Depinde. daca cainele a stat in permanenta cu tine si u vrei sa-l dresezi, nu o sa-ti fie greu. animalele sunt foarte inteligente. nu o sa reusesti din prima, dar dupa mai multe repetari cainele o sa inteleaga si o sa reusesti. eu de exemplu incep intotdeauna cu: "Da labuta!" tu trebuie sa ii intinzi palma ta spre el. cainele o sa se uite la palma ta si o sa o miroase crezand ca este mancare. dupa ceva repetari, intinzi mana si cu cealalta ii i-ei labuta lui si i-o pui in mana ta, apoi incepi cu "Sezi!" sau "Culcat!"
Salut.
Nu e tarziu aproape niciodata sa iti dresezi cainele, daca stii cum sa o faci.
El invata unele lucruri, si le memoreaza, isi formeaza niste reflexe.
Incepe cu,, comenzi,, simple si repetale cu el de zeci de ori pana invata iar apoi rasplatestel pentru efortul depus.
Poti ere si sfatul unui specialist in domeniu daca nu te descurci.
Peace!
Nu e tarziu. De obicei dresajul incepe la cateva luni dar si la un an il poti dresa.
Incepe cu comenzi simple (Hai la mine!, Stop! etc.) Astea vor fi usor de invatat.
Pentru comanda Sezi!:
Pune cainele in pozitia respectiva in timp ce zici sezi si el la intelege.
Pentru Aport!:
Stiu ca suna ciudat dar prima oara arunca batul si fugi dupa el.(la mine a functinat). Tot repeta pana invata cainele. Succes!
Este bine de ştiut că toate rasele de câini au la origine lupul sălbatic. Deşi câinii au trăit şi evoluat alături de om sute de ani, nu şi-au pierdut instinctele şi obiceiurile primare, rămânând animale de haită. Studiindu-se comportamentul lupilor şi al câinilor sălbatici s-a stabilit că grupurile acestora sunt organizate piramidal, adică există un conducător şi subordonaţi. După şeful de haită, ierarhic, urmează alt câine care va fi subordonat acestuia, dar care va fi autoritar faţă de ceilalţi, acest algoritm continuând până la ultimul câine. Trebuie reţinut faptul că bagajul genetic al câinelui îi impune acestuia să ducă o permanentă luptă pentru ocuparea unui loc cât mai sus în această ierarhie. În activitatea grupei, conducătorul îşi menţine cu fermitate poziţia, orice abatere fiind sancţionată prompt.
Un şef de haită are dreptul:
• să mănânce primul şi să păstreze proprietatea asupra eventualelor resturi; • să intre şi să iasă primul din pasaje sau locuri strâmte; • să se aşeze sau să doarmă unde vrea; • să ignore sau să descurajeze atenţia nedorită a membrilor haitei; • să controleze şi să pună limite deplasărilor celorlalţi membri ai haitei; • să câştige toate jocurile iniţiate de haita sa; • să stabilească locul unde se va vâna, direcţia în care se va deplasa haita (membrii grupei îşi urmează conducătorul în direcţia pe care acesta a ales-o).
În momentul în care se introduce un cîine într-o familie umană, acesta o va privi ca pe mica lui haită. De aceea, prin prisma celor menţionate înainte, este extrem de important ca puiul să-şi cunoască poziţia ierarhică în grupă. Acest lucru va asigura echilibrul nervos atât al puiului, cât şi al familiei dvs şi va determina adaptabilitatea câinelui la un program de dresaj. Câinele trebuie să se afle pe ultima poziţie ierarhică într-o familie, atfel se pot naşte unele devieri de comportament, foarte greu, dacă nu chiar imposibil de remediat, dintre care amintesc doar agresivitaea faţă de membrii familiei poziţionaţi inferior câinelui. De aceea este extrem de important ca toţi membrii familiei să respecte unele reguli ce trebuiesc aplicate cu fermitate, dar păstrând o atitudine plăcută.
Câinele va încerca în permanenţă să găsească o fisură în ierarhie şi o va face cu subtilitate. El va încerca să câştige teren prin drăgălăşenii, nesubordonări motivate, iar atunci când va obţine poziţia dorită, va dezvolta probleme de comportament ce se vor agrava odată cu vârsta.
Din punct de vedere al educaţiei, o relaţie de tip dominant-subordonat este indispensabilă oricărui program de dresaj, indiferent de metoda folosită. Odată ce relaţia dintre om şi câine este clarificată, din prisma căţelului, orice temă, respectiv comandă, din programul de dresaj este extrem de uşor de realizat.
Trebuie să menţionez că perioadele critice în viaţa unui căţel din punct de vedere al stabilirii locului în grupă sunt între 12-16 săptămâni, precum şi între 1-4 ani. Aceste perioade nu pot fi generalizate deoarece există cazuri particulare, de exemplu, căţei cu un alt ritm de dezvoltare psihică.
Pornind de la cele scrise mai sus, precum şi particularizând la nivelul relaţiei dintre căţea-pui, mascul- mascul, s-a elaborat un set de exerciţii-reguli menit să ajute stăpânul în dominarea şi obţinerea statutului de conducător al câinelui său. Atrag atenţia, în mod expres, asupra faptului, că nici un câine, indiferent de situaţie, nu trebuie lovit de către stăpânul lui, deoarece acest lucru conduce la defecte de comportament ce nu vor mai putea fi remediate, nemaivorbind de implicaţia morală a unui asemenea gest.
EXERCIŢII-REGULI DE SUBORDONARE
REGULA:
• trebuie respectate de către toţi membrii familiei;
• se respectă în fiecare situaţie fără excepţie;
• se respectă toată viaţa câinelui;
1. CÂINELE NU INTRĂ ŞI NU IESE ÎNAINTEA CONDUCĂTORULUI DIN CASĂ (MAŞINĂ, BLOC, LIFT)
Într-un grup de câini, masculul (femela) conducător va intra şi va ieşi întotdeauna primul dintr-un spaţiu îngust. Orice încercare din partea unui alt membru al grupului de a o lua înaintea acestuia va fi sancţionată. Deasemenea, dacă se lasă doi masculi dominanţi într-o incintă şi se va deschide o uşă, aceştia se vor lupta pentru dreptul de a ieşi primul, în cazul în care drumurile spre uşă li se vor intersecta.
DESCRIERE: câinele aşteaptă să-l cheme conducătorul.
CORECŢIEse prinde în uşă: – i se prinde capul între tocul uşii şi picior; – se smuceşte lesa.
2. NU SE PERMITE CÂINELUI SĂ SARĂ PE MEMBRII FAMILIEI
Această regulă derivă din relaţia căţea-pui, pui-mascul. Reacţia puilor de a se ridica pe picioarele din spate pentru a-şi atinge mama este una de subordonare prin care aceştia obţin atât atenţia căţelei, cât şi, în unele cazuri, regurgitarea hranei. Acest comportament va fi tolerat atât de mamă, cât şi de ceilalţi câini până la o anumită vârstă a puilor, de aici încolo orice tentativă de a se ridica deasupra altui câine va fi sancţionată. În cadrul relaţiei om-câine, acest obicei nu este de regulă oprit la vârsta potrivită, ci chiar încurajat. Astfel are loc transformarea unui comportament de subordonare în unul de dominare. Ideal este ca de mic, puiului să nu i se acorde recompense de nici un fel atunci când sare pe stăpân. La revederea stăpânului, puiul are tendinţa normal genetică de a se ridica pe picioarele din spate, acest lucru fiind de obicei încurajat de mângâierile pe care le primeşte în această poziţie. Recomandat este să se preia controlul asupra capului căţelului, iar toate mângâierile să se acorde în poziţia de "şezi". DESCRIERE:câinele trebuie să-şi manifeste bucuria cu picioarele pe sol
CORECŢIE: -se ridică genunchiul sus; -se pune mâna pe capul căţelului.
3. NU SE PERMITE CÂINELUI SĂ TRAGĂ ÎN LESĂ (OMUL PLIMBĂ CÂINELE ŞI NU INVERS)
Derivă din faptul că masculul (femela) dominant va alege întotdeauna direcţia de mers, terenul de vânătoare şi va da semnalul de pornire. Nici atunci când vrea să-şi facă nevoile. In acest caz se va da o comndă ca "şezi", după executare se dă comanda "liber", odată cu lungirea lesei. De asemenea, este foarte important să nu i se permită câinelui (în special masculilor) să urineze cantităţi mici pe diverse obiecte, de pe o suprafaţă mare. În caz contrar, câinele va simţi nevoia să-şi apare teritoriul marcat şi se va declanşa agresivitatea dominantă faţă de ceilalţi câini şi chiar oameni care se află pe teritoriul lui.
DESCRIERE:câinele odată pus în lesă trebuie să meargă la pas, fără nici o abatere, până la o comandă dată.
CORECŢIEschimbări repetate de direcţie; – oprire din mers; – smucitură puternică în lesă.
4. NU SE ÎMPARTE MÂNCAREA CU CÂINELE
Numai un câine inferior în grupă va ceda mâncare sau resturile unui alt câine (niciodată unuia care ocupă un loc mai jos). Masculul dominant este acela care se hrăneşte primul.
DESCRIERE: câinele nu trebuie să primească nimic atunci când mănâncă oamenii.
5. TOATE JOCURILE INIŢIATE DE CONDUCĂTOR TREBUIE CÂŞTIGATE (OPRITE) DE ACESTA
Este dreptul câinelui dominant să câştige toate jocurile, iar el îşi va apăra acest privilegiu. DESCRIERE: dacă se porneşte un joc în care stăpânul trage de un capăt al unui obiect (băţ, cârpă) şi căţelul de celălalt capăt, jocul se câştigă de către conducător în cazul în care acesta obţine posesia asupra obiectului, iar câinele acceptă acest lucru.
6. NU SE MÂNGÂIE CÂINELE MAI MULT DE TREI SECUNDE ŞI NICIODATĂ LA CEREREA LUI
Câinele dominant are dreptul de a ignora atenţia membrilor grupului. Orice insistenţă din partea acestora va fi sancţionată.
DESCRIERE: când căţelul vine spre dvs cerşind mângâiere, ridicati-vă şi părăsiţi locul. Evitaţi situaţiile în care câinele vine şi se cuibăreşte lângă dvs atingându-vă, gest care nu este altceva decât un fel de "autorecompensare".
7. NU I SE PERMITE SĂ SE SUIE PRIMUL PE CANAPEA SAU ÎN PAT, IDEAL AR FI SĂ NU I SE PERMITĂ DELOC ACEST LUCRU
Orice câine îşi apără locul de odihnă de un câine inferior lui şi nu îl va ceda decât unuia superior.
8. NU I SE PERMITE SĂ MUŞTE ÎN JOACĂ MEMBRII FAMILIEI
Acest tip de joc este în final sancţionat de către masculul dominant.
CORECŢIE: comandă de interdicţie rostită pe ton sever.
9. NU I SE PERMITE CĂŢELULUI SĂ "COŢĂIE" (MIMAREA MONTEI) NICIUN MEMBRU AL FAMILIEI
Orice crescător sau cunoscător al câinilor a avut ocazia de a observa un mascul care încearcă să mimeze monta asupra unui alt mascul. Acest lucru face parte dintr-un adevărat ritual de dominare-subordonare. Pe scurt, dacă un mascul acceptă un alt mascul să se urce pe el, înseamnă că îl acceptă ca dominant. În caz contrar se va declanşa lupta! Acest comportament se întâlneşte frecvent în perioada de pubrtate a câinilor (6-12 luni), dar nu trebuie să dureze mai mult de o lună. În caz contrar, este vorba de o dereglare ierarhică în familie şi trebuie intervenit imediat. C
ORECŢIE-comandă de interdicţie; – aplicarea clară şi nealeatoare a exerciţiilor de mai sus.
10. NU I SE REPETĂ O COMANDĂ MAI MULT DE DOUĂ ORI
Această regulă ţine strict de relaţia om-câine şi de metoda de dresaj folosită.
DESCRIERE:dacă nu execută la a 2-a comandă se aplică corecţia specificată. După cel puţin o lună de la aplicarea stictă a acestor exerciţii de subordonare se poate trece la exerciţiile de dominare.
EXERCIŢII DE DOMINARE
1. DE MAX. 2 ORI PE LUNĂ SE RIDICĂ CASTRONUL CÂINELUI IMEDIAT CE A ÎNCEPUT SĂ MĂNÂNCE. SE DĂ O COMANDĂ (ŞEZI), DUPĂ EXECUTAREA CĂREIA I SE DĂ CASTRONUL.
Aşa cum spuneam, dacă un câine va ceda mâncarea altuia, înseamnă că îl recunoaşte drept conducător. DESCRIERE: câinele trebuie să accepte liniştit să i se ia castronul.
CORECŢIE: respectarea strictă a exerciţiilor de subordonare, după un timp se reia exerciţiul 1.
2. SE PUN MÂINILE SUB PIEPTUL CÂINELUI ŞI SE RIDICĂ UŞOR, ÎN AŞA FEL ÎNCÂT SĂ STEA DOAR PE PICIOARELE DIN SPATE
Este vorba de a obişnui câinele cu manevrarea de către dresor, precum şi de a accepta dominarea de către acesta. Câinele neavând control asupra mişcărilor sale poate nega autoritatea stăpânului.
DESCRIERE: câinele trebbuie să stea liniştit timp de 30 de secunde în această poziţie. CORECŢIE: REPETAREA EXERCIŢIILOR DE SUBORDONARE.
3. SE APUCĂ CÂINELE DE CEAFĂ, FERM, SE SCUTURĂ DE 3 ORI, DUPĂ CARE SE MENŢINE PRIZA TIMP DE 30 DE SECUNDE
Este modul în care căţeaua îşi admonestează puii, precum şi modul în care începe şi se sfârşeşte lupta între doi masculi! A se executa de către o persoană avansată la exerciţiile de dominare 1-2.
4. SE APUCĂ CU O MÂNĂ PICIORUL DIN FAŢĂ ŞI CU CEALALTĂ PICIORUL DIN SPATE (DE PE PARTEA DINSPRE CONDUCĂTOR) ŞI SE CULCĂ CÂINELE PE O PARTE, DUPĂ CARE SE EXECUTĂ O PRESIUNE MEDIE (MARE DACĂ CÂINELE SE AGITĂ) ÎN ZONA GÂTULUI. NU SE ELIBEREAZĂ PÂNĂ CÂND NU SE LINIŞTEŞTE.
Este felul în care un cîine se recunoaşte învins. Acest coportament se poate observa la întâlnirea unui pui cu un câine matur, precum şi la sfârşitul unei lupte între doi rivali.
DESCRIERE: se observă dacă la slăbirea prizei are tendinţa de a sări în sus. În acest caz se măreşte priza. Se repetă până când la slăbirea prizei, câinele rămâne cel puţin 2 secunde în această poziţie! A se executa de o persoană avansată la exerciţiile de subordonare şi exerciţiile de dominare 1-2-3.
Ţin să subliniez faptul că aceste reguli se adresează în special unui câine care a beneficiat de exerciţii de menţinere a atenţiei, de exerciţii de motivare, de socializare în traffic urban, precum şi de socializarea canină. În caz contrar, se poate lucra paralel la aceste probleme.
Experienţa m-a pus în situaţii în care am auzit remarci de genul " Vai de mine!? Dar ce înseamnă atâta militărie?", "Cum pot să-i fac câinelui meu aşa ceva?!". La prima vedere pare complicat şi greu de realizat acest program. Dar odată intrat în rutină vă asigur că puiul se va adapta şi totul se va schimba radical. Aplicat la vârsta potrivită (6-18 luni- pentru câini mai în vârstă consultaţi un specialist), nu numai că nu va stresa câinele, ci chiar îi va influenţa în mod pozitv dezvoltarea psihică.
Rezultatele neaplicării acestor reguli diferă de la câine la câine, în funcţie de tipul comportamental, şi pot evolua de la simple neexecutări ale unor comenzi până la agresivitatea dominantă faţă de membrii familiei. Odată ce căţelul dvs îşi va cunoaşte clar poziţia de subordonat în cadrul familiei, se va realiza echilibrul psihic de care are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă. Funda?
Eu vreau sa-l invat cum sa faca "Da laba ""Fa pe mortu"...
Un caine nu poate fi dresat dupa ca a implinit 10 ani fiind bine inteles prea batran.Eu ti-as recomanda; din experienta sa ii dai comenzi cainelui si daca te asculta il recompensezi cu hrana sau afectiune dar daca nu te asculta nu te supara incearca continu pana reuseste sa invete si inca ceva incepe cu trucuri simple... "da laba"=) sus si arati spre umeri tai etc. succes.
Niciodata nu e tarziu dar de dresaj depinde de ce rasa e adica doar dace e loial poate fi dresat deoarece astfel nu are incredere in tine.
AlexDamacus întreabă:
sweetygirl_4263 întreabă:
Deniissel întreabă: