| Alex442 a întrebat:

Vreau sa imi iau un ciobanesc german(pui) si as dori sa stiu cateva lucruri despre rasa:
1. Poate manca mancare din casa(carne, oase)?
2.Cat costa?
3.Are ceva boli la care e predispus?

Răspuns Câştigător
| Swiftt a răspuns:

Salut.
1. Da, poate manca aproape orice.
2. In jur de 550 lei.
3. Bolile ciobanescului german:

Anomalii congenitale- sunt prezente la nastere, dar urmarile lor sunt vizibile in decurs de mai multi ani. Unele defecte congenitale sunt ereditare si sunt observate abia dupa cateva randuri de pui.

Comparativ cu alte rase, ciobanescul german este predispus la o serie de afectiuni cu etiologie necunoscuta. Diaree, schiopaturi, membre subrede, infestatii severe cu purici, infectii auriculare, tulburari nervoase, mielopatie degenerative, ruperea ligamentului incrucisat anterior. Nici un studio medical veterinar nu a identificat cauzele acestora.

Afectiuni oculare ereditare: panus, cataracta, atrofie retiniana, hipoplazia nervului optic, districhiazis, distrofii corneene, displazie retiniana.

Afectiuni musculo-scheletale
Ciobanescul german este afectat de displazia de sold de doua ori mai mult decat alte rase. O explicatie ar fi data de musculature slab dezvoltata a soldurilor. Cauza principala este laxitatea articulara. Se considera ca displazia de sold implica un factor ereditar. 20% dintre ciobanestii germani sufera de displazie de sold, fiind un motiv intemeiat de mentinere a cainelui in forma: dezvoltarea musculaturii trenului posterior, greutate adecvata.
Displazia de cot este rezultatul osteocondritei disecante, o leziune a cartilajului unei articulatii. In timp, fisurile din cartilaj favorizeaza degradarea acestuia in cavitate articulara.
Ciobanescul german este rasa cea mai afectata de osteodistrofie hipertrofica. Afectiunea apare si dispare, iar cand e active determina inflamarea articulatiilor radio-carpiene, respective tibio-tarsiene si schiopaturi. Cainii cu aceasta afectiune pot deveni anorexici, febrili, apatici, pierd mult in greutate.
Ciobanescul german este rasa cea mai afectata de panosteita- densificarea maduvei hematogene din canalul medular al oaselor afectate.
Dupa varsta de 10 ani, apare osteoartrita, Un cartilaj subtiat duce la durere, rigiditate, inflamatie.

Afectiuni ale pielii
Doua afectiuni cutanate frecvente: dermatita acrala prin lins si dermatita alergica.
Afectiuni cutanate grave care afecteaza aproape exclusive ciobanescul german: dermatofibroza nodulara si fistula perianala (despre care se cunoaste foarte putin, doar ca nu e de natura bacteriana si nici chirurgical nu se rezolva).

Afectiuni cardiace
Ciobanescul german sufera de afectiuni cardiace mai mult decat alte rase in privinta persistentei ductului arterial, stenozei subaortice hipertrofice idiopate, persistentei arcului aortic drept. Aceste afectiuni sunt congenitale.
Ciobanescul german poate suferi si de alte afectiuni cardiace, dar riscul aparitiei lor nu este foarte mare.

Afectiuni interne raportate mai frecvent la ciobanescul german, in raport cu alte rase, ereditare, sunt: urolitiaza (calculi la vezica urinara), epilepsia, boala von Willebrand, quasihemofilie, afectiuni hepatice.
Meteorismul
Sindromul de dilatatie-torsiune gastrica este putin cunoscut, in sensul ca nu au fost identificate motivele aparitiei acestei afectiuni fatale de cele mai multe ori. Meteorismul apare cand stomacul se umple de gaze, se torsioneaza si intrerupe circulatia sanguina intre stomac si intestine, urmata apoi de sistare circulatiei sanguine catre ficat, pancreas, splina.

Insuficienta pancreatica exocrine, o alta afectiune ereditara dovedita, reprezinta atrofierea unei parti din pancreas care produce enzime digestive, cainele neputand metaboliza hrana. Simptomele acestei afectiuni sunt scaune urat mirositoare sau diaree, apetit foarte mare, dar cu scadere in greutate.

Cancerele
Depistate in stadii incipiente, multe cancere se pot trata in prezent. Hemangiosarcomul si osteosarcomul sunt doua dintre cancerele la care e predispus ciobanescul german, mai mult decat alte rase.
Hemangiosarcomul e o afeciune in care sunt implicate celulele care captusesc peretii vaselor de sange. Tumorile se pot forma in orice zona irigata de sange, dar cel mai frecvent apar la splina. Daca se rupe o tumora, apare o heoragie, interna sua externa. Simptomele unui hemangiosarcoma sunt: anemie, colaps, gingii sidefii sau palide, dilatatie abdominala, proeminente sub piele, oase dureroase la atingere.

Osteosarcomul- cel mai frecvent tip de cancer osos, afecteaza ciobanescul german mai mult decat pe alte rase. Simptomele timpurii include schiopaturile, tumefierea locala, durerea. La aparitia unor simptome aditionale precum tusea, respiratia dificila, oboseala timpurie, metastazarea poate sa se fi instalat deja.​
http://www.hauscorvinus.ro/#! bolile-cg/c20jh

1 răspuns:
| RedNose a răspuns:

Adaug:
1. Cel mai bine, pana la 8-9luni sa-i dai doar boabe(superpremium: acana,royal,orijen,pro plan sau premium:BOSCH,biomill,dog chow,advance) pentru a avea un start bun, dupa poti sa-i dai mancare gatita.
-mancarea gatita poate fi: orez/arpacas(fiert) cu legume (morcov, radacini de telina, patrunjel, pastarnac, sfecla rosie, ardei capia, ardei gras etc) si carne pui(nu exces)/vita(cea mai buna)/curcan/cal, organe (vita cele mai bune) sau gaturi de pui; supa cu legume si carne/organe/gaturi de pui.
-cand va mai creste poti incepe sa-i dai de cateva ori pe saptamana si oase de vita, de preferat stern, coaste, femur(nu trebuiesc fierte foarte mult fiindca se aschiaza)
-sa nu-i dai niciodata oase de pui(exceptie fac gaturile)
-1-2 ori pe saptamana poti sa-i dai si cate un ou crud si/sau coaja de ou bine maruntita.
Toxice pentru caini sunt:
-cartofii
-mazarea
-fasolea
-ciuperci
-ceapa
-usturoi
-condimente(sare, piper etc.)
astea sunt principale, daca dai search pe goagal gasesti si fructe si alte alimente precum ciocolata.

2. Un pui care risca sa fie metis si bolnav te costa minim 200lei, maxim fara numar.

Unul cu pedigree(act ce dovedeste ca ai caine de rasa), sanatos(parintii sunt testati pentru a nu transmite boli genetice puilor), temperament si fizic specific rase si de calitate de la 150e in sus.

Te sfatuiesc sa-ti iei dintr-o canisa ca nu vei regreta, poate dureaza ceva pana strangi bani sau nu-ti vine sa dai atat, dar vei fi mandru ce exemplar deosebit ai in curte.