Când un hamster se îngrijește, va începe să își spele picioarele, mâinile și apoi blana. Îngrijirea arată că hamsterul se simte în siguranță şi fericit, dar și că nu se simte suficient de curat. El face acest lucru după ce se trezește, înainte de a se juca precum și în timp ce se joacă.
Când hamsterul cască și se întinde, înseamnă că se simte fericit şi confortabil, dar este și puțin obosit. Nu este exact momentul pentru a te juca cu el, pentru că te poate ciupi.
Dacă hamsterul stă vertical, pe picioarele din spate și își ține urechile în sus, înseamnă că ascultă ceva ce i-a captivat atenția. Mai arată că hamsterul este curios și sănătos.
Hamsterii au o glandă odorizantă care se află aproximativ la mijlocul corpului lor. Hamsterii pitici au această glandă în dreptul stomacului, iar cei sirieni pe fiecare parte a corpului, în dreptul șoldurilor. Hamsterii își freacă adesea corpul de-a lungul obiectelor, pentru a le impregna cu mirosul provenit de la aceste glande. Glandele odorizante sunt folosite pentru a-și marca teritoriul.
Când hamsterul chiţăie, înseamnă că se teme de ceva sau este agitat. Acest lucru se întâmplă de obicei în primele zile când hamsterul este adus într-un mediu nou, necunoscut. Acest comportament este foarte normal şi se va opri odată ce hamsterul devine domesticit și capătă încredere. Hamsterii pitici pot emite aceste chiţăieli și atunci când se joacă într-o simulare de luptă, sau dacă se află într-o luptă reală de dominare.
Dacă hamsterul clănțăne din dinți, înseamnă că este iritat şi vrea să fie lăsat în pace. Este de asemenea un avertisment înaintea mușcăturii. Este un semnal de agresiune produs dacă se întâlnește cu alt hamster ce i-a încălcat teritoriul, dar și dacă l-ai trezit din somn sau l-ai manipulat într-un fel deranjant pentru el.
Șuieratul este cel mai puternic zgomot produs de un hamster. Acest lucru se întâmplă mai ales când hamsterul stă într-o pozitie chircită, cu gura larg deschisă și arătându-și dinţii, iar labele din față sunt ridicate. Șuieratul înseamnă că hamsterul este foarte supărat sau că este speriat. Hamsterul este stresat și probabil încă nu este socializat așa cum trebuie.
Când hamsterul mușcă din barele cuștii, înseamnă că dorește atenția ta. Hamsterul este plictisit și vrea mai multe jucării de ronțăit, sau este stresat. Acest lucru se întâmplă de obicei în timpul serii sau noaptea. Pentru a-l opri să muște din barele cuștii, poți să-i dai drumul în cameră pentru a alerga, ținându-l sub supraveghere pentru a nu se accidenta, sau poți să-i dai alt obiect pe care să-l roadă. Dacă pui nişte hârtie igienică sau o rolă goală de la hârtia igienică între barele cuştii mușcate de hamster, acesta se va juca cu ea şi va începe imediat să roadă hârtia.
Hamsterul te poate mușca de deget, dacă nu te-ai spălat pe mâini după ce ai atins anumite alimente. Hamsterul simte mirosul alimentelor de pe mâinile tale și crede că îi dai de mâncare. Un alt motiv al mușcăturilor poate fi că încă este speriat și îi este foarte frică de tine. Trebuie să-i dai timp hamsterului până ce acesta se domesticește și se obișnuiește cu tine.
Dacă hamsterul te ciugulește de piele în timp ce îl ții în mână, înseamnă că vrea să se întoarcă în cuşcă sau este deranjat de ceva. Ciuguliturile sunt rapide și ușoare, fără intenția de a mușca serios. Dacă este somnoros te poate ciuguli pentru a-ți spune că nu dorește acum să se joace cu tine, sau dacă este activ îți arată în acest fel că vrea să se joace singur.
Uneori hamsterul rămâne nemișcat într-o poziție pentru câteva minute, ținându-și urechile în sus. Aceasta arată că este foarte atent la ceva, și se întâmplă mai ales când este afară din cușcă și întâlnește un miros sau aude un zgomot ce îl consideră mai important decât mișcarea.
Mirosirea rapidă și repetată arată că hamsterul este curios și vrea să învețe despre un anumit lucru. Hamsterul a găsit un miros interesant sau este în explorare, și în curând poate ciuguli sau linge pentru a verifica dacă a dat peste ceva bun de mâncare.
Mirosirea adâncă, cu tragerea puternică a aerului în plămâni, arată că hamsterul investighează un teritoriu nou. De obicei face acest lucru când găsește un loc ce vrea să îl cerceteze, dar este prea strâmt pentru a încape acolo.
Dacă hamsterul scoate niște sunete liniștite și repetate ce seamănă cu niște plescăieli, acestea arată că este fericit și mulțumit. Se pot produce când își sortează fericit alimentele din cușcă sau aranjează așternutul, sau ca răspuns la sunete asemănătoare produse de om.
Uneori hamserul scoate niște sunete ușoare și repetate, asemănătoare unui strănut. Acest lucru se petrece cel mai des când se află în cușcă. Cauza este necunoscută.
Țipetele ascuțite arată că hamsterul este agitat sau dorește să-i dai atenție. Țipătul se poate produce în timpul bătăilor simulate sau nu dintre hamsterii pitici, în mod ocazional dacă hamsterul este speriat, dacă vrea mâncare sau vrea să te joci cu el, sau dacă visează, în timpul somnului.
Dacă hamsterul stă pe picioarele din spate, cu mâinile ridicate și în poziție de luptă, înseamnă că este gata de atac și prin aceasta își amenință hamsterul din aceeași cușcă sau chiar pe tine. La fel umflarea obrajilor și expunerea regiunii abdominale trebuie interpretată ca o amenințare. Ridicarea defensivă a ambelor labe din faţă pot fi observate la hamsterii masculi care atacați în mod neaşteptat de femele, şi nu au nici o modalitate de a scăpa.
Spălarea bruscă și continuă a feței, înseamnă că hamsterului îi este frică. Același lucru semnifică dacă stă nemişcat pe spate. Mersul rigid al unui animal tânăr, cu coada ţeapănă întinsă în sus şi posteriorul întors spre hamster adult, denotă teamă și supunere. Acest lucru poate fi observat adesea la hamsterii adulţi, învinşi într-o luptă.
Săpatul prin așternutul de talaș este un lucru normal și reprezintă o activitate favorită a hamsterului.
Dacă hamsterul adună mâncare în pungile obrajilor când este afară din cușcă, poate însemna că simte că îi dai prea puțină mâncare. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă face acest lucru când este în cușcă, și mută mâncarea dintr-un colț în altul. Uneori însă îndesarea obrajilor cu mâncare nu înseamnă nimic special, hamsterului doar îi place să facă acest lucru.
Ce poti sa-i faci? Lasa-l sa ''vorbeasca''. Are 6 luni (sau mai multe), de abia acum incep ''copiii'' sa scoata sunete. Fii mandra de el, mamico.