Poti sa gasesti tot ce iti trebuie pe acest site:
http://www.maxi-pet.ro/Pasari/Pasari-Papagal-amorez/menu-id-79
(funda?)Sper ca te-am ajutat.:)
Papagalul Agapornis (amorezi)
Origine:
Denumire de Agapornis provine din limba greaca si inseamna "pasarea dragostei". 8 dintre cele noua specii provin din Africa iar a noua (cana) provine din Madagascar
Caracteristici:
ajunge la o lungime de 13 – 17 cm
ajunge la o greutate de 40 – 60 g
traiesc intre 10 – 15 ani
este numai un mit ca Agapornisii trebuie tinut in perechi ca altfel mor, dar in schimb este adevarat ca odata formata o pereche nu se mai desparte niciodata.
Specii:
Agapornis personata:
Caracteristici:
a fost descoperit in 1877 in nordestul Tanzaniei teritoriul lui fiind numai la cateva zeci de kilometric de cel al Fischerilor
este una dintre cele 4 specii (personata, fischeri, lilianae and nigrigenis) cu un inel alb in jurul ochilor.
Se poate foarte usor deosebii de celelalte specii deoarece au capul negru
Au cam 16 cm lungime, ajung la o greutate de 48 – 55 g
Reproducerea
depun 4-5 oua ajungand cateodata chiar si pana la 8
perioada de incubatie este de 22 de zile
pui parasesc cuibul ala 5-6 saptamani
Colorit:
corpul verde deschis, capul negru inchis, iar un guler galben. Aripile si spatele sunt verzi, iar partea de jos a corpului este mai deschisa. In jurul ochiilor au un inel alb, picioarele sunt gri deschis iar ghiarele negre.
Agapornis Nigrigenis:
Caracteristici:
a fost descoperit in 194 in Zambia de catre Dr. Kirkman in apropierea raului Muguazi.
Este una dintre speciile mai mici de Agapornis ajungand la o lungime de 13, 5 cm
Deosebirea intre Nigrigenis si Lilianae fata de restul este ca au irisul bej
Femelele ajung la o greutate de 47-49 g iar masculii la 37-39 g.
Reproducerea:
fac in jur de 5 oua
perioada de incubatie este de 22 de zile
ajung la coloritul final la varsta de 6 luni.
Colorit:
capul este maroniu – negru, culoarea generala a corpului fiind verde. Ciocul este rosu, picioarele gri iar ghiarele negre.
Agapornis lilianae
Caracteristici:
Sunt cunoscuti si sub numele de Nyasa. A fost prima data descoperit in 1864, au fost importati in Europa in 1926 dupa care a inceput o reproducere de success. Sunt originari din sudul Tanzaniei, nordul Zimbacwei si estul Zambiei. Aproape toate coloniile de Agapornis lilianae se pot gasi in jurul unei ape, deoarece de obicei este foarte cald in teritoriul lor iar pe langa asta le place sa faca baie.
Ajung la o lungime de 12-13 cm
Reproducerea:
la fel ca si la celelate specii de Agapornis nu este grea, dar din pacate la aceasta specie 50% din oua nu sunt fertile.
Colorit:
corpul e verde deschis, capul este rosu-portocaliu, spatele capului este de un galben-verzui, ciocul este rosu iar la capat se schimba intr-un rozaliu – alb. In jurul ochiilor au un inel alb.
Agapornis Fischeri:
Caracteristici:
Au fost descoperiti de Dr. Fischer in 1877 in nordul Tanzaniei.
Ajung la o lungime de 15 cm
Ajung la o greutate de 46 – 52 g
au foarte mult in comun cu Personata dar se pot usor deosebii prin phenotip
Colorit:
capul este portocaliu-roscat intrand intr-un verde-oliv spre piept.
Culoarea lor principal este verde, au un inel alb in jurul ochilor, ciocul este rosu, picioarele gri iar ghiarele negre.
Roseicollis
Caracteristici:
Este cea mai des intalnita specie tinuta in captivitate. Aceasta specie a fost descoperita deja inainte de 1793. Aceasta specie este considerata intermediarul dintre speciile sexual dimorfice si cele cu inel alb in jurul ochilor. Pentru crescatorii sau viitorii crescatori de papagali, aceasta specie este ideala pentru inceput. Rosseicollis au suferit un numar mare de mutatii (peste 17) cu o varietate de peste 100. 000 de combinatii de culori. Specia aceasta provine din sudvestul Africii, Namibia si Angola. Are o lungime de 15 cm, o greutate de 45 g masculul iar femela 50g, traieste in grupe de 20 – 30 de pasari. Aceste pasari se inmultesc destul de usor in captivitate, fapt pentru care sunt atat de raspanditi
In ziua de azi au suferit o serie de schimbari datorita faptului ca a aparut o alta specie de roseicollis (longfeather) care se deosebeste de ei prin faptul ca ajung la o lungime de 20 cm iar la o greutate de 50% mai mare decat roseicollis
In mod normal sunt foarte sociabili dar foarte agresivi cu alte pasari.
nelul din jurul ochiilor nu este atat de accentuatat ca la ceilalti Agapornisi
In timpul imperecherii femela cara materialul de constructive a cuibului sub aripi actiune la care masculul nu ajuta la nimic, el stand in cuibar
Hranirea
In salbaticie Agapornisii inca se mai hranesc cu seminte, fructe, flori, insect, larve si asa mai departe. In captivitate majoritatea se hranesc din mixurile de seminte care se gasesc in comert. Unii crescatori isi fac singuri mixurile de seminte. Problemele ce pot aparea aici sunt ca Agapornisii vor tinde sa isi aleaga semintele preferate din mix iar restul sa disipeasca. In timp o dieta nebalantata poate duce la subnutritie si lipsa de vitamine. Pentru a evita aceasta este indicat sa le dati de mancare numai atat cat mananca intr-o zi, in acest fel ei dimineata vor manca semintele preferate iar mai incolo restul. Asa va asigurati ca mananca tot meniul.
Mixuri: seminte de iarba, orz, seminte de canepa, orez, mei, seminte de floarea soarelui tarcate.
Mixul pentru Agapornisii care au pui trebuie sa contina neaparat firimituri de paine uscata si ou fiert pentru a suplimenta ratia de vitamine de care au nevoie pentru a hranii puii.
Seminte incoltite sunt una din mancarurile favorite ale tuturor pasarilor de colivie deoarece inlocuieste hrana verde din salbaticie. Semintele acestea incoltite se pot obtine foarte usor si in foarte scurt timp prin amplasarea lor pe o bucata de burete sau vata care se tine constant uda. Cele mai iubie de Agapornisi sunt: ovazul incoltit, orzul incoltit, orez necojit si incoltit, canepa incoltita si grau incoltit.
Dintre cele 9 specii de papagalii amorezi (Agapornis) numai 3 prezinta dimorfism sexual, ceea ce inseamna ca masculul poate fi diferentiat vizual de femela. In ceea ce priveste celelalte 6 specii, singurele metode sigure de determinare a sexului sunt analiza ADN si metoda chirurgicala (endoscopia). Totusi exista cateva indicii comportamentale si vizuale care ne-ar putea ajuta in diferentierea sexelor la papagalii Agapornis, despre acestea vom vorbi spre sfarsitul articolului.
Speciile care prezinta dimorfism sexual sunt: Agapornis taranta (amorezul abisinian), Agapornis pullarius (amorezul cu fata rosie) si Agapornis canus (amorezul de Madagascar).
Speciile la care sexul nu poate fi diferentiat vizual sunt: Agapornis roseicollis (amorezul cu fata de culoarea piersicii), Agapornis personata (amorezul mascat), Agapornis fischeri (amorezul Fischer), Agapornis lilianae (amorezul Nyasa), Agapornis nigrigenis (amorezul cu obraji negri) si Agapornis swinderniana (amorezul cu guler negru). Exista cateva indicii vizuale si comportamentale care ar putea sa ne ajute sa determinam sexul amorezului insa acestea nu sunt general valabile, deci nu pot fi considerate sigure:
- femelele sunt usor mai mari si mai robuste decat masculii;
- atunci cand stau pe o stinghie, femelele isi departeaza mai mult picioarele decat masculii;
- femelele au, in general, un colorit mai palid decat al masculilor;
- femelele sunt cele care se ocupa in pricipal de construirea cuibului;
- masculul este cel care hraneste femela;
- coada masculului este mai rotunjita, pe cand cea a femelei are un aspect mai rectangular;
- femelele sunt dominante, sunt mai agresive si teritoriale, ciupesc mai puternic;
- in timpul clocirii oualor, femela este cea care sta pe timpul zilei in cuib.
De asemenea, s-au inregistrat cazuri in care doua femele tinute impreuna o perioada lunga de timp s-au comportat ca un cuplu, depunand in mai multe randuri oua infertile.
Oh, am uitat sa-ti dau si acest site:
ww.latifa.ro/pasari/papagali/hrana/hranirea-papagalilor-amorezi-agapornis
si cauti si acest site si celalalt tot ce iti trebuie.
Jucariile sunt foarte importante pentru sanatatea fizica, dar mai ales mentala a papagalilor. Acestia sunt animale dotate cu o inteligenta deosebita, inteligenta care trebuie stimulata pe masura pentru a evita aparitia unor probleme comportamentale. Mai mult decat atat, in salbaticie papagalii nu au cum sa se plictiseasca, ei sunt liberi in permanenta. In captivitate insa, in coliviile lor de multe ori prea mici, papagalii se plictisesc pur si simplu. Ei nu sunt nevoiti sa-si caute hrana, sa-si gaseasca parteneri, sa-si construiasca adaposturi si nici sa se apere de pradatori, ci au totul oferit de-a gata de catre oameni. Astfel, un stapan responsabil trebuie sa incerce sa ofere pasarii sale modalitati placute de petrecere a timpului. Jucariile sunt deci indispensabile unei vieti bune a companionului papagal din casele noastre.
In magazinele de specialitate se gasesc multe jucarii destinate pasarilor insa, din pacate, multe dintre ele sunt si periculoase pentru zburatoare. Pentru a confectiona singuri jucariile destinate papagalilor nu aveti nevoie decat de un strop de imaginatie si putin timp. Si, desi poate ca ele nu vor arata la fel de grozav ca cele din comert, avantajele confectionarii acasa a jucariilor sunt multiple:
aici am o lista de jucari pentru papagali: clopotei leagane oglinda
broşura cu informaţii privind papagalii peruşi
• o colivie mare (minim 40 x 40 x 30)
• cuscă de transport
• cuib
• beţe colivie
• învelitoare abrazive pentru beţele de colivie (pentru „pilirea" unghiilor)
• hrănitor
• adăpător
• apă minerală
• cădiţă pentru baie
• diverse jucării
• nisip pentru păsări
• hrană gata preparată pentru păsări
• delicatese
• preparate pe bază de vitamine
• extract din cartilaj de sepie
• foarfece pentru unghii
astea de mai sus sunt pentru papagal ce-i trebuie
de obicei papagali prefera oglinda leagan crengute mingute de plastic micute jucari ca sa loveasta cu ciocul
Eu am doi si sunt foarte sociabili de aceea si numele si ar fi bine sa iei o pereche pentru ca nu rezista singuri. Atentie! Trebuie ca femela sa fie din aceeasi specie, hrana consta in: seminte, boabe si mancare speciala pentru papagali.trebuie. Sa le oferi atentie foarte des.
Papagalii amorezi sunt vieţuitoare deosebit de active, curioase şi jucăuşe. Sunt păsări foarte sociabile şi se ataşează mult de stăpân. Nu sunt animale de companie pretenţioase.
Durata de viaţă a acestora este cuprinsă între 15 şi 20 de ani.
De un de provin eu?
Papagalii amorezi se mai numesc şi pagagali agapornis (engl. lovebirds). Au dobândit această denumire pentru că sunt păsări foarte ataşate de partenerul lor de viaţă. Papagalii amorezi sunt originari din Africa Centrală şi de Vest. Familia de papagali agapornis se împarte în 8 categorii, dintre care cei mai cunoscuţi sunt: rosella, fisher, personata şi nigrigenis.
Unde îmi place să trăiesc?
Papagalilor amorezi le place să benefieze de mult spaţiu, din acest motiv colivia trebuie să aibă dimensiuni mari (minim 45 x 55 x 45cm). Pe lângă hrănitor şi adăpător, în colivie trebuie să existe şi beţe sau crenguţe (de la pomii fructiferi). Jucăriile au un rol important în viaţa papagalului dumneavoastră: clopoţei, leagăne, crenguţe şi alte jucării confecţionate din materiale naturale. Lăsaţi-vă papagalul să zboare zilnic.
Cum să procedezi cu mine?
După perioada iniţială de acomodare cu noul mediu, aceasta fiind de cel mult 2 săptămâni, oferiţi-i ocazia papagalului să se obişnuiască cu dumneavoastră hrănindu-l direct din mână. După acest interval, puteţi să scoateţi papagalul din colivie. În această situaţie, veţi fi centrul universului său. Aveţi grijă să-i acordaţi suficientă atenţie papagalului, să vă ocupaţi de el şi să vă jucaţi împreună. Papagalul vă va răsplăti dragostea cu diverse manifestări menite să vă capteze atenţia. Papagalilor amorezi le place să facă baie, de aceea montaţi-le o cădiţă cu apă caldă sau un duş.
Ce-mi place să mănânc?
Papagalii amorezi se hrănesc cu amestecuri speciale, cu fructe şi legume de sezon. Puteţi să le daţi şi alune în coajă, arahide şi nuci. Completaţi-le hrana cu suplimente vitamino-minerale şi oferiţi-le extract de cartilaj de sepia.
Menţine-mă în formă şi sănătos
Simptomele de boală la papagalii amorezi sunt următoarele: izolare, pene nearanjate şi lipsite de strălucire, ochii închişi permanent, ochi apoşi, somn îndelungat, strănut, pierderea interesului pentru mediul înconjurător, excremente moi sau cu modificări de culoare.
Sănătate
Papagalul amorez este sănătos atunci când:
- ochii sunt uscaţi şi larg deschişi
- penele sunt curate şi aranjate
- excrementele nu au culoarea şi consistenţa modificate
- are nările uscate şi curate
- ghearele nu sunt prea lungi
- nu prezintă umflături sau răni vizibile
- este energic şi cu un apetit
Înmulţirea
Dacă aveţi atât mascul, cât şi femelă, trebuie să le montaţi în colivie o căsuţă pentru dormit şi un cuib. Papagalii amorezi ajung la maturitate la vârsta de 8 luni, dar se recomandă împerecherea după vârsta de 12-15 luni. Femela depune circa 3-8 ouă. Perioada de incubaţie durează 22-25 zile. Deseori, şi masculul va cloci ouăle. Puii vor părăsi cuibul după 38-50 zile şi după alte 2 săptămâni vor fi independenţi.
Sunt un animal sociabil?
Papagalii amorezi sunt păsări extrem de sociabile. Se recomandă să fie crescute în pereche. Dacă aveţi un singur papagal, trebuie să îi acordaţi aceeaşi atenţie pe care ar fi primit-o şi de la partenerul său. Pe de altă parte, papagalii amorezi sunt destul de agresivi şi nu se recomandă să îi puneţi la comun cu alte păsări. Trebuie să aveţi grijă ca perechea dumneavoastră de papagali să se "înţeleagă" bine.
Lista de cumpărături:
• broşura cu informaţii privind papagalii amorezi
• o colivie mare (minim 45 x 55 x 45 cm)
• beţe colivie
• hrănitor
• adăpător
• cădiţă pentru baie
• diverse jucării
• hrană specială pentru papagali
• delicatese
• preparate pe bază de vitamine
• extract de cartilaj de sepie
• cuib
• foarfece pentru unghii sau beţ abrazive pentru gheare
Leonard97 întreabă: