| Pufarinee a întrebat:

Stie cineva rasa de caine briard? am vazut la 101 dogs ca un caine de aceasta rasa care mergea pe trotinetalaughing. va rog sa-mi spuneti informati despre el. funda

Răspuns Câştigător
| MistiqueAngeL a răspuns:

Briard

Istoric



Istoria acestei rase este una veche. Armata franceza a utilizat acest caine drept mesager, caine de cautare pentru soldatii raniti si disparuti, datorita simutului lor olfactiv si auditiv extrem de dezvoltate. Cateva din personalitatile care au detinut un caine din rasa Briard au fost: Napoleon, Charlemagne, Thomas Jefferson si Lafayette. Cu toate aceastea, rasa Briard nu a devenit cu adevarat cunoscuta decat dupa desfasurarea Dog Show Paris din anul 1863. Acest fapt a fost posibil si datorita imbunatatirii aspectului rasei Briard - aceasta s-a facut prin incrucisarea rasei de caini Briard din acele timpuri cu rase precum: Beauceron si Barbet.



Originea numelui "Briard" este unul foarte controversat din cauza faptului ca nimeni nu stie cu exactitate care este de fapt originea acestuia. Una din teoriile actuale spune ca acest caine a fost numit dupa Aubry de Montdidier. A doua teorie este ca rasa Briard a fost denumita dupa regiunea franceza Brie, desi se crede totusi ca acest caine nu are nici o legatura cu aceasta localitate.

Aceasta rasa este populara si iubita in Statele Unite insa cel mai raspandit si preciat se pare ca este totusi in Franta, tara sa de origine.



Probleme de Sanatate



- displazia de sold: se manifesta prin dificultate in mers, schiopatura, rigiditate;

- atrofie retiniana progresiva: poate cauza pierderea acuitatii vizuale si chiar orbire;

- displazia cotului: rigiditatea cotului;

- tumori: cancer al sistemului limfatic;

- torsiune gastrica: se manifesta prin rasucirea stomacului in jurul axului sau dupa ingerarea de alimente si apa;

- hipotiroidism: secretie insuficienta a glandei tiroide ( hormon tiroidian insuficient cantitativ);

- boala von Willebrands: problema de coagulare a sangelui.



Intretinere



Nivelul de ingrijire pentru aceasta rasa este unul care merge de la moderat la ridicat. Asadar o periere saptamanala reprezinta o minima ingrijire pentru aceasta rasa. In cazul in care nu aveti suficient timp ingrijirii blanii, recomandat ar fi sa optati pentru tunderea blanii o data la 3-4 luni.

Are un subpar moale si fin care se poate incalci cu usurinta, asadar atunci cand toaletati blana este bine sa tineti cont si de acest aspect.

Cainele Briard ar trebui spalat o data pe luna. O spalare mai frecventa poate duce la iritarea si inflamarea pielii. Inainte de inbaiere cainele trebuie pieptanat si periat cu rigurozitate pentru o buna eficienta a spalarii blanii.

Recomandam taierea parului de la nivelul pernitelor si smulgerea parului din urechi. Acesta din urma nu da voie urechii sa se ventileze corespunzator si in consecinta se mentine o umiditate care mai devreme sau mai tarziu va conduce catre otita.

Ochii au tendinta de a acumula mizerie, in consecinta este bine sa-i curatati cu o carpa umezita cu ser fiziologic sau cu o alta substanta de curatire.



Exercitii Fizice



Rasa de caini Briard este una de munca, de lucru, prin urmare este bine ca aceste patrupede sa beneficieze de suficient exercitiu fizic, nu doar intr-o zi ci regulat zi de zi. Le place sa se joace, sa alerge si sunt potriviti pentru persoanele active. Sunt caini care iubesc apa, in consecinta daca mergeti la inot cu familia sau cu prietenii, luati-va si Briad-ul, s-ar putea sa ramaneti uimiti de abilitatile sale de innotator.

Cel mai bun mod de a mentine acest caine sanatos atat din punct de vedere fizic cat si mental este sa-l supuneti exercitiilor fizice zi de zi.



Dresaj



Acesti caini au nevoie de un dresaj consecvent si permanent din partea stapanului. Sunt caini inteligenti care invata repede si care au o mare capacitate de inmagazinare a unui numar insemnat de comenzi. In lipsa unui dresaj minim, acesti caini pot deveni timizi, retrasi, unori agresivi cu animalele din jur si unori cu oamenii. Dresati-i intr-un mod consecvent, plin de rabdare si dragoste; in acest mod rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Rasa Briard nu este una potrivita pentru cei aflati la primul lor caine. Cu toate acestea, daca sunteti la primul caine si va doriti neaparat un Briard, sfatul nostru este ca dupa achizitionare sa apelati la sfatul unui dresor.

Cu o formare adecvata, acesti caini pot deveni membri de familie perfecti; au o mare capacitate de a memora; tin minte o multime de intamplari si comenzi; pot face asocieri multiple intre locuri si oameni.

Este foarte important sa le oferiti dragoste si respect iar daca la acestea mai adaugati si putina rabdare in dresaj, veti face din cainele dumneavoastra unul de elita.
Atribute rasa
Durata de viata: 10 - 12 ani
Numar de pui: 8 - 10 pui, recordul pentru aceasta rasa fiind de 17
Grup: Turma
Culoare: Culorile tipice pentru rasa Briard sunt negru, gri sau aramiu; se intalnesc insa si exemplare cu blana formata din combinatii de culori (din cele mentionate anterior).
Lungime par: Lung
Marime: Mare
Naparline: Moderata
Inaltime mascul: 62 - 68 cm
Greutate mascul: 33 - 35 kg
Inaltime femela: 56 - 64 cm
Greutate femela: 33 - 35 kg
Spatiu necesar: Rasa Briard se preteaza cel mai bine pentru o casa cu curte in care acesta sa alerge nestingherit ori de cate ori simte nevoia. Sunt caini moderat-activi ceea ce inseamna ca se pot adapta si la viata de apartament cu conditia sa beneficieze de suficient exercitiu fizic si de multa atentie si dragoste din partea familiei.

2 răspunsuri:
| AjMER a răspuns:

Considerat a fi originar din provincia Brie, Franta, Briard-ul a fost initial creat pentru o oferi protectie impotriva atacurilor lupilor. In cele din urma, ei au devenit animale de companie indragite si caini ciobanesti si de cireada. Charlemagne, Napoleon, Thomas Jefferson si Lafayette, toti au fost proprietarii unui Briard.
Istoricul si originea

Una dintre cele mai vechi rase de caini utilitari, Briard-ul are o istorie bogata. Briard-ul este recunoscut in anumite cercuri drept cainele ciobanesc de Brie. Prima data descrisa in secolul al XIV-lea, aceasta rasa a fost infatisata pe tapiteriile care dateaza inca din secolul al VIII-lea. Provincia Brie se considera a fi tinutul sau de origine, dar nu exista dovezi clare in aceasta directie.

Unii cunoscatori sunt de parere ca Briard-ul poate fi rezultatul incrucisarii Beauceron-ului (cainele de cireada francez) cu Barbet-ul (cainele de apa francez). Initial, ei erau intrebuintati pentru a apara oamenii de atacurile lupilor si ale braconierilor. Cu timpul, armata franceza a utilizat Briard-ul ca si caine mesager si pentru cautarea ranitilor in timpul razboiului.

Dupa Revolutia Franceza, treptat, ei au ajuns sa efectueze activitati mai facile in organizarea vitelor la pascut. Acesti caini si-au castigat popularitatea ca si animale de companie la inceputul anilor 1900. Unii dintre cei mai faimosi detinatori de Briard sunt Charlemagne, Napoleon si Thomas Jefferson.

Cursul istoric al Briard-ului in Statele Unite nu este pe deplin cunoscut. Thomas Jefferson are reputatia de a fi introdus aceasta rasa in Statele Unite, dar unele documente ii atribuie acest lucru lui Marquis de Lafayette. Briard-ul a fost inregistrat de catre American Kennel Club in 1922. Clubul american al Briard-ului a fost infiintat in 1928. Briard-ul a fost utilizat de catre soldatii americani in operatiunile militare dupa Primul Razboi Mondial. Astazi, Briard-ul este utilizat ca si caine de cireada, de paza si protectie, companion, in operatiunile de cautare si salvare si in activitatile militare.

Astazi, rasa este recunoscuta de catre urmatoarele oficii si organizatii internationale: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.

Aspectul exterior si dimensiunile

Cele mai evidente caracteristici ale Briard-ului sunt sprancenele, mustata si barba. Asociate cu un mic carlig in varful cozii, numit croseta, Briard-ul are o infatisare total aparte, care-l face usor de recunoscut dintre rasele de caini.

Blana Briard-ului este ondulata, dubla, cu o lungime in jur de 5-6 cm. Coloritul variaza de la cafeniu pana la negru. Coada este in general stufoasa. Parul care acopera urechile purtate ridicat este scurtat, dandu-le acestora un aspect rotunjit.

Briard-ul are un corp puternic si viguros. Gatul sau puternic si nasul patratos ii confera o tinuta impunatoare. Ochii sunt bine distantati, exprimand siguranta de sine. Urechile pot fi cupate sau lasate in forma naturala. Botul este patratos si lung, iar nasul este negru. American Kennel Club impune ca acesti caini sa aiba cate doi pinteni la fiecare membru posterior.

Briard-ul adult poate atinge la maturitate o inaltime la nivelul greabanului de circa 62-68 cm la mascul si de 56-64 cm la femela si o greutate corporala in jur de 33-35 kg.

Personalitatea

Briard-ul este o rasa foarte inteligenta. Sunt credinciosi si supusi, ceea ce ii face usor de educat si antrenat. Au un instinct gregar foarte puternic, astfel ca vor incerca sa „pastoreasca" copiii de varste mici sau alte animalute care le tin companie in casa. Sunt foarte grijulii si blanzi cu membrii „turmei" lor.

Briarzii pot fi foarte protectori cu copiii, dar trebuie intensiv socializati de la o varsta cat mai frageda. Un Briard putin sau deloc socializat poate fi independent, incapatanat si chiar salbatic. Majoritatea sunt circumspecti cu strainii. Sunt intotdeauna doritori sa va faca pe plac, dar stapanii lor trebuie sa fie fermi si consecventi. Acestor caini le place sa se faca utili. Briard-ul are un auz extrem de fin, ceea ce-l face un caine de paza excelent.

Acesti caini pot fi agresivi cu alti caini. Trebuie sa li se distraga atentia si necesita multa activitate pentru a-i mentine preocupati. Un Briard plictisit este un Briard distructiv.

Relatiile cu familia si casa

Briard-ul are tendinta de a nu fi prietenos cu strainii. Nu este un companion bun daca nu este socializat adecvat, simtind nevoia sa fie alaturi de familia sa. Alaturi de stapanul potrivit, Briard-ul poate fi un animal de casa exceptional.

Au nevoie de multa miscare, fiind companionii ideali pentru adolescentii activi. Daca nu beneficiaza de un antrenament adecvat pentru a-si consuma energia, Briard-ul poate dezvolta anumite probleme de comportament sau poate deveni greu de controlat. Sunt excelenti companioni pentru persoanele care fac jogging, dar se vor bucura la fel de mult daca-i invitati la o baie in piscina.

Briard-ul se va acomoda traiului intr-un apartament daca este scos la plimbari lungi sau la jogging. Este moderat activ in interiorul caminului si va fi cel mai fericit daca i se pune la dispozitie o curte de dimensiune medie. Acest caine este total nepotrivit cresterii intr-un padoc.

Dresajul

Briard-ul invata foarte repede daca i se aplica un dresaj consecvent. Dresajul prematur este recomandat. Ca si in cazul altor caini, dresajul trebuie sa uziteze de o corectie pozitiva, intrucat rasa nu raspunde bine pedepselor. Briard-ul are o memorie de invidiat si este extrem de maleabil si tolerant. Briard-ul exceleaza in luarea urmei, vanatoare, activitatile militare, ca si caine politist si in operatiunile de cautare si salvare.

Daca nu este dresat adecvat, Briard-ul poate deveni agresiv. Cel mai recomandat este sa va consultati cu un dresor profesionist inainte de a incepe orice dresaj cu Briard-ul dumneavoastra.

Aspecte particulare

Cresterea acestei rase active poate fi o adevarata provocarea. Interiorul pavilioanelor urechilor trebuie mentinut in perfecta stare de curatenie, iar parul in exces de la acest nivel sau dintre degete trebuie indepartat.

Blana Briard-ului este aspra si rezistenta cu o textura similara celei de capra. Daca este bine intretinut, Briard-ul naparleste putin si sezonier. Blana Briard-ului se incurca foarte rapid daca nu-i acordati timp pentru a o ingriji.

Boli ai afectiuni curente

In general, Briard-ul este un caine rezistent si robust cu cateva sensibilitati de ordin medical. Totusi, cateva afectiuni au fost semnalate cu o frecventa crescuta:

- atrofia retiniana progresiva este o boala care determina degenerarea celulelor nervoase ale retinei. Afectiunea debuteaza adesea la cainii in varsta si poate conduce la orbire.

- cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce treptat la orbire.

- torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata animalului asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.

- displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.

- boala von Willebrand este o tulburare a sangelui care poate induce sangerare incontrolabila.

In plus, Briard-ul este predispus artritelor, alergiilor, limfosarcomului si afectiunilor tiroidiene.

Speranta medie de viata a Briard-ului este de 10-13 ani.

| paulaaaaa a răspuns:

Descriere
Considerat a fi originar din provincia Brie, Franta, Briard-ul a fost initial creat pentru o oferi protectie impotriva atacurilor lupilor. In cele din urma, ei au devenit animale de companie indragite si caini ciobanesti si de cireada. Charlemagne, Napoleon, Thomas Jefferson si Lafayette, toti au fost proprietarii unui Briard.

O versiune a unei vechi povestiri spune ca Aubry de Montdidier a fost ucnis in prezenta cainelui sau, si ca acesta l-a urmarit, de atunci, pe ucigas. Afland de acest lucru, regele a ordonat o lupta intre caine si asasin, o practica frecventa in Evul Mediu, lupta din care cainele a iesit triumfator. De aceea, se spune despre calitatile psihice si fizice ale Briard-ului ca ar proveni din vechiul caine al lui Aubry.

Cainii Briard sunt de talie mare; cei din America fiind oarecum mai mari decat cei din Franta. Este un fapt general recunoscut ca cei mai mici caini au mai multa rezistenta si au o agilitate si mobilitate mai mare pe picioarele lor usoare la pazirea turmei.
Cainele de rasa Briard are un corp puternic si viguros. Gatul sau puternic si nasul patratos ii confera o tinuta impunatoare. Ochii sunt bine distantati, exprimand siguranta de sine. In ciuda blanii care se gaseste in exces in jurul ochilor, sunt caini care dispun de un simt al vederii extraordinar, vederea periferica fiind si ea un atu al acestei rase.

In ciuda gabaritului, se misca fara efort si acopera terenul pe care se desfasoara foarte bine, facand economie de miscare si rezumandu-se la strict ceea ce este necesar sa faca.

Urechile pot fi cupate sau lasate in forma naturala. Botul este patratos si lung, iar nasul este negru. American Kennel Club impune ca acesti caini sa aiba cate doi pinteni la fiecare membru posterior.
Temperament
Briard-ul este o rasa foarte inteligenta. Sunt credinciosi si supusi, ceea ce ii face usor de educat si antrenat. Au un instinct gregar foarte puternic, astfel ca vor incerca sa „pastoreasca" copiii de varste mici sau alte animalute care le tin companie in casa. Sunt foarte grijulii si blanzi cu membrii „turmei" lor.

Briarzii pot fi foarte protectori cu copiii, dar trebuie intensiv socializati de la o varsta cat mai frageda. Un Briard putin sau deloc socializat poate fi independent, incapatanat si chiar salbatic. Majoritatea sunt circumspecti cu strainii. Sunt intotdeauna doritori sa va faca pe plac, dar stapanii lor trebuie sa fie fermi si consecventi. Acestor caini le place sa se faca utili. Briard-ul are un auz extrem de fin, ceea ce-l face un caine de paza excelent.
Acesti caini pot fi agresivi cu alti caini. Trebuie sa li se distraga atentia si necesita multa activitate pentru a-i mentine preocupati. Un Briard plictisit este un Briard distructiv.
Ingrijire
De cele mai multe ori blana lor a fost asemanata cu cea a caprelor; deoarece este uscata, aspra si face un zgomot ca un scrasnet atunci cand este frecata sau periata. Mizeriile si apa rareori patrund pana la sub-blana si este usor de pieptanat atunci cand blana este uscata. Daca este periat periodic si atent va naparli foarte putin; dar daca acest lucru nu se petrece, atunci parul se va incalci si uneori va fi nevoie sa fie tunsa pentru a mai avea din nou acel aspect originar de sanatate.
Durata de viata la exemplarele acestei rase sunt estimate la 9-15 ani, media fiind situata intre 10-12 ani. La nastere, o femela poate aduce pe lume 17 pui, dar media cunoscuta este de sase.

Displazia soldului este una dintre bolile care il afecteaza mai mult, dar cazurile sunt suficient de reduse, pe masura ce crescatorii se chinuie sa anuleze aceasta afectiune. O alta preocupare in ceea ce priveste sanatatea cainilor din aceasta rasa trebuie sa fie aceea a verificarii ochilor anual.

O problema frecventa a acestor caini este torsiunea gastrica (umflarea stomacului).
Dresaj
Briard-ul invata foarte repede daca i se aplica un dresaj consecvent. Dresajul prematur este recomandat. Ca si in cazul altor caini, dresajul trebuie sa uziteze de o corectie pozitiva, intrucat rasa nu raspunde bine pedepselor. Briard-ul are o memorie de invidiat si este extrem de maleabil si tolerant. Briard-ul exceleaza in luarea urmei, vanatoare, activitatile militare, ca si caine politist si in operatiunile de cautare si salvare.

Daca nu este dresat adecvat, Briard-ul poate deveni agresiv. Cel mai recomandat este sa va consultati cu un dresor profesionist inainte de a incepe orice dresaj cu Briard-ul dumneavoastra.
Activitate
Briard-ul are tendinta de a nu fi prietenos cu strainii. Nu este un companion bun daca nu este socializat adecvat, simtind nevoia sa fie alaturi de familia sa. Alaturi de stapanul potrivit, Briard-ul poate fi un animal de casa exceptional.

Au nevoie de multa miscare, fiind companionii ideali pentru adolescentii activi. Daca nu beneficiaza de un antrenament adecvat pentru a-si consuma energia, Briard-ul poate dezvolta anumite probleme de comportament sau poate deveni greu de controlat. Sunt excelenti companioni pentru persoanele care fac jogging, dar se vor bucura la fel de mult daca-i invitati la o baie in piscina.

Briard-ul se va acomoda traiului intr-un apartament daca este scos la plimbari lungi sau la jogging. Este moderat activ in interiorul caminului si va fi cel mai fericit daca i se pune la dispozitie o curte de dimensiune medie. Acest caine este total nepotrivit cresterii intr-un padoc.