Prinde-i capul cu grija, dinspre spate; cu cealalta mana deschide-i ciocul si cu o penseta baga-i bucatele mici de rame, cat mai adac cioc. 2-4 bucatele, pe rand ca sa le poata inghiti. Succes
Buna. Iti voi scrie detaliat, deoarece puii sunt foarte sensibili si trebuie avuta mare grija. Si eu am salvat un pui de vrabie, recuperandu-l din gura pisicii. Era maricel, avea pene, dar inca nu putea sa zboare. L-am tinut o luna pana i-a disparut tot casul, apoi i-am redat libertatea. Cu un an inainte am mai salvat unul, tot de la pisica. Puiul se tine intr-o cutie din carton cu diametrul de aproximativ 30 cm. Pe fundul si peretii cutiei se pune un asternut calduros. Deasupra se pune un ciur sa nu iasa, care se acopera cu 1 - 2 bluze mai groase, lasandu-se spatiu sa intre aer. Daca este mai frig sau daca puiul este prea mic se pot pune in cutie 1 - 2 sticle mai mici cu apa calda (nu fierbinte, sa nu se arda puiul), care se reincalzeste des cand se raceste, inclusiv noaptea, deoarece puii sunt foarte sensibili la frig si pot muri.
Se hranesc cu piept crud de pui. Pieptul se taie bucatele si se tine in frigider. Se scoate cate putin, se absoarbe apa cu un prosop din hartie pe ambele parti si se taie in bucatele foarte mici. Fiecare bucatica se da prin malai sau faina de orez (orez rasnit). Faina de orez se foloseste daca puiul are diaree. La fiecare masa trebuie sa manance aproximativ 5 bucatele. Intre mese se face pauza 30 minute. Prima masa va fi la 7 dimineata, ultima la 21 - 22. Trebuie sa manance aproximativ 20 mese pe zi. Noaptea nu mananca.
Se deschide usor ciocul si se introduce cate o inghititura spre gat cu grija, sa nu intre mancarea sub limba. Daca puiul vomita hrana inseamna ca i s-a dat prea multa hrana odata, ca hrana este prea mare, ca este bolnav sau nu ii prieste hrana data.
Se da ceai de menta cu o seringa mica, fara ac. Se pune seringa in varful ciocului fara sa se deschida ciocul si se preling 1 - 2 picaturi de ceai. Puiul va inghiti singur picaturile de pe cioc. Doar daca nu le inghite se deschide usor ciocul si se pune ceai in cioc. Se da cate putin ceai dupa fiecare masa sau mai rar. Pentru ceai si malai se folosesc boluri joase si mai grele, deoarece se urca pe marginile lor. Uneori se va scalda in bolul cu ceai si va trebui sters si invelit sa se usuce.
Daca face diaree si sta apatic, cu ochii inchisi si aripile lasate, se dau pastile Galiprotect cumparate de la farmacia veterinara. Se administreaza cate o jumatate pastila pe zi, la aceeasi ora deoarece contin antibiotic, timp de 6 zile. Trebuie intervenit rapid, deoarece puii mor chiar si in cateva ore din cauza dareei.
Se pot da vitamine VITA - PLUS de la farmacia veterinara, pentru a deveni mai rezistent. Se da o picatura pe zi timp de 8 zile, deschizandu-se usor ciocul.
Se poate incerca sa se hraneasca tinandu-se hrana intr-o penseta si el o apuca singur, dar asta in cazul puilor mai mari, la mine nu a dat rezultate.
Trebuie lasat sa incerce sa mearga sau sa zboare intr-o camera cat mai libera, acoperindu-se zonele unde s-ar putea ascunde, de exemplu intre sifonier si perete. Puiul trebuie lasat liber de mai multe ori pe zi, altfel ii vor anchloza picioarele si nu isi va dezvolta muschii aripilor pentru a putea zbura.
Va fi pregatit sa fie eliberat cand va reusi sa zboare foarte bine si repede, cat mai sus, de exemplu pe galerie, cand nu va mai avea cas deloc, cand va manca bine singur.
Cel mai bine ar fi sa ii gasesti cuibul si sa il pui langa mama si fratii lui, dar daca nu il gasesti incearca sa il ingrijesti asa cum ti-am scris.