| NLuciF a întrebat:

Vreau sa-mi cumpar un Bichon ( Maltez sau Havanez, nu m-am decis inca ). Ii cade parul? Si daca ii cade si inghit ce se intampla? Care sunt sansele sa inghit par de la caine?
P.S:Am un prieten care are Bichon Havanez si il pupa, il tine in brate doarme cu el in camera etc. si l-am intrebat daca-i cade parul si a zis nu, acum astept si eu un raspuns de la voi.
Dau funda la cel mai bun raspuns!

Răspuns Câştigător
| spiridus25 a răspuns:

Ingrijirea unui Bichon Maltez

Daca un catel va avea cocoloase de blana intarita, nu este indicat sa il spalati. Trebuie sa inlaturati mai intai toate cocoloasele de blana inainte sa il spalati, deoarece apa va intari si mai tare aceste cocoloase si situatia va fi din ce in ce mai dificila. Periajul regulat al Maltez-ului il va mentine intr-o forma buna, asadar si un exemplar cu parul scurt va trebui periat regulat.Catelul Maltez se va murdari foarte usor asadar periajul constant poate sa faca diferenta intre a-l spal saptamanal si a-l spala o data la doua sau chiar la trei saptamani.


Urmele create de lacrimitia ochilor poate deveni o problema, din cauza blanii lor albe. Curatati-le fata cu fasa textila moale, veterianrii au fost de acor de asemenea cu un folosirea unui lichid de curatare pentru a reduce la minimum urmele lacrimolor. In plus fata lor (boticul) poate sa se pataze din cauza mancarii sau a apei. Curatati fata catelului dupa fiecare masa si uscati-i barba de fiecare data cand bea apa pentru a preveni patarea blanii.
Verificati urechile Maltez-ului regulat pentru a preveni aparitia dopurilor de ceara, iritatiilor sau a infectiilor.

Curatati urechile cu un tamponas de vata si cu un lichid special recomandat de veterinar, nu folositi niciodata betisoare igienice in canalul auditiv al catelului dumneavoastra. Maltezului ii creste destul de mult par in urechi, acesta trebuie indepartat. Intrebati-l pe cel care se ocupa de igiena catelului dumneavoastra (esteticianul) sau pe veterinarul dumneavoastra cum sa faceti aceasta operatiune, sau sa va arate cum sa ii indepartati (smulgeti) parul acasa. Dintii trebuie periati saptamanal pentru a preveni aparitia tartrului, sau a cariilor si sa eliminati respiratia urat mirositoare.
Farmecul acestei rase nu vine de la sine. Frumusetea blanii albe ca zapada, se datoreaza lungimii acesteia, aspectului matasos si modului plutitor de a cadea pe langa corp - dar o blana atat de minunata necesita o ingrijire minutioasa.

Desi blana Maltezului nu cere o tunsoare anume (ca la Poodle) sau filare (ca la Schnauzer) cere totusi o periere si o pieptanare permanenta pentru a fi mereu matasoasa, curata, sa nu fie incalcita si pentru evitarea formarii cocoloaselor de blana. "Prima provocare a Maltezilor este blana" ne avertizeaza Vicki Fierheller o crescatoare si o iubitoare de Maltezi. "Fie il tineti cu parul lung, fie il tundeti, Maltez-ul dumneavoastra are nevoie de ingrijire (pieptanat si periaj) regulata. Daca potentialul proprietar nu este pregatit pentru aceasta ingrijire permanenta, atunci aceasta nu este rasa indicata pentru el."

Multi proprietari de Maltezi isi duc lunar cateii la esteticianul de catei, fie pentru o ingrijire mai atenta fie pentru a le tunde blana scurt. Insa, daca sunteti de acord cu crescatorii veterani de Maltezi si cu judecatoarea Ingela Gram de la Clubul Chinologic American, poate o sa va decideti sa purtati blana catelului dumneavoastra lunga. Exista numeroase rase de catei cu parul scurt. "De ce sa cumparati o rasa cu parul lung, care este si simbolul rasei, daca nu il veti pastra in forma asta?" intreaba Gram.

Proprietarii de catei care sunt pregatiti sa investeasca un pic de timp pentru ingrijirea acestora, pot foarte usor sa ii aiba mereu in perfecta forma, gata de expozitie. Iata cateva secrete, furnizate de Gram and Fierheller, care va vor ajuta sa pastrati blana Maltez-ului dumneavoastra minunata,

· Periati si pieptanati Maltez-ul dumneavoastra in fiecare zi sau odata la doua zile.
· Nu periati niciodata blana daca e uscata. Spreiati mai intai blana catelului cu un spray special cu ulei sau cu un balsam de par combinat cu putina apa.
· Intrati cu pieptanul pana la piele pentru a va asigura ca ati descalcit blana catelului si ca ati eliminat toate cocoloasele de par.
· Stergeti ochii Maltezului in fiecare zi pentru a preveni lacrimarea excesiva si aparitia de pete in jurul ochilor.
· Folosirea unui lichid special pentru indepartarea petelor cauzate de lacrimi, poate sa va ajute sa pastrati fata (blanita de pe fata) Maltezului imaculata.
· Spalati-l saptamanal folosind un sampon special pentru cateii cu blana alba si folositi de asemenea un balsam de calitate sau o crema apoi clatiti bine. Uscati-i blanita cu uscatorul de par, neteziti-o permanent cu o perie.
· Taiati mereu cu foarfecele varfurile parului lung din jurul labutelor.
· Taiati-i unghiile saptamanal

Daca toate acestea vi se par prea multe, atunci va putem spune ca Maltez-ul arata foarte dragut cu o tunsoare scurta ca atunci cand era puiut.
E in natura Maltezului sa fie prietenos, afectuos si orientat inspre oameni. De peste 2 000 de ani, unica lui slujba este sa stea in poala stapanilor si sa ii binedispuna. Este probabil cel mai vechi caine de companie si agrement, dezvoltat exclusiv in acest scop. Isi iubeste atat de mult familia, incat sufera mult cand este lasat singur acasa. Anxietatea de separare este o tara comportamentala cu care se confrunta foarte multi reprezentanti ai acestei rase.

Temperamentul fiecarui caine este influentat de ereditate, dar si de felul cum a fost crescut si tratat. Puii de Maltez sunt foarte simpatici si dulci, si putini stapani rezista sa nu ii rasfete. E si foarte greu sa pedepsesti sau sa pui la punct un ghemotoc de blana cu privire gingasa. Insa de aici pleaca multe probleme cu care va veti confrunta toata viata. Multa lume are impresia ca Maltezul este un caine indisciplinat si bezmetic, neascultator si care latra mult. Da, maltezii pot fi si asa daca nu sunt educati de mici. Un Maltez educat si socializat se va comporta exemplar in orice situatie deoarece este un caine foarte receptiv la doleantele stapanului. Insa, daca il scapam din mana si mai ales daca nu ne afirmam ca lider al haitei, pufosenia se poate transforma intr-un mare terorist. Ceea ce in limbaj de specialitate poarta numele de «sindromul cainelui mic».
Orice om sau animal intalnit de Maltez este considerat un prieten. Insa, daca ceva nu decurge cum el se asteapta, micutul va avea grija sa il puna la punct. Specialistii recomanda ca Maltezul sa nu fie o optiune pentru familiile cu copii mici. In primul rand, pentru ca cei mici il pot rani pe minionul nostru, iar in al doilea rand, unii reprezentanti ai rasei au tendinta sa ciupeasca, daca nu sunt manipulati corect. Se inteleg si cu alte animale, mai ales daca au fost obisnuiti de mici cu aceste. Nu ezita sa se ia la harta cu cainii de talie mai mare, fapt ce se poate solda cu leziuni pentru Bichon.

In Australia, de exemplu, Maltezul este cea mai abandonata rasa de caini, din cauza latratului excesiv. Acest comportament are la baza anxietatea de separare sau sindromul cainelui mic, cele doua slabiciuni ale acestei rase.

Dresajul este facil, gratie atentiei sporite pe care o acorda stapanului, dorintei de a multumi si inteligentei peste medie. Cheia unui dresaj reusit este recompensarea. Unele exemplare pot fi independente si atotstiutoare, insa cu motivatia potrivita pot fi invatati sa faca orice. Maltezii sunt excelenti caini de terapie. Cat sunt mici, va vor da multe batai de cap cu facutul nevoilor in casa, le ia ceva mai mult timp sa inteleaga si sa se poata abtine sa faca numai afara.

Bichonul Maltez - Conditii de viata si ingrijire

Acest caine este foarte energic si jucaus, chiar si la varste inaintate nu isi pierde din agilitate si pofta de viata. Se potriveste perfect in apartament, dar si la casa, cu conditia sa fie tinut numai in interior. O curte mica este suficienta pentru a-si descarca energia. Contrar opiniei multora, si cainii mici au nevoie de plimbari zilnice. Cel putin una de 30 de minute in fiecare zi. Nu mananca mult, insa aveti grija sa nu ii supralimentati si sa devina obezi. Unii catei pot fi mai simandicosi la mancare.
Blana Bichonului maltez este lunga si matasoasa, iar firul d epar se aseamana mult cu cel uman. Naparleste putin, insa necesita ingrijire zilnica, mai ales daca doriti sa o pastrati lunga. De regula, cainii de companie sunt tunsi regulat pentru a scapa de corvoada perierii zilnice si a costurilor legate de tolaetare si produse cosmetice. Daca nu este periata blana se incalceste usor. Scos pe afara, Bichonul se murdareste foarte rapid. Praful si impuritatile sunt usor de sesizat in blanita alba, de aceea imbaierea se face destul de des, o data la 2-3 saptamani.

O alta problema de imagine este reprezentata de petele maronii de sub ochi, cauzate de lacrimarea excesiva, dar si cele de la bot, date de hrana si apa. In comert exista produse cosmetice care reusesc sa mai atenueze din aceste coloratii inestetice. Uneori, lacrimarea excesiva necesita interventia medicului veterinar.

Maltezii sunt susceptibil la «stranut inversat», adica un fel sforait sau inec, care se petrece atunci cand cainele este foarte agitat, cand se joaca sau cand se trezeste. Nu ii pune viata in pericol si trece dupa cateva minute, daca animalul s-a mai linistit.

Bichonul Maltez - Sanatatea bichonului maltez

Bichonul maltez este un caine longeviv (15 ani) cu destul de putine probleme de sanatate specifice rasei. Insa exista unele afectiuni care au incidenta mai mare in populatia de maltezi: hipotiroidism, luxatie patelara, glaucom, atrofie retiniana progresiva, afectiuni dentare, infundarea canalelor lacrimale, cataracta, surditate etc.
Origine Cuba

Inaltime 20.0 - 31.0 cm

Greutate 3.0 - 6.0 kg

Istoric rasa Asupra originii sale nu se stie prea multe. Este considerat urmasul Bichonilor europeni (Bolognese, Maltese) si care au ajuns in Cuba in timpul dominatiei spaniole. A fost crescut ca animal de companie de catre aristrocratia cubaneza si a fost renumit dupa capitala acestei tari.

Descriere Fizica Este un caine de talie mica, mai lung decat inalt, indesat. Capul este proportional cu corpul, trapezoidal, craniul lat si plat, bot subtire, fruntea un pic ridicata. Ochii sunt migdalati, mari, de culoare inchisa. Urechile sunt ascutite, nu foarte lungi, lasate si acoperite de un par lung si bogat. Coada este ridicata, purtata in forma de crosa, acoperita cu par lung, matasos. Blana are un par lung, matasos, neted, des si se prezinta in smocuri care tind sa se uneasca la extremitati. Poate fi crem deschis sau inchis, gri sau alb cu pete din aceste culori, culoare havanei, rar alb curat.
Personalitate Este un caine inteligent, vioi, vesel si jucaus, bland, sensibil, sociabil. Este atasat, ascultator si devotat stapanului, se intelege bine cu copiii daca nu il necajesc, caz in care devine retras pentru un timp. Se intelege si cu alti caini sau alte animale din casa. Este uneori galagios.

