| iKireS a întrebat:

Salut, vad ca placile video au si ele RAM, vad GTX 1060TI cu 6gb RAM sau VRAM si ma intreb la ce ajuta.

Răspuns Câştigător
| justpushit23 a răspuns:

Bănuiesc că vorbind de GTX, te interesează pentru gaming. Îți dau un mic exemplu, într-un joc, setările video (shaders, reflection, etc.). Atunci când crești setările (medium-high) intra în acea memorie VRAM. Dacă setările trec peste memoria VRAM a plăcii video, atunci se va mișca într-un lag infernal, ceea ce nu vrem. Cum a spus și cineva înaintea mea, cu cat mai mult cu atât mai bine.

3 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Calculatorul are foarte multe calcule de facut, mai ales la programele care au de calculat foarte rapid imagini cu pixeli in miscare, punct cu punct (cum sunt si jocurile).
Asemenea cantitati de calcul suprasolicita procesorul principal, precum si memoria RAM.
Din acest motiv, se ataseaza procesor grafic (GPU) procesorului central (CPU), astfel sa-i preia calculele grafice.
Deoarece in calculator transferul de date se face pe o magistrala principala comuna intregului sistem, comenzile si datele grafice se transfera pe placa grafica in timpii liberi si se stocheaza in memoria video (vRAM). Procesorul video va prelua din aceasta memorie datele de prelucrat, astfel fiind posibile calculele video in aclasi timp cat procesorul principal (CPU) prelucreaza cu totul alte date. Astfel, viteza video poate deveni mult mai mare, fara sa afecteze viteza in ansamblu a sistemului.
Cu cat memoriile de lucru sunt mai mari si incapatoare, cu atat mai multe informatii pot stoca, atat inainte, cat si in timpul si dupa prelucrarea (calcularea) elementelor.

Este de retinut: nici memoria RAM, nici memoria vRAM (video) nu sunt utilizate la maxim, trebuie sa aiba rezerva.
Probleme apar doar atunci cand memoria de lucru este mai mica decat cerinta programului si sistemul trebuie sa astepte pana la terminarea unor secvente de prelucrare, dupa care pot continua rularea programului principal.
In asemenea cazuri apar asa numitele "Lag"-uri (sacadari aparente).
Lag-urile se pot elimina fie utilizand sisteme cu performante mai mari de prelucrare, fie prin reducerea cantitatii datelor de prelucrat (rezolutie, FPS), lasand timp de "rasuflare" sistemului.
Trebuie cunoscut ca, un FPS (imagini pe secunda) mai mare de 24 depaseste inertia ochiilor, acestia avand senzatia unei imagini fluente. La FPS mai mare, senzatia va fi aproape identica, dar calculatorul va fi mult mai incarcat (si deseori si sacadat).
De asemenea, daca scadem rezolutia unui joc, imaginea va fi un pic mai slaba, dar programul se va rula mult mai usor.

Avand in vedere cele de mai sus, pot afirma ca, se pot juca jocuri complexe si pe un calculator mai slabut, dar putem sa economisim chiar cateva mii de lei!

| Frank51 a răspuns:

Este memoria de lucru a placii video. Acolo sunt stocate texturile si acolo se prelucreaza informatiile atunci cand rulezi un joc sau ceva grafic. Cu cat mai mult cu atat mai bine.

| n0rthestside a răspuns:

Buna, le au de foarte mult timp, si ajuta in general sa duca graficile la ultra, in general la jocurile noi pe placa video iti trebuie minim 2/4 sa joci cu 60+ fps

componentele mele sunt : i5 7100 si cu un gtx 1050ti 4 gb