1. Daca are un comportament nedorit si vrei sa se opreasca, porunceste-i sa stea sau spune-i "Stop". In niciun caz, nu trebuie sa-l lovesti.
2. De antrenamentul cainelui nu trebuie sa se ocupe toti membrii familiei, chiar daca folosesc aceleasi comenzi verbale, pentru ca tonul si ritmul lor diferit pot induce in eroare animalul. Cu cainele trebuie sa lucreze cineva care are multa rabdare si destul timp la dispozitie. Mai tarziu, dupa ce cainele o sa invete primele comenzi, il pot testa si ceilalti din casa, cu exact aceleasi comenzi.
3. Foloseste stimulente pozitive. De fiecare data cand te asculta, lauda-l si recompenseaza-l cu ceva bun si nu-l pedepsi niciodata daca greseste sau nu se prinde ce vrei tu. Daca animalul asociaza obedienta cu ceva placut, o sa fie mai dispus sa te asculte, decat daca i-ar fi teama de pedepse. Nu abuza, insa, de bunatati de fiecare data cand catelul executa corect o comanda, pentru ca altfel nu te va asculta decat daca primeste ce vrea!
4. O comanda pe rand. Nu il invata mai multe lucruri deodata. Asteapta pana prinde prima comanda, apoi incearca sa ii arati si alta.
5. Nu tipa la el. Incearca sa iti mentii tonul vocii placut. S-a demonstrate ca unii caini raspund mai bine la comenzile facute pe un ton jucaus, bland, in timp ce altii prefera un ton mai ferm, insa tot prietenos.
6. Dreseaza-l in locuri diferite. Daca incerci sa il inveti diverse comenzi in casa, in gradina, in parc, cainele o sa se obisnuiasca sa te asculte indiferent de mediul inconjurator.
7. Dreseaza-l in timp ce va jucati. De exemplu, daca ii arunci o minge, spune-i "Stai!" inainte sa se arunce dupa minge, ca sa ti-o aduca, si spune "Vino" in timp ce se intoarce spre tine.
8. Integreaza dresajul in viata de zi cu zi. Imediat ce cainele tau invata o noua comanda, incepe sa o folosesti si in restul timpului, nu numai la sedintele de training. Spune-i "Culcat!" in timp ce treci prin sufragerie spre bucatarie si apoi da-i ceva bun. Asa te asiguri ca te va asculta in toate tipurile de situatii.
9. Nu te astepta sa iti asculte fiecare comanda, de fiecare data. Cainii sunt creaturi vii, nu roboti. Ai si ei zile mai bune si zile in care nu prea au chef si nu se concentreaza, ca si noi, oamenii, de altfel. De aceea, nu trebuie sa te superi pe animalut, dar nici nu trebuie sa te induiosezi si sa il lasi sa "chiuleasca" de la antrenament.
10. Nu lua cainele cu tine in masina, inainte de a-l fi invatat temeinic comenzile "Sezi" sau "Stai". Pentru siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic, e bine sa fii sigur(a) ca animalutul o sa stea cuminte in timpul calatoriei.
1:Caini sunt finte vi nu trebuie fortati.
necesarul:
evident,catelul
o delicatesa
pentru dresaj, poti folosi o jucarie, snackuri pentru catei, cubulete de cascaval, carne de pui sau vita fiarta si chiar mancarea lui normala.
cum incepem:orice lectie de dresaj incepe prin a face catelul atent[nu incerca daca e obosit]. cheama catelul si hranestel cu 2-3 bucatele de mancare.initiaza o joaca si apoi ia o bucatica de mancare in mana stransa pumn.adu mana aproape de nasul lui. daca nu e atent poti tine bucata de mancare la vedere.instinctiv,cainele va ramane in picioare, asteptand mancarea.
ridica usor mana in spatele catelului si putin pe spate, spunand sezi si o sa se aseze natural in pozitia dorita. daca nu reuseste de la inceput, il poti ajuta usor cu mana.mancarea se ridica putin spre spatele cainelui pentru a-i incomoda pozitia din picioare daca vrea sa urmareasca mancarea.
nu uita sa il recompensezi si lauzi imediat dupa ce executa comanda corect.iar in viitor, cu cat o va executa mai bine si mai repede, recompenseaza catelul cu o bucatica mai mare.cu timpul, elimineaza mancarea treptat: la inceput din executiile imperfecte unde va fi recompensat cu o lauda iar apoi complet.un bravo pe un ton vesel si o mangaiere sunt tot ce are nevoie pentru a te asculta.
o alta varianta e sa inlocuiesti mancarea cu jucaria favorita si abia apoi sa elimini si jucaria.nu te grabi sa scoti recompensa.pentru catel dresajul este o joaca si pana la fixarea comenzi are nevoie de un simulent.
nu corecta fizic catelul.sezi e o comanda foarte simpla la care nici o corectie fizica nu e necesara.in general in dresaj corectiile fizice nu se folosesc decat in cazurile rare: cand catelusul stie ce are de facut dar refuza sa execute.si atunci nu iti imagina ca e batut pana cade lat ci doar ciupit usor cu zgarda.
asta e tot.: ]vei fi surprins sa vezi ca va invata comanda foarte probabil din prima zi.
Pai în primul rand catelul trebuie dresat de mic. Uite cum mi-am invatat catelusa eu...
-Pai ca sa o învat sa dea labuta îi ziceam DA LABUTA(bine înteles ca nu o dadea la îinceput)ea fiind micuta si nu stia îi luam eu labuta si îi ziceam BRAVO recompensa fiind un baton.
-Ca sa nu mustepai eu cand catelusa mea latra si musca îi ziceam NU E VOIE daca e nevoie poti sa-i dai usor peste botic(la mine nu a fost nevoie ca ea de-a bia latra, cand vine cineva la noi nu mai poate de fericire).Si cateii simt oamenii rai sau buni...
Anamaria13m73829j întreabă:
Deniissel întreabă: