Personalitatea:
American Staffordshire Terrier-ul are un comportament prietenos si afectuos cu persoanele pe care le cunoaste si le accepta, dar unele exemplare au tendinta de a fi agresive cu alte animalute. Sunt caini inteligenti si ascultatori daca sunt invatati sa socializeze si dresati de la o varsta frageda. Dispus intotdeauna sa-i satisfaca toate cerintele stapanului sau, Amstaff-ul se dovedeste a fi un caine extrem de usor de dresat. Un caine de paza inteligent si curajos, American Staffordshire Terrier-ul este plin de viata. Se spune de asemenea, ca aceasta rasa ar avea o incredibila rezistenta la durere.
In concluzie, atunci cand beneficiaza de o socializare adecvata si de un dresaj corespunzator, Amstaff-ul poate deveni un companion extraordinar.
Relatiile cu familia si casa:
Amstaff-ul este un minunat caine de paza si un companion desavarsit. Sunt extrem de loiali si extrem de protectori cu copiii, adultii si proprietatea stapanilor lor. Amstaff-ul este tolerant cu copiii doar in cazul in care creste alaturi de acestia, insa poate fi agresiv cu strainii.
Amstaff-ul se poate adapta traiului intr-un apartament de bloc atata timp cat este scos la plimbari zilnice. El este foarte activ in interiorul caminului astfel ca nu este absolut necesar sa-i puneti la dispozitie o curte. Acest caine prefera climatele calde.
Dresajul:
Amstaff-ul are nevoie de un dresaj de disciplinare atat de baza, cat si avansat initiat de la o varsta cat mai frageda. Ei au nevoie de un stapan ferm, dar bland si de multa socializare. Acest caine trebuie educat cum sa-si controleze instinctul sau nativ de luptator.
Aspecte particulare:
Este recomandabil, ca si in cazul altor caini, sa tineti intotdeauna un Amstaff in lesa in spatiile publice si sa-l supravegheati cand se afla in preajma strainilor. Acesti caini sunt foarte protectivi si nu ezita sa devina agresivi daca simt ca familia sau proprietatea lor este in pericol.
Blana lor este scurta si neteda. Perierea zilnica si stergerea cu un prosop umed sau cu o bucata de piele de caprioara, le va mentine blanita curata si stralucitoare. Imbaierea sau toaletarea cu sampoane uscate de tipul pudrelor vor fi efectuate numai cand situatia o impune. Acest caine naparleste moderat.
Boli si afectiuni curente:
Desi este o rasa robusta si rezistenta, Amstaff-ul nu este scutit de anumite sensibilitati de ordin medical cum ar fi:
Torsiunea (dilatatia) gastrica - o afectiune brusca ce pune in pericol viata animalului asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.
Displazia de sold - o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.
Cataracta - pierderea transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce in timp la pierderea vederii.
Artrita si lezionarile ligamentelor incrucisate sunt de asemenea destul de frecvent semnalate.
In plus, pe langa afectiunile enumerate mai sus, intalnim si alte boli, insa cu o frecventa mai redusa:
Granulomul produs prin lins este consecinta unei probleme de comportament manifestate prin linsul excesiv si persistent a unei regiuni a pielii care in timp determina formarea unei plagi fara tendinta de vindecare.
Histiocitomul cutanat este o tumora benigna a pielii care poate afecta cainii tineri.
Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.
Surditatea poate aparea la nastere sau mai tarziu, in timpul vietii.
Persistenta arcului aortic este un defect din nastere al inimii, care daca nu este tratat poate conduce la insuficienta cardiaca.
Mastocitoamele sunt tumori maligne care se pot produce la nivelul pielii sau in interiorul organismului.
Atrofia retiniana progresiva este o boala care determina degenerarea celulelor nervoase ale retinei. Afectiunea debuteaza adesea la cainii in varsta si poate conduce la orbire.
Speranta medie de viata a Amstaff-ului este de 10-13 ani.
AlexandraCretu12 întreabă:
Ane758 întreabă: