Ştiu, nu există infrastructură potrivită pentru biciclişti în Bucureşti. Aşa-zisele piste sunt de fapt nişte dungi galbene trasate pe trotuare. Nu este un mod funcţional de a folosi bicicleta în oraş. De aceea, la solicitarea unei asociaţii de profil, aceste “piste” vor fi dezafectate de poliţie.
Avem nevoie de piste pe şosea, destul de late încât să putem pedala fără griji. Până atunci însă, iată câteva trasee pe care poţi merge cu bicicleta în Capitală şi în afara ei, în condiţii bune.
1. Din Piaţa Victoriei până la Piaţa Presei Libere
Trotuarul este destul de lat acolo încât să permită deplasarea bicicliştilor şi a pietonilor. Porţiunea până la Parcul Herăstrău, pe Bd. Kiseleff, este una dintre cele mai bune pentru că drumul este drept şi poţi prinde viteză mare. Atenţie însă la diferenţele de nivel! Bordurile sunt foarte înalte şi edilii locali nu au fost preocupaţi să toarne nişte ciment care să facă trecerile mai line. Dacă ai bicicletă de oraş, opreşte-te şi coboară şi urcă bordurile fără să pedalezi, altfel îţi poţi strica roţile.
2. Din Piaţa Unirii până în Piaţa Alba Iulia
Şi aici trotuarul este lat, dar porţiunea mai are avantajul că nu este prea circulată. Drumul e drept, indicat începătorilor. S-ar putea însă să te enerveze multele semafoare de pe traseu, mai ales dacă nu vei avea noroc să prinzi verde la toate. Trebuie să mai fii atent la câinii vagabonzi. Nu se întâmplă nimic dacă nu-i bagi în seamă, dar mai bine nu te aventura pe acolo seara sau noaptea.
3. Pe străduţele din spatele Palatului Victoria
Ia-o prin spatele Guvernului şi rătăceşte-te pe străduţele liniştite cu case ale bogaţilor. Trec rar maşini pe acolo şi, dacă trec, merg încet. E bine să ai un aparat foto la tine pentru că sunt destule lucruri numai bune de pozat. Când te-ai plictisit, ieşi în Piaţa Victoriei şi încearcă traseul numărul 1.
4. Din Bucureştii Noi până la Palatul Mogoşoaia
Ieşim din oraş şi mergem pe şosea, deci traseul este indicat celor care au o anumită experienţă la pedalare. Cu atenţie, cu cască, cu grijă la obstacole. Avantajul este că drumul este drept. La un moment dat, ajungi la un sens giratoriu. Mare atenţie acolo, pentru că va trebui să acorzi prioritate de dreapta!
Tu mai ştii şi alte trasee de acest tip prin Bucureşti sau în jurul lui?
George Hari Popescu,
Bună!
Sunt multe locuri unde te poți da cu bicicletă.
Cel mai important e să eviți traficul și aglomerația. De asemenea, să nu te cerți cu ceilalți „pietoni" și să nu te grăbești ca după să cazi.
Din moment ce sunt din București, am multe parcuri în care să mă plimb cu bicicleta. De obicei ies în parcul Alexandru Ioan Cuza pe scurt, IOR.
Baftă!
Da, poți merge și prin parcuri (deși nu în toate este permis accesul pe bicicletă), dar eu m-am focalizat pe trasee pe stradă. Merci pentru completare!
Sunt ciclist de mic copil, am 4 biciclete
si le folosesc mereu. Am fost de multe ori
prin frumosul parc IOR. Am fost martor, in
timp, la cateva accidentari grave, lasate
cu victime luate cu ambulanta. Am mers in
acel parc si ca simplu "pieton" si nu am
avut sentimentul de siguranta in timplul
plimbarii. Mergand cu copilul (tinut de
mana) si cu sotia, in loc sa ma bucur de
imprejurimile superbe, trebuia sa fim cu
ochii in patru, mai ales in spatele
nostru, pentru. a nu fi surprinsi de tineri
care aveau ca preocupare, intrecerile, (in
viteza) fara nicio grija in a nu lovi pe
cineva...Nu mai comentez aici si despre
"plimbaretii" necivilizati, care scuipa
semintele cu nonsalanta peste tot sau
indivizii care au inceput sa tatoneze, pentru.
inceput vandalizarea a ce se poate. Deci, cred ca ar trebui interzisa "plimbarea" biciclistilor prin aces parc, tinand cont ca acestia nu se plimba ci fac curse, si nu se poate sa fie facuti sa aiba discernamant.
Nelutuborda întreabă: