| Youmakemewannadie a întrebat:