Ingrijire Blana acestui caine are nevoie de periaj de 2-3 ori pe saptamana pentru a indeparta firele de par moarte si pentru a nu se incalci. Blana de la picioare trebuie tunsa pentru a nu se forma franjrui care sa-i ingreuneze miscarile. Nu naparleste. Trebuie indepartat parul crescut in exces dintre pernutele de la picioare si din urechi.

Conditii de viata Este un caine cu un nivel mediu de activitate. Se adapteaza la conditiile de viata oferite si la stilul stapanului. Se simte bine intr-un apartament langa o familie iubitoare si care are timp pentru a avea grija zilnica de caine. Ii plac plimbarile scurte si dese in aer liber, recomandate a fi facute zilnic (cu 3 plimbari pe zi va fi fericit). Are nevoie de socializare si dresaj.

Dresaj Este un caine sensibil la intonatia vocii, care doreste sa-si multumeasca stapanul si pricepe cu usurinta ce i se cere. De aceea, dresajul nu ridica probleme. Trebuie invatat de mic cat si cand sa latre. Unii din acesti caini sunt folositi pentru spectacolele de circ.

Utilitate Este un vesel si devotat companion.
Bichonul havanez este un caine care se atatsaza foarte usor de familia lor umana si sunt excelenti cu copii. Sunt caini de companie sensibili si manierati. Bichonii havanezi sunt caini foarte sociabili si se inteleg foart bine cu toat lumea, incluzand aici, diferite persoane, caini, pisici si alte animale de companie. Sunt caini foarte afectuosi si jucausi cu o inteligenta deosebita, fiind foarte usor de dresat. Bichonii sunt caini curiosi din fire, care le place sa stea in fotoliu si sa observe tot ce se intampla in jurul lor. De asemenea bichonii sunt foarte sensibili la tonul ridicat al vocii stapanului.

In vechime bichonii havanezi erau utilizati in acrobatiile de circ, din cauzza faptului ca invata foarte repede si le place mult sa-si multumeasca stapanii.

Bichonii sunt caini de talie mica, care au ochii negrii si coada lunga. Au blana a cu par lung catifelat, care poate varia de la ondulata la carliontata. Blana este dubla cu par moale, atat la interior cat si la exterior. Ploapele, nasul si buzele bichonului sunt de culoarea negru pentru toate nuantele.

Un bichon havanez traieste in medie 15 ani
Particularitati Bichon Havanez

Un havanez trebuie periat de cel putin doua ori pe saptamana. Blana trebuie periata regulat pentru prevenirea nodurilor si a incalcirii. in cazul in care este scos in zapada se vor prinde bucatile de gheata de pe labe si trebuie clatit cu putina apa calda. Cand sunt spalati trebuie uscati si periati pentru a nu le ramane blana innodata. La uscare trebuie folosita o temperatura medie deoarece temperatura mare le poate deteriora pielea.[2] Parul care creste pe partea de jos a picioarelor dintre ghearele de la labe, trebuie tuns pentru a permite tractiunea pe podele umede. Unii pot avea blanita murdara sub ochi datorita lacrimilor. Acest lucru poate fi din cauza alimentatiei, pot fi alergici la un aliment. Excesul de lacrimare poate fi din cauza parului care intra in ochi. Este indicat ca parul de sub ochi sa fie taiat, nu ras. Havanezul este un caine galagios, va alerta proprietarii sai daca se apropie straini. Unii au probleme de atasament puternic, fenomen cunoscut sub numele de "caine arici", fiind urmaritorii membrilor casei peste tot, chiar si in baie.