Uite reteta de nutella :
Nutella este in realitate o crema de alune si ciocolata, e nascuta aici in Piemonte si acum e cunoscuta in toata lumea, din pacate ajungind o marca foarte renumita si cu o productie foarte mare calitatea a scazut in mod infiorator in comparatie cu ceeea ce era la inceput. Aceasta crema in zona asta se gaseste in toate cofetariile, in general de productie proprie, si este mult mai buna decit Nutella pentru ca are un procent de alune mult mai mare, asa cum avea si ea pe vremuri. Prietena care mi-a dat reteta a facut-o cu un aparat care aici se numeste Bimby si in Germania Thermomix mi se pare, al firmei Vorwerk, adica un robot care macina si coace in acelasi timp pentru ca in acest fel se poate controla temperatura si mentine constanta. Dar se poate si fara asa cum am facut eu, eu am folosit termometrul de la aparatul de facut iaurt dar cum e vorba de temperatura de 50°C se poate incerca cu degetul, trebuie sa simti ca e fierbinte.
Am folosit:
- 300 de grame de ciocolata cu lapte
- 200 de grame de alune de padure intregi prajite in cuptor
- 130 de grame de ulei (nu de masline, eu aveam in casa de arahide)
- 200 de grame de zahar
- 300 de grame de lapte.
- Am cintarit direct in vasul de la robot alunele
- Am macinat apoi alunele amestecate cu zaharul
- Am farimitat ciocolata cu cutitul
- Dupa care am pus si ciocolata in robot si am amestecat din nou
- Am adaugat apoi uleiul si laptele si am pus pe foc mic
- Am controlat temperatura cu termometrul, ideea este ca trebuie sa se topesca zaharul si ciocolata dar sa nu fiarba adica sa fie mentinuta la de 50 0C pentru 5 minute.
- Dupa cele 5 minute timp in care am mestecat mereu am pus din nou crema in robot si am mestecat din nou
- Apoi am pus-o in frigider si dupa citeva ore era intarita.
Sal da stiu.Iti trebuie ciocolata lapte si praf de copt si budinca de cioco.Le amesteci si obt. nutela. SPER CA TE-AM AJUTAT SI MAI SPER CA IMI DAI FUNDITA