E dificil cu motanii, pot fi best friends sau frenemies.Cred ca ai sanse mai mari sa imprietenesti pisicile.Eu am avut motani la curte doar cate unul, niciodata doi. Unul s-a oplosit de pe cine stie unde, a stat o vara si apoi am decis sa il castram. Dupa o saptamana a plecat si nu s-a mai intors.Al doilea la fel, a venit de nicaieri cand curatam peste. Si a ramas, jumate de an, era mereu prezent, dar prin ianuarie a plecat exact ca celalalt si nu s-a mai intors. Deci prefer pisicile, alea nu pleaca lela dupa gagici.
Asigură-te că amândoi motanii au acces la resursele de care au nevoie, cum ar fi mâncare, apă, adăpost și jucării. Dacă unul dintre ei se simte amenințat că nu va avea destule resurse, poate deveni agresiv față de celălalt.
Separă motanii când sunt hraniți și asigură-te că fiecare are propriul lui loc de mâncat.
Încearcă să le oferi motanilor spațiu suficient pentru a-și arăta afecțiunea față de tine și pentru a se retrage atunci când se simt stresați sau obosiți.
Încearcă să ii introduci încet unul în preajma celuilalt, începând cu perioade scurte de timp și apoi creștând treptat durata interacțiunilor. Asigură-te că sunt distrași cu jucării sau mâncare în timp ce sunt împreună.
Folosește recompense pozitive, cum ar fi mâncare sau mângâieri, pentru a le recompensa atunci când se comportă pașnic unul față de celălalt.
Eu as incerca cu catnip (iarba pisicii), sunt sanse mai mici sa se bata cand sunt "high". Nu as alege optiunea in cazul in care stai pe o strada foarte des circulata de masini, pentru ca au reflexele intarziate cand sunt pe catnip, cum are Snoopdog la interviuri.
Mancarea si castratul nu cred ca ar face diferenta daca sunt deja mari si se bat "pentru teritoriu". Uneori nu ai ce face, trebuie sa-i lasi sa se imprieteneasca fara ajutor, uneori poate sa dureze chiar si un an. Dar incearca sa-ti verifici razboinicul din cand in cand, sa te asiguri ca nu are rani care necesita atentie.
(varianta cu mancarea ar functiona daca ar trai de mici in aceeasi casa si ar incepe sa se bata pe mancare, castratul doar daca prinzi si castrezi si motanii vecinilor).
Eu pe al meu l-am ajutat de mic sa-si dezvolte reflexele prin joaca, nu il certam cand zgaria sau musca prea tare, ma jucam cu el cu o manusa de bucatarie prin care putea sa-si verse toti nervii fara sa ma raneasca, acum e campion la fugarit alte pisici pe strada cand il supara.
Daca-l inveti de mic sa-i fie frica sa muste si sa zgarie, daca-i tai mereu gherutele... o sa devina o victima a altor motani indiferent ce faci. Chiar daca rezolvi problema cu un motan, o sa apara altii, nu o sa poti sa-l imprietenesti cu toti.
Incearca sa te joci cu el cat mai des, sa-si dezvolte reflexele, incearca sa te ascunzi dupa colturi sau dupa mobila, sa scoti capul din 2 in 2 secunde pana se apropie si cand e aproape incearca sa-l sperii sau sa-l ataci, lucruri de genul asta, pe langa reflexe o sa prinda si incredere, care-i importanta pentru ei.
Si repet, din cand in cand verifica sa nu aiba rani care necesita atentie, mai mult de atat nu cred ca ai ce face, decat sa-l inchizi in casa sa-l aperi de toti motanii din vecini.
Nu ai ce face, lasa-i ca pe ei pana se obisnuiesc unul cu celalalt, nu cred ca se "ataca" cu adevarat, poate doar se joaca
DanielB2005 întreabă: