sau a firelor de fan din mingea suport necesita timp si este o preocupare. Prin imbogatirea mediului trezim curiozitatea naturala a mamiferului mic. Pe langa faptul ca stimuleaza porcusorul, poate inhiba sau reduce semnificativ si agresivitatea eventual aparuta.
O buna metoda de a schimba anturajul si de a alunga monotonia este si punerea unor crengi in cusca. Porcusorii rod cu placere crengutele. Pe langa ocupatia si distractia pe care le ofera, ele ajuta si la tocirea dintilor ce sunt in permanenta crestere. Crengutele vor fi asezate in asa fel incat sa nu impiedice circularea in cusca. Foarte important! Vom folosi doar crengute ce nu au fost tratate cu pesticide sau alte substante posibil otravitoare. Cele mai potrivite pentru ros sunt crengutele de mar, proaspat culese. Vita de vie - obtinuta in urma taierii - este si ea agreata de multi porcusori. Crengutele de cires, cais, piersic sau prun, si crengutele pomilor cu miez rosu (de ex. zada) sunt otravitoare, acestea nu (!) se vor da porcusorilor.
Unii dau porcusorilor si frunzis de salcie, despre aceasta insa trebuie sa stim ca are un efect constipator destul de puternic. Daca le consuma cu placere, porcusorilor le putem oferi ocazional si putin (doar putin!) frunzis de dud, frunzis de salcam alb sau flori de salcam alb.
Roata, carusel, minge nu! Porcusorilor le face placere sa circule liber in voie. Nu vom pune niciodata roata, carusel sau minge de orice fel in locurile amenajate lor, ei nu se pot juca cu acestea. Intr-o asemenea roata s-ar speria enorm, si s-ar putea rani, sira spinarii a porcusorului fiind fragila. Mingea este si ea periculoasa, existand pericolul de a calca pe ea.
Vom avea grija, ca in timpul plimbarilor in afara custii sa nu ajunga la fire electrice sau plante de ornament.
Jucaria preferata: un alt porcusor cu care poate interactiona! Puii de porcusori sunt foarte jucausi. Cand se simt bine si sunt intr-o dispozitie foarte buna, ei sar in sus, in timpul sariturii schimband directia chiar si 180o, aterizand intr-o alta pozitie. Englezii, americanii numesc aceasta saritura „pop-corn", deoarece ei sar ca floricelele de porumb. Chiar si mama lor devine mai jucausa in aceasta perioada.
Originali din America de Sud, porcusorii de Guineea sunt companioni ideali pentru persoanele ocupate care vor sa aiba un animal de talie mica, linistit, care sa nu faca prea mult zgomot.
Daca ai deja sau iti doresti un astfel de animal, este bine sa stii cum trebuie ingrijit, unde va sta si ce nevoi are.
1 Adapostul
Iti poti tine animalul intr-un acvariu de sticla sau recipiente special confectionate din plastic, metal sau lemn, pe fundul carora vei pune un strat de talas de 5-10 cm. Custile si talasul le poti gasi in PetShop-uri. Pretul custilor variaza in functie de dimensiuni si utilitati incepand de la 100 Ron si ajungand pana la 300-400 RON. Talasul, in functie de cantitate, il poti gasi incepand de la 10 RON si pana la 40 RON
Mare atentie la tipul de talas cumparat! Talasul de cedru si cel de pin este toxic pentru porcusori, ei sunt foarte sensibili la mirosuri, aroma acestora fiind fatala pentru ei.
In interiorul custii poti pune un prosop mic de bumbac pe care sa poata dormi, in special in lunile reci.
Este recomandat sa tii cusca acoperita cand nu il poti supraveghea, deoarece porcusorul poate sari afara si e posibil sa roada mobila, plantele de apartament (care pot fi otravitoare pentru ei) sau chiar firele electrice.
Daca stai la curte, ii poti construi un tarc in care sa nu poata ajunge animalele pradatoare (pisici, cotofene etc. ). Porcusorilor le place mult sa stea afara. Ai grija sa amplasezi tarcul undeva la umbra (sub un copac sau o bolta).
2 Climatul
Porcusorii au nevoie de un climat racoros de aproximativ 18-22oC, dar nu mai putin de 10-12oC.
Trebuie sa ai grija sa aplasezi cusca intr-un loc uscat si ferita de curent, deoarece sunt sensibili la frig, curent si umezeala.
In zilele toride de vara, daca nu ai posibilitatea sa muti cusca intr-un loc racoros poti pune intr-o bucata de gresie sau faianta ceramica in unul dintre colturile acesteia, acoperind-o cu foarte putin talas. Cand ii va fi cald porcusorul va sta pe acea placa si se va racori.
De asemenea, poti pune la congelator cateva sticle cu apa. Cand apa din ele ingheata, ia doua dintre ele, inveleste-le intr-un prosopel subtire de bumbac si aseaza-le deasupra custii. Cand apa se va dezgheata inlocuieste sticlele.
3 Ingrijirea
Talas-ul din interiorul custii trebuie inlocuit o data la doua-trei zile. De asemenea, poti pune sub stratul de talas un strat subtire de nisip igienic pentru pisici. Acesta va absorbi mirosurile neplacute aproape in totalitate.
Imbaierea, pe langa faptul ca nu este prea agreata de purcelus, nici nu este recomandata deoarece samponul indeparteaza grasimile naturale de pe piele. Este bine sa-i faci baie doar daca este strict necesar. In acest caz este indicat sa folosesti un sampon pentru bebelusi. Este mai putin concentrat decat samponul normal. Evita sa folosesti sampon pentru a spala zona capului, in mod special ochii si urechile. Poti in schimb sa o sterge usor cu mana putin umeda. Dupa imbaiere foloseste uscatorul de par. Nu il apropia foarte mult de blana si refleaza-l la o treapta inferioara de temperatura si viteza.
Blana se perie zilnic sau o data la 2-3 zile. Pieptanarea este utila doar in cazul raselor cu par lung (Angora, Coronet, Peruvian, Sheltie) cu mare atentie si delicatete.
Porcusorii cu blana scurta sau carlionatata nu necesita pieptanare. Descalcirea blanii se va face cu ajutorul degetelor pentru a-i pastra forma naturala. Taia cu foarfeca nodurile pe care nu le poti descalci.
Verifica-i gherutele lunar! Se vor taia periodic, altfel vor creste spre interior provocand neplaceri sau chiar dureri porcusorului. Taie doar varful gherutelor, la o distanta de 1 -2 mm fata de vena. In cazul in care ii tai unghia mai mult si ajungi la vena, spala locul cu putina apa oxigenata sau Betadine.
Ai grija de dentitia lui! Porcusorii pot intampina probleme precum: ruperea incisivului, cresterea excesiva a molarilor si a premolarilor sau ascutirea acestora ce poate duce la ranirea limbii. Daca animalul prezinta una dintre aceste problem, va refuza sa mai manance sau va avea problema la inghitirea hranei. In acest caz apeleaza urgent la medicul veterinar.
4 Alimentatia
Porcusorii au nevoie de hrana bogata in vitamina C. Ei isi iau sursa de vitamina C necesara din zarzavaturi, fructele si legumele pe care i le oferi. Pe timpul iernii, cand legumele se gasesc in cantitati mult mai mici, e bine sa-i pui in apa 2-3 picauri de fiola de Vitamina C.
Animalul are nevoie de apa in permanenta. Schimba-i zilnic apa, iar vara chiar si de doua-trei ori pe zi. Se gasesc in PetShop-uri adaptoare speciale pentru porcusorul tau.
Hrana porcusorului se compune din pelete speciale ce se gasesc in PetShop-uri, legume, fructe, verdeturi si fan.
Fanul este necesar pentru digestie. In lipsa acestuia porcusorii nu pot digera bine hrana si pot apare probleme digestive.
Fructele, legumele si verdeturile sunt esentiale pentru meniul sau zilnic, dar nu in cantitati foarte mari pentru ca pot produce diaree. Printre preferatele lor se numara: patrunjel (frunze), morcovi (atat radacina cat si frunzele), sfecla rosie, castraveti, marar, telina, napi, gulie, salata, cicoare, varza, spanac, conopida, grau, porumb, mazare(atat boabe cat si vrej), ovaz, frunze de dud, frunze si flori de salcam, precum si matasea, tulpina si frunzele porumbului.
Este recomandat ca fructele si legumele sa nu fie stropite cu substante impotriva daunatori, care sunt otravitoare pentru animalul tau. In cazul in care sunt stropite trebuie sa le speli foarte bine inainte de a i le da.
5 Lasa-l liber prin casa
Cand ai timp sa-l supraveghezi, lasa porcusorul sa umble liber prin casa. Ii place sa socializeze, sa inspecteze locuri noi si au nevoie de miscare. Ai grija insa sa nu roada firele electrice sau plante ce pot fi otravitoare pentru el.
Porcusorilor le place foarte mult sa se joace. Confectioneaza-i jucarii din tuburile de hartie igienica sau coli si fan. Din coli de hartie poti face mingiute, iar tuburile de hartie igienica le va folosi pe post de tunel. Ii mai poti da sosete goale (adora sa se bage in ele), sau sosete umplute cu fan. De asemenea, ii poti cumpara mingiute de ping-pong sau tenis. La PetShop-uri gasesti chiar si hamace sau saci de dormit pentru nevastuici, aceste costa in jur de 50 RON si sunt utilizate cu placere si de catre porcusorul tau.
FUNDĂĂĂ?
Buna!
Te invit la lectura http://www.gemon.ro/ingrijirea.htm.
http://www.animalutze.com/articole/limbaj-porcusor-guineea.php
http://animale.acasa.ro/......-8262.html
Te pup, pa pa! :*
Cine se hotaraste sa achizitioneze un porcusor de Guineea, trebuie sa aiba in vedere faptul ca acesta este un animal jucausi, sociabil, care are nevoie de companie. Porcusorii de Guineea sunt linistiti si nu musca, nu sunt activi noaptea in comparatie cu hamsterii, de aceea sunt considerate animale de casa potrivite pentru copii.
Daca sunt corespunzator ingrijiti, acestia pot avea o durata de viata de 10 ani. Acest lucru trebuie luat in considereare, in cazul in care va ganditi sa achizitionati un porcusor de Guineea. Costurile pe care le avem de suportat, in cazul unei mici rozatoare, se impart intre hrana, achizitionarea unei custi, fanul proaspat, rumegusul, dar si medicul veterinar.
Intretinerea porcusorilor de Guineea
Spatiul special amenajat pentru cresterea a doi porcusori este o cusca. Aceasta ar trebui sa aiba o marime minima de 1, 00 m x 0, 50 m. Totusi, cu cat este mai mare, cu atat este mai bine.
Cel mai bun recipient pentru apa este sticla, aceasta fiind mult mai igienica si nu se varsa atat de usor precum bolurile, iar pentru mancare sunt indicate recipientele grele, care nu pot fi doborate usor. O casuta mica, unde sa se poata retraga micuta rozatoare, dar si rumegusul de calitate, care are rolul de sugativa in cazul urinarii, reprezinta adapostul si lucul de joaca ideal pentru noul membru al familiei.
Multi iubitori de animale si in acelasi timp pasionati de construirea diferitelor casute sau jucarii din lemn pentru prietenii cuvantatori, trebuie sa aiba grija sa nu lacuiasca materialele, deoarece exista pericolul ca micii porcusori sa se otraveasca.
Este posibila si constructia unui "adapost" exterior. Acesta trebuie prevazut neaparat cu o aparatoare impotriva soarelui puternic, avand in vedere faptul ca porcusorii de Guineea sunt extrem de sensibili la temperaturile ridicate. In timpul iernii, casuta trebuie sa fie "tapitata" cu mult fan in interior si cu pacura sau carton in exterior.
Hrana porcusorului de Guineea
In comert se gaseste hrana amestecata cu vitamina C. Acest lucru este deosebit de important in alimentatia porcusorilor, deoarece organismul acestora nu produce necesarul de vitamina C. In niciun caz, acestia nu trebuie hraniti cu alimente pentru iepuri, acest lucru ducand la subnutritie.
In cazul in care nu sunteti siguri de cantitatea de vitamina C din hrana, puteti adauga si in apa sau puteti cumpara acest amestec din magazinele de specialitate.
Fanul proaspat si de calitate este foarte important pentru porcusorii de Guineea si trebuie sa le stea permanent la dispozitie. Fructele si legumele au un loc fruntas in lista de meniu: mere ( fara samburi si coaja acestora ), morcovi, castraveti, ardei, salata in cantitati mici, rosii, porumb, banane, urzici, varza, iarba. Mancarea proaspata trebuie sa fie la temperatura camerei. Painea tare, dar fara mucegai, este indicata pentru ascutirea dintilor.
Dulciurile nu sunt indicate, pentru ca acestea contin mult zahar si aromanti daunatori pentru dinti, dar si pentru intregul organism.
Sunt porcusorii de Guineea animale ideale de casa pentru copii?
Porcusorii de Guineea sunt fiinte, care au nevoile lor. Copiii nu le pot recunoaste sau nu stiu sa le respecte. Un copil nu realizeaza marea responsabilitate pe care o are fata de un animal de casa si de cele mai multe ori sunt coplesiti de sarcinile pe care le au in cresterea micilor vietati.
Copiii trebuie sa contribuie la ingrijirea noului prieten, ii pot ajuta pe parinti la curatarea custii sau in hranirea acestuia. Observarea comportamentului, constatarea bolilor, ingrijirea, igiena presupun responsabilitati mari pe care doar un adult si le poate asuma.
Porcusorii de Guineea nu trebuie cumparati, doar pentru ca cel micut si-l doreste atat de mult. Cel putin unul dintre parinti trebuie sa fie un iubitor de animale si sa-si dea tot interesul pentru cresterea acestora. In acest caz, trebuie avute in vedere in primul rand interesul animalului si nu pe cel al omului!
Comportament
Cel mai ciudat comportament si cel care iese cel mai tare in evidenta este atunci cand porcusorii isi manaca blanita. Stiintific, acest lucru nu a fost elucidat inca, nu se stie cauza exacta, dar exista mai multe presupuneri:
- lipsa fanului ( cu toate ca si atunci cand in cusca este mult fan porcusorul nu renunta la acest obicei )
- subnutritie
- comportament dominant ( se intampla in cazul in care porcusorul care se impune ii mananca blanita celuilalt )
- factori psihici ( stress, plictiseala )
In cazul in care acest lucru se intampla frecvent, iubitorii acestor animale trebuie sa fie atenti ca porcusorii sa aiba suficiente ocupatii ( jucarii, trasee, lemne de ros, etc ).
Date despre porcusorii de Guineea
Cat de mult creste un porcusor? Cat cantaresc puii? Care este durata de viata sau temperatura corpului?
Provenienta: America de Sud
Durata maxima de viata: 15 ani
Durata medie de viata: 6 pana la 8 ani
Lungimea corpului: 20 - 35 cm
Greutate: Femela 800 g pana la 1200 g; Mascul 900 g pana la 1400 g
Masa creierului: 4, 5 g
Numarul nou nascutilor: 1 pana la 7; de obicei 2 pana la 4
Temperatura normala a corpului: 37, 5 �C pana la 39, 8�C
Si ar mai trebui sa stii:
Cand cumparati un porc de Guineea trebuie sa-l alegeti cu grija pentru a evita ulterioare probleme si vizite la veterinar. Cel mai bine ar fi sa-l cumparati de la un crescator pentru ca astfel puteti fi siguri ca a fost bine ingrijit si va puteti interesa de parintii din care provine. Daca il cumparati de la un pet shop este mult mai riscant si va trebui sa fiti mai atenti la cumparare. Multe pet shop-uri nu-si ingrijesc animalele si sunt sanse sa achizitionati un porcusor deja bolnav sau in cazul femeleleor deja gestanta. Nu este sanatos pentru femele sa faca pui cand sunt foarte tinere.
Inainte de a cumpara este bine sa va decideti asupra anumitor lucruri cum ar fi rasa si sexul.
Asupra rasei este relativ usor sa va decideti. Exista mai multe rase si mai multe varietati dar in principal trebuie sa va decideti daca vreti sa aiba parul scurt, lung sau cu rozete (vartejuri).
Dupa ce v-ati hotarat asupra rasei va trebui sa alegeti sexul. La exemplarele tinere este foarte greu de determinat cu certitudine sexul. Daca planuiti sa aveti doar un singur individ atunci sexul nu are importanta prea mare, dar daca doriti mai multi indivizi trebuie sa tineti cont de faptul ca masculii se bat intre ei cand sunt in aceeasi cusca. Doi masculi se impaca numai daca au crescut impreuna de mici si nu au fost separati. In general un mascul se "descurca" cu 3 - 4 femele in aceeasi cusca (dar atentie la nesfarsitul sir de urmasi!).
- Masculii de obicei sunt mai neastamparati, mai distractivi si "gârâie" cand ii scarpini pe spate.
- Femelele de obicei sunt mai calme, mai cuminti, mai sperioase si mai sentimentaliste.
In definitiv nu exista avantaje sau dejavantaje majore care sa influenteze alegerea sexului. Comportarea lor ulterioara depinde in mare masura si de personalitatea individuala a porcusorului.
Inainte sa achizitionati porcul ar fi bine sa analizati pe rand fiecare parte a corpului pentru a cauta indicii care ar putea indica o eventuala boala:
Ochii
Trebuie sa fie clari, fara urme de zgarieturi sau film. Deasemeni sa nu aiba urme de scurgeri sau infectii.
Daca planuiti sa-l duceti la expozitii si concursuri, atunci ochii trebuie sa fie culoarea corecta pentru rasa si varietatea sa.
Urechile
Trebuie sa fie curate pe interior fara urme de mizerie, ceara sau scurgeri. Verificati inprejurul urechilor pentru paduchi sau alti paraziti.
Daca porcul este pentru expozitii va trebui sa fiti atenti ca urechile sa aiba culoarea care trebuie, ca pielea si parul sa se potriveasca, ca urchile sa fie pozitionate corespunzator si sa nu aiba rupturi nedorite.
Nasul
Nu trebuie sa prezinte urme de scurgeri.
Dintii si gura
Gura trebuie sa fie curata. Dintii trebuie sa fie drepti si fara ciobituri. Cand gura este inchisa dintii din fata de deasupra trebuie sa se suprapuna exact peste cei de dedesubt. Nu trebuie sa prezinte scurgeri de saliva.
Barbia si gatul
Nu trebuie sa existe protuberante in jurul barbiei si gatului.
Membrele
Toate membrele trebuie sa fie drepte cand le pipaiti usor de-a lungul osului.
Talpile si degetele
Trebuie sa fie patru(4) degete cu unghii la membrele din fata si trei(3) degete cu unghii la membrele din spate. Nu trebuie sa prezinte simptome de durere in talpa (la calcat).
Pentru exemplarele de expozitie trebuie sa va asigurati ca unghiile sunt de culoarea corespunzatoare varietatii.
Organele genitale
Trebuie sa fie curate, fara urme de diaree sau alte secretii. Nu trebuie sa aiba pustule, zone dureroase sau miros neplacut.
Pieptul si abdomenul
Nu trebuie sa aiba protuberante, denivelari sau indicii de hernie.
Parul si pielea
Parul trebuie sa fie curat, stralucitor si egal peste tot. Nu trebuie sa existe zone fara par sau cu par mestecat. Parul nu ar trebui sa cada cand mangaiati porcul. Pielea trebuie sa arate sanatoasa, fara matreata sau solzi. Nu trebuie sa aiba vanatai sau zgarieturi. Uitati-va cu atentie dupa paduchi sau alti paraziti.
Pentru un animal care trebuie aratat la expozitii si concursuri trebuie sa verificati existenta culorilor nedorite pentru rasa si vaietatea sa. Verificati textura, densitatea si lungimea parului. Daca culorile sunt structurate in pete verificati ca liniile de demarcatie sa fie clare. Petele de culoare trebuie sa fie corect dimensionate pentru varietatea din care face parte.
Umerii
Un porc pentru expozitii trebuie sa aiba umerii la fel de lati ca soldurile.
Deasemeni alte cateva lucruri carora ar trebui sa le acordati atentie:
Miscarile
Sa para cat mai natural, sa nu schioapete si... sa arate bine.
Comportamentul
Sa nu dea semne de agitatie excesiva, sa se scarpine, sa sara intruna fara motiv sau alte miscari nenaturale.
Apetitul
In general un porc de guinea sanatos mananca foarte des si aproape oricand ii dai.
Respiratia
Nimic prea deosebit de remarcat aici, doar sa nu vi se para ceva in neregula. (Totusi verificati)
Aspectul de ansamblu
Trebuie sa fie placut si sa va placa.
Calitatea parintilor
Interesati-va de parintii din care provine.
Porcusorii de guineea pot fi animale domestice foarte iubitoare, cu doar putin timp si atentie din partea dumneavoastra. Porcusorii au personalitati diferite totusi; de aceea, unii porcusori pot fi domesticiti pana in punctul in care sa vin alergand spre stapan atunci cand acesta se intoarce acasa, in timp ce altii vor prefera intotdeauna sa mentina o atitudine rezervata fata de oricine. In salbaticie, porcusorul de guineea reprezinta o masa gustoasa pentru anumite animale de prada si, de aceea, instinctul lor este de a se speria la orice miscare brusca si la aparitia unor medii sau sitatuu neobisnuite. Nu uitati ca daca va mangaiati brusc porcusorul de guineea, instinctul lui ii va spune ca este atacat de o pasare de prada, iar daca apareti brusc in fata lui, va crede ca un pradator sare asupra lui. Exista doi factori principali in domesticirea oricarui animal mic. Primul este sa nu ii faceti nimic neplacut atunci cand este curajos, iar al doilea factor este mituirea pura. Deoarce sunt multe mancaruri pe care porcusorii de guineea chiar le iubesc, acest lucru ii face destul de usor de domesticit. Frunzele de salata verde sunt considerate a fi delicatese de catre porcusori, la fel ca si iarba proaspata sau frunzele de papadie, primavara (nu exagerati cu papadia, pentru ca este diuretica!). Daca nu aveti acces la o gradina, nu ar strica sa plantati putina iarba sau alte plantute verzi pe pervaz.
Atunci cand aduceti, pentru prima data, porcusori de guineea in casa, este bine sa ii lasati in pace cat mai mult posibil in primele doua zile. Este foarte tentant sa ii tot iei in brate si sa ii arati prietenilor, dar este extrem de stresant pentru ei, deoarece se afla intr-un mediu necunoscut, cu persoane necunoscute. Asa ca trebuie sa rezistati tentatiei, pana cand acestia se acomodeaza cu noua locuinta.Asigurati-va ca fiecare porcusor de guineea are o casuta draguta in care sa se poata ascunde. In caz contrar, atunci cand sunt nervosi, porcusorul dominant il va alunga pe celalat din cutie, acest lucru putand provoca agresiuni, in special intre masculi. Daca este posibil, n uderanjati animalutul atunci cand se afla in cutia sa, pentru ca astfel se va simti in siguranta in acest spatiu. Uneori, este necesar sa ii prindem prin ridicarea deasupra cutiei, dar este bine sa faceti acest lucru de cat mai putine ori in primele zile.Hraniti porcusorul de guineea la aceleasi ore in fiecare zi. Curand, acesta va invata sa asocieze hrana cu ceva placut ce i se intampla. Vor asocia scartaitul pe care il face frigiderul cand se deschide, sau chemarile noastre, cu mancare. De asemenea, este bine ca de doua ori pe zi sa le dati alimente care stiti ca ii plac foarte mult. La inceput, va trebui, cel mai probabil, sa ii lasati hrana in cutie, undeva langa iesirea din culcus, si sa va indepartati.
Cu timpul, ar trebui ca porcusorul de guineea sa se obisnuiasca sa manance chiar din palma dumneavoastra. Acesta este cel mai dificil pas din procesul de domesticire, si este nevoie de multa perseverenta. Daca vedeti ca porcusorul nu vrea cu nici un chip sa se apropie de palma dumneavoastra, nu trebuie sa renuntati si sa lasati hrana in cutie. El va observa ca la un moment dat tot veti ceda, si va exploata aceasta slabiciune.O data ce l-ati facut sa va mance din palma, este mai usor sa il faceti sa se apropie din ce in ce mai mult de cutia sa si, in cele din uma, va veni pana la marginea custii pentru a primi mancare. Nu uitati de delicatesele care ii fac viata mai frumoasa. Nu va folositi de alimentele care ii plac pentru a-l prinde, pentru ca astfel il veti face sa isi piarda increderea in dumneavoastra. O data ce va ajunga sa aiba mare incredere in dumneavoastra, veti putea si sa il luati in brate, fara sa incerce sa opuna rezistenta. Porcusorii de guineea sunt animale de companie care pot sa va stea in poala si ii puteti alinta, dar dureaza ceva timp pana ii veti obisnui cu acest lucru. Un porcusor de guineea foarte speriat sta intotdeauna nemiscat si chiar tremura. Cand sunt doar putin nervosi, scot un sunet ca de tors, pentru a arata ca sunt nemulumiti de ceva - adesea, oamenii confunda acest sunet cu torsul pe care pisicile il emit atunci cand sunt fericite, dar, in cazul porcusorilor de guineea, are exact semnificatia opusa.
Atunci cand manuiti pentru prima data porcusorul de guineea, faceti acest lucru intr-o camera linistita, fara prea multa agitatie in jur. Opriti televizorul aveti grija ca orice alt obiect electrocasnic care face zgomot sa fie oprit (masina de spalat sau uscator). Lasati-l sa stea linistit si vedeti daca il puteti convinge sa manace hrana sa favorita- poate dura ceva timp pana il veti face sa se simta in siguranta in prezenta dumneavoastra si sa manance, dar, daca sunteti rabdator, se va bucura sa fie alintat. Atunci cand il ridicati, aveti grija sa ii sprijiniti partea posterioara a corpului cu mana si nu va plimbati cu el princasa, deoarece acest lucru il face nervos. Daca se va obisnui sa fie atins si ajunge sa asocieze acest lucru cu un eveniment placut (alimentul favorit), mai tarziu va fi mai usor sa le taiati unghiile atunci cand este nevoie sau sa il duceti la veterinar.
Daca aveti un porcusor de guineea cu parul lung, aveti mare grija sa nu il trageti de blana atunci cand o periati. De asemenea, puteti sa ii tundeti parul scurt, pentru a nu il supune la chinuri inutile.
Daca vreti, puteti sa lasati o usita desfacuta la cusca porcusorului, pentru ca acesta sa poata iesi atunci cand vrea, fara sa fie nevoie sa ii scoateti dumneavoastra din cutie. Astfel, se vor simiti mai in siguranta, pentru ca pot fugi inapoi acasa atunci cand sunt speriati. Ii puteti incuraja sa iasa afara cu un saculet zornaitor. Daca nu le puteti lasa o portita deschisa, asigurati-va ca porcusorii au un loc al lor, in care sa se poata ascunde atunci cand sunt speriati.
Daca veti fi dispusi sa acordati porcusorului de guineea putin din timpul dumneavoastra, veti fi recompensat cu un animal de companie fericit si prietenos. Chiar daca nu toti porcusorii ajung in stadiul in care sa alerge in intampinarea dumnevoastra pentru a va "saluta", toti porcusorii de guineea pot fi invatati ca oamenii sunt de treaba si nu reprezinta o amenintare. Astfel, vor avea o viata mai calma, mai fericita si, implicit, mai lunga.Cam atata stiu despre porcusorii de guineea si eu avut si stiu cum este FUNDA
Deniissel întreabă: