| Alexandra172 a întrebat:

Vreau sa imi cumpar o broasca testoasa. Nu stiu nimic despre ea... cum sa o hranesc, ce sa ii fac. Multe detalii va rog.

Răspuns Câştigător
| HaLoGeNNN a răspuns:

Oricine vede o broscuţă testoasă la petshop nu rezistă tentaţiei de a-şi lua una.Deşi la inceput au cativa cm, trebuie sa tineti cont de faptul ca acestea cresc destul de repede si traiesc destul de mult daca sunt ingrijite corespunzator.Cu alte cuvinte nu va luati o broscuta decat daca sunteti absolut siguri de hotarare.In petshop-uri veti gasi multe exemplare, cea mai populara „rasa" fiind broasca testoasa de Florida(Chrysemys scripta elegans)sau mai simplu spus broasca ţestoasă cu tâmple rosii.

Denumirea acesteia vine de la petele de culoare rosie pe care le prezintă in spatele ochilor.La inceput broasca testoasa este cat un ou de gaina, dar in cativa ani devine un „monstrulet" si de aceea acvariul fie, va fi cumparat de la inceput mai mare fie va fi schimbat pe parcurs.Este de preferat sa alegeti un acvariu mai mare in care sa puneti doua broscute pe care sa le urmaresti ori de cate ori simti nevoia sa te relaxezi(este o adevarata placere sa le vezi cum innoata).

Carapacea broastelor testoase este acoperita cu solzi care periodic se schimba si care ajuta la cresterea testoaselor.De asemenea solzii noi aparuti au si alta culoare decat precedentii(cel mai bine se observa acest lucru la testoasele mature). Cresterea carapacei broastelor se face nu prin multiplicarea solzilor cum s-ar crede ci prin cresterea in dimensiune a acestora.

Broscuţele trebuiesc spalate, proces ce consta in frecarea cu ajutorul unei periute de dinti, a fiecărui solz in parte atat cei de pe carapace, cat si cei de pe partea ventrala(de pe plastron).

Pentru intărirea carapacei este recomandabil sa se puna in acvariu cate un bloc de calciu ce se gaseste la petshop-uri si care are forma de broscuta şi totodată broscutei trebuie sa i se asigure o sursa de lumina pentru as putea sintetiza vitamina D(pentru intarirea carapacei).

Aceste reptile ating maturitatea sexuală la vârsta de 2-5 ani pentru masculi si respectiv 5-7 ani pentru femele.Cred ca va intrebati cum putem sa ne dam seama daca broscuta pe care o avem este femela sau mascul.Ei bine, odata cu atingerea maturităţii sexuale se pot diferentia masculii de femele prin cateva elemente destul de simple de urmarit.Masculii prezinta la membrele anterioare gheare mult mai lungi decat femelele, precum si o coada mai mare.La mascul plastronul este concav, in timp ce plastronul femelelor este mai bombat.O altă modalitate de a-i diferentia este dupa pozitia pe care o are cloaca, care este o „deschizatura" aflată pe partea ventrală a cozii. Masculii au cloaca mai departata de corp.

Cloaca este organul prin care broaştele ţestoase realizează anumite procese fiziologice cum ar fi : defecaţia, urinarea si functiile reproductive.

Cei care au deja broaste testoase au observat ca acestea atunci cand se sperie se retrag in carapace scotând un sunet caracteristic.Sunetul este dat de aerul pe care aceste testoase il expiră din pulmoni pentru a putea incapea in carapace.O broască ţestoasă nu poate sa-si paraseasca carapacea si totuşi să supravieţuiască.

Aceste reptile sunt omnivore.Hrana lor constă in mancare cumparata de la petshop special pregatită pentru ele si din niste viermisori foarte subtiri si lungi(tubifex)pe care ii gasesti in p-ta Obor; pot sa primescă mere taiate cubulete mici, morcovi si bucati de salata.Nu toate broastele testoase se hranesc la fel(unele sunt mai pretentioase de cat, altele sau pur si simplu nu mănâncă morcovi sau merele sau salata).Nu este o regula in ceea ce priveste hranirea lor, ca aceasta sa se faca numai cu anumite alimente.

In ceea ce priveste reproductia s-a constatat ca acestea se reproduc foarte greu in captivitate.Au nevoie de anumite conditii propice cum ar fi amplasarea si amenajarea acvariului, temperatura etc.

Apa din acvariu trebuie sa aiba o temperatura potrivită şi să fie in permanentă curată. Pentru testoasele mai mici in acvariu se va amenaja o zona cu pietre mai mari sau busteni pe care acestea sa se urce pentru a putea iesi din apa sa respire sau pur si simplu sa stea la lumina sa se incalzeasca.Apa trebuie schimbata aproape in fiecare zi sau poti monta in acvariu un filtru de apa care te va scuti de acest efort.

Am descoperit din experientă proprie ca testoaselor le place sa faca miscare asa ca daca ai posibilitatea le poti lasa prin camera sau prin curte sa se „plimbe".Ai grijă să le supraveghezi pentru a fi sigur ca nu li se poate intâmpla nimic (le place sa se bage in cele mai neasteptate locuri asa ca sa nu fii surprins cand le vei gasi urcate pe cine stie unde).

Testoasele adora sa fie bagate in seama si sunt sigura ca cei care au un asemenea prieten acasa imi vor da dreptate.

In concluzie, testoasele au ajuns sa fie niste „pet-uri" foarte apreciate in toata lumea si s-au dovedit a fi potrivite pentru rolul de prieten necuvantator.Cei care nu-si pot lua un caine sau o pisica din diferite motive pot foarte bine sa-si cumpere broaste testoase

7 răspunsuri:
| 7QA3 a răspuns:

De apa sau de uscat? Eu am avut si una si alta laughing.
Pentru cea de apa : un acvariu, un bol mai larg daca iei doar una..cu apa si vreo 2 pietre (nu de afara, le iei special din magazinul de animale sau de la veterinar). Au mancare speciala pe care o gasesti tot acolo. E nevoie de o temperatura constanta. nu-mi amintesc exact cat, dar vei gasi si pe net si poti intreba si la magazin. In rest, cam asta ar fi.
Pentru broasca de uscat..lucrurile stau putin diferit. Eu o lasam libera prin casa si ii dadeam mancare speciala plus salata, morcovi, varza. o scoteam chiar si la plimbare, daca poti sa crezi asa ceva. Cu astea trebuie sa ai ceva mai multa grija, pentru ca au nevoie de pamant in casa. eu le-am luat o tava mai mare, adanca de vrem 30 de cm si am umplut-o cu pamant si au nevoie si de sursa permanenta de apa. o alta tava plina. Au nevoie sa se ude singure din cand in cand. Cam asta ar fi. Poti intreba la magazinul de unde le iei de alte informatii. Succes!

| JustMeAndMyWorld a răspuns:

In momentul in care o vei cumpara, vanzatorul sigur iti va da toate detaliile si alte chestii importante...fii sigur, cred ca esti entuziasmata si nu mai ai rabdare... poate ca nu, dar vei afla tot ce trebuei la momentul potrivit, succes si sa-ti traiascawinking

| BiuL a răspuns:

Noi avem una de cativa ani. are un fel de acvariu mai mare, are si un suport cum ar veni sa stea pe uscat ca nu e bine sa stea mereu doar in apa, o hranim odata pe zi cu mancare speciala de la pet shop si ii schimba apa (cumpara, plata, nu de la robinet) atunci cand se murdareste si cam atat.

| ale2000mi a răspuns:

O broasca testoasa, fie ca e de uscat fie ca e de apa, are nevoie de apa, mai ales cea de apa happy, logic asta. Broasca testoasa de uscat se hraneste cu frunze, fructe si cu insecte, mai rar, in cazuri speciale. De preferat ar fi sa ii pui niste ghivece, sau sa o lasi afara, caci nu stiu de ce testoasele de uscat sapa, si nu numai femelele care isi pun ouale in pamant ca sa fie clocite la soare, si in caz ca gasesti, nu stiu, o gaura pe cap la ea, sa nu bagi degetu, ca alea is urechile, sau na, timpanele nedezvoltate.
Testoasa de apa e aia mai plata la carapace, trebuie sa stea in permanenta in apa, si la ele e amuzant sa dai in peretele de sticla cu degetu ca se sperie, si fug ca lasele. Acestei testoase ii trebuie un loc cat mai asemanator cu un lac, si sa nu o pui intr-un mini lac afara, ca acolo se ascund serpi de casa, si nu o mai gasesti dupa. Ea se graneste cu mancare speciala, si in libertate cred ca cu plante marine, da nu is sigura. Ea, difera foarte mult, dupa specie, la marime, si la coloratie, dar in general sunt cam, cum sa zic, dungate cu mai multe nuante de verde, uneori si kaki, si putin maro. Daca vrei, poti sa te joci si tu cu ea, sa o atingi si sa o enervezi. Acum vorbind serios sa nu faci cum or facut colegi mei, or tras de testoasa ca sa iasa din carapace/ asta e ceva gen nu faceti acasa/, si ghici ce, asta e posibil doar in Tom si Jerry, da cine sa stie asta, oare.

| razvilol a răspuns:

Pai iti trebuie un acvariu si cam atat eventual o piatra pe care sa stea si mancarea o cumperi de la petshop si ii mai poti da carne de pui bucati mici.