Imi plac.Am hamsteri acasa dar imi plac si porcusorii.Imi plac ca sunt micuti, nu asa greu de ingrjiti si nu mofturosi la mancare, poti sa il mangai si sa il tii pe afara cel putin porcusorul ca se misca greu si nu fuge, e un animal dragut, uneori poate fi sociabil.Imi plac rozatoarele in general.Numai bine
Ii ador sunt asa de dulci side draguti! deci cand ii vad imi aduc aminte de porcusorul meu de guineea care era fetita si adorabila era maronie dar a murit de batranete dar tot ii ador
Eu am plans ca imi doresc un caine, dar tata si cu mama nici nu au vrut sa auda. Tata a zis ca vom lua 1 sau 2 porcusori, eu nu am stiut ce sunt porcusorii.Mai intai tata mi-a aratat poze cu ei si a zis ca se fac mari cat un pui de caine si sunt si mai multe rase decat cu parul scurt asa ca am inceput sa ma uit pe internet cat traiesc ce mananca am cautat saitu-ri cu custi foarte mari... asa ca acesta este hobiul meu sa ajut alte persoane legate despre porcusori de guineea
Am Unul Si Imi Place Chiar Foarte Mult.
- Sunt Linistiti
- Nu Au Nevoie De Inca O Pereche Pentru A Nu Se Plictisi :]
- Mananca Aproape Orice Ii Dai
- Sunt Foarte Jucausi
- Nu Trebuie Sa Ii Duci La Veterinar De Foarte Multe Ori Pe An
- Sunt Foarte Dragastosi
- Pot Sa Stea Toata Ziua Fara Sa Se Plictiseasca, Doar Lenevind
:]
Iti Recomand Sa Iti Iei Unul Sunt Foarte Adorabili
Imi plac , iti dau si cateva sfaturi despre ei : Vrem unul sau mai multi porcusori de Guineea?
Sa tinem cont de faptul ca sunt animale sociale, in habitatul lor natural traiesc in grupuri. Cei din captivitate se vor simti si ei bine, daca pot avea parteneri. Mentinerea contactului olfactiv si auditiv cu specia proprie este foarte importanta la aceste animale sociabile, prezenta partenerului/partenerilor va avea un efect pozitiv asupra sanatatii si comportamentului lor. Porcusorii de Guineea necesita si cauta contactul vizual/corporal cu ceilalti porcusori chiar si in perioada odihnei, pentru ei fiind linistitor faptul ca se pot vedea/simti si atunci cand se odihnesc. Cat de bine se vor intelege, depinde mai mult de caracterul (personalitatea) indivizilor, si mai putin de sexul lor. Se poate intampla ca unii sa se certe, sa fie mai putin prietenosi cu oricare porcusor pus langa ei, insa majoritatea va fi foarte incantat sa poata avea partener(i). Firea indivizilor - linistit, iritabil, agresiv, vioi sau timid -, varsta - pui, adolescent etc. - sunt factori importanti, dar conteaza si locul, terenul unde ei prima data se vor intalni, acesta influentand comportarea lor.
Singur ... - „Da, am un singur porcusor, el nu are partener, dar eu ma ocup foarte mult de el, si vad ca se simte bine." - auzim adesea.
- „... el doar s-a adaptat acestei constrangeri, nu se poate numi bunastare." - ar spune cei care cunosc nevoile comportamentale ale acestui animal sociabil.
Cu unul din specia lui ... „Porcusorul de Guineea sa nu fie tinut de unul singur in cusca; sau numai in cazul in care e (strict) necesar" - recomanda S. Sutherland si M. Festing in cartea sa (The Universities Federation for Animal Welfare Handbook on the Care and Management of Laboratory Animals, 1987.).
Combinatia la doi porcusori
Doi pui de acelasi sex: pot fi alesi atat frati, cat si indivizi din diferite cuiburi.
In perioada adolescentei unul sau altul poate deveni usor agresiv, pubertatea fiind perioada in care micile certuri pentru (re)stabilirea ierarhiei pot destrama temporar cohabitatia pasnica. In cazuri fericite aceste certuri vor fi repede aplanate. Daca cearta ar lua amploare, inainte de a le separa, sa reevaluam conditiile in care sunt tinuti. O cusca mare spatioasa, accesoriile ce indeplinesc functia barierelor vizuale (ascunzatoare, butuci, crengi, tuneluri, altele) ingreuneaza contactul vizual si ofera un bun refugiu unuia sau altuia. Daca acestea nu ajuta, pentru o perioada ei vor trebui separati.
Doi masculi: un adult cu un pui se vor imprieteni repede, aici stabilindu-se o ierarhie naturala, cel mic se va subordona celui mare.
Daca mai tarziu, in perioada adolescentei cel mic nu se va multumi cu statutul sau social, acest comportament poate naste unele conflicte.
Doi masculi adulti:
Este o conceptie gresita faptul ca doi masculi adulti nu se pot imprieteni. Desi combinarea a doi pui sau a unui pui cu un adult este mai potrivita, si doi masculi adulti se pot combina cu succes, multe cazuri dovedind acest lucru. Aplicand unele masuri de siguranta eventualele conflicte sociale pot fi reduse sau preintampinate. Deoarece masculii sunt teritoriali, ei necesita un spatiu mai mare. Dupa ce s-au intalnit si s-au cunoscut pe un teren neutru, ei vor fi pusi intr-o cusca potrivita, spatioasa, cu asternut curat, pentru ca acesta sa nu fie marcat de urina. Este de preferat asigurarea unei custi cat mai spatioase in care fiecare va avea casuta sau locul de odihna al lui, si hrana suficienta pentru a nu se bate intre ei. In primele ore/zile ei vor fi monitorizati. In cazul in care se vor certa, ei vor fi separati, deoarece cei cu personalitate puternica sau cei agresivi se pot rani, provocandu-si muscaturi grave.
Doua femele:
In general este cea mai potrivita combinatie, foarte rar se resping. Certuri sau batai se pot declansa doar la cele puternic dominante sau agresive. In natura femelele traiesc in stransa apropiere, in interesul comun al speciei ele se ajuta reciproc, si in general colaboreaza.
O femela si un mascul:
Inainte de a alege aceasta combinatie ce pentru multi doar pare buna, trebuie sa stim, ca femela nu poate ramane mereu langa mascul, deoarece gestatiile des repetate vor periclita sanatatea, sau chiar viata femelei. Pe langa faptul ca va trebui sa ne asumam raspunderea pentru puii care se vor naste, in perioada de odihna a femelei masculul va trebui asezat intr-un mediu potrivit lui. Un mascul suporta foarte greu singuratatea (!) daca este izolat, separat de cel/cei din specia lui! Decizia de a avea porcusori este o raspundere pe termen lung, in conditii optime ei pot trai chiar sapte (mai rar si mai multi) ani. Daca nu suntem crescatori, ca animale favorite sa alegem doi porcusori de acelasi sex, aceasta fiind alegerea cea mai buna.
Nu vom tine niciodata doi masculi impreuna cu o femela. In prezenta femelei masculii vor fi adversari agresivi si se vor bate intre ei, provocandu-si rani grave sau (mai rar) mortale.
Daca avem porcusor(i) in casa, este recomandat ca noul venit sa fie tinut o perioada de aprox. 2-3 saptamani in carantina. Asezarea temporara al acestuia intr-un alt spatiu, potrivit, spalarea mainilor si protejarea imbracamintei - schimbarea prosopului sau al sortului dupa contactul cu cel nou venit - este o masura cu care putem preintampina o eventuala imbolnavire, sau infestare cu paraziti a celui/celor de acasa.
Foarte important! Niciodata nu asezam alte animale (iepuri, harciogi etc.) in aceeasi cusca cu porcusorii de Guineea, deoarece cerintele si nevoile lor sunt diferite. Un exemplu: Daca traiesc intr-o cusca comuna, iepurele cu picioarele posterioare puternice intamplator poate lovi porcusorul, provocandu-i leziuni interioare grave, sau chiar vitale. Ai posibilitatea sa alegi habitatul porcusorului?
Nu-l izola departe de tine si nu-l tine intr-un loc intunecos, dar fereste-l de lumina intensa a razelor solare.
Cel mai bine se simte la temperatura camerei, la 16-20 C0. Daca nu este in locuinta, temperatura incaperii in care este tinut, sa nu scada sub 10-12 C0. Cusca sa fie intr-un loc potrivit, porcusorul fiind sensibil la frig, curent si umezeala. Totodata trebuie stiut, ca porcusorul de Guineea tolereaza mai bine temperatura mai scazuta, decat cea ridicata, deoarece nu are glande sudoripare si este stenoterm, organismul lui fiind sensibil la variatiile mari si bruste ale temperaturii.
CaniculaSa-l ferim de soarele arzator, si sa nu-l tinem afara (in curte, gradina) in zilele fierbinti de vara. Daca transportarea lui in aceasta perioada este inevitabila, aceasta o vom face pe timp cat mai scurt, deoarece se poate imbolnavi (chiar muri) de hipertermie.
Pentru a evita supraincalzirea, in zilele fierbinti ale verii ii vom asigura porcusorului un climat cat mai placut. Daca incaperea in care se afla are temperatura prea ridicata, si nu avem posibilitatea sa-l asezam intr-un loc mai racoros, vom pune in congelator cateva sticle de plastic umplute cu apa pana la jumatate, sau cativa acumulatori gheata pentru geanta frigorifica, apoi vom aseza cate 2 din aceste sticle sau acumulatori gheata pe fiecare cusca in parte. Pentru a nu picura condensul format in cusca, sub sticle sau acumulatori gheata vom aseza o carpa de bumbac mai subtire. Vom pune mai multe sticle sau mai multi acumulatori la racit, pentru a putea fi inlocuite atunci cand va fi necesar.
O placa de gresie ceramica pusa in cusca poate fi si ea racoritoare. La o cusca spatioasa, intr-un colt se va pune mai putin talas, ca porcusorul sa poata sta cu burtica pe ceva mai putin cald, avand in acea parte doar o bucata de gresie. In acest fel el va avea posibilitatea de a da talasul la o parte, ajutand si acesta la eliminarea surplusului de caldura. Ii vom da alimente bogate in lichide, si apa de baut vom schimba mai des, pentru a nu se deshidrata.
Aseaza-l intr-o cusca mare, spatioasa (vezi aici tabelul!). Daca este nou venit in casa ta, prima zi este bine sa fie lasat singur, sa se obisnuiasca cu noul camin.
Cusca cu tava inalta de plastic si gratii Exista custi speciale cu tava inalta de plastic, avand gratii pe partile laterale si in partea de sus. Acestea ofera o aerisire corespunzatoare si talasul nu se va imprastia prin incapere, tava find inalta. Tava se poate spala foarte usor la schimbarea asternutului. Inainte de a o clati abundent, se va folosi otet din vin alb/otet alimentar alb ce indeparteaza depunerile albe de urina de pe fundul custii, otetul avand si o actiune dezinfectanta. Cusca cu tava inalta si plastic lateral nu! Daca avem posibilitatea, vom alege o cusca cu doua usi, o usita pe o parte, pe unde - cu ajutorul unei scarite - porcusorii pot iesi la plimbare, si una pe deasupra, pe unde ei pot fi scosi de catre stapan. Acvariul sau custile tip acvariu nu sunt potrivite. In acestea nu circula bine aerul, fapt care poate provoca imbolnavirea porcusorului. Datorita izolarii el nu va percepe nici zgomotele exterioare si va deveni mai fricos.
Ladita de lemn nu e practica, urina se imbiba in partea lemnoasa si mirosul va persista chiar si dupa dezinfectare. Daca avem ladita de lemn, aceasta se va unge cu ulei de in - niciodata nu se va vopsi, vopseaua fiind toxica pentru ei - si vom pune intre lemn si talas un material impermeabil care nu este toxic (linoleum, tavita de plastic etc.). In cazul in care folosim linoleum, vom fi atenti ca porcusorul sa nu il rontaie, acesta fiind material ce ar putea cauza blocaj la nivelul intestinului.
Cusca sa fie de cel putin 80x60 cm (lungime/latime) sau mai spatioasa. Intr-un mediu potrivit porcusorii devin mai activi si mai jucausi.
Fundul custii trebuie sa fie plat, fara gauri sau gratii, deoarece porcusorii au picioruse delicate!
Se recomanda ca asternut talas uscat care nu contine uleiuri aromatice. Nu se va folosi niciodata talas de cedru, este toxic! Si pinul este riscant, avand miros aromatic. Porcusorul este foarte sensibil la mirosuri, aroma talasului de cedru sau pin verde (neuscat) fiind fatale pentru el. Chiar si gazele produse de urina - in cazul necuratirii custii la timp - pune in pericol sanatatea porcusorului.
Important! Rumegusul (e praf de deseu lemnos) NU este un bun asternut, porcusorul inhaleaza praful de rumegus si se imbolnaveste.
Poate fi o alternativa folosirea asternuturilor artificiale care au fost create special pentru pisici? Pentru o mai buna absorbire a mirosurilor acestea de cele mai multe ori contin elemente chimice ce pot fi daunatoare sanatatii porcusorului. Exista si asternuturi de foarte buna calitate, concepute special pentru porcusori. Acestea au o putere mare de absorbire a urinei si a mirosului, si nu contin elemente toxice.
Porcusorilor le place sa se ascunda, este bine ca in interiorul custii - daca aceasta e spatioasa - sa-i punem o casuta, tunel sau un alt ascunzis.
In cazul in care construim noi o cusca, nu vom folosi materiale ce ar putea fi daunatoare porcusorului. El va incerca sa rontaie chiar si cusca, deci nu vom folosi niciun material ce ar putea fi toxic pentru el.
In interiorul casutei/custii se poate pune un prosop mic pe care se poate aseza porcusorul. Acest obicei provine de la stapanii care pregatesc porcusorii - in special pe cei cu par lung - pentru expozitii. In asa fel blana lor ramane curata. In loc de prosop englezii folosesc un material numit „VetBed", acesta fiind un material care se spala usor, si se usuca foarte repede. S-a constatat ca le place si porcusorilor, mai ales iarna, cand tine si de cald.
Porcusorilor le face placere sa inspecteze locuri noi, ei au nevoie de miscare. Daca avem posibilitatea, ii vom lasa putin liberi in locuinta, dar vom fi atenti sa nu ajunga la fire electrice si plante posibil otravitoare. La o casa cu gradina se poate construi un tarc unde nu ajung animalele pradatoare, si se pot tine porcusorii in aer liber, la umbra.
Deniissel întreabă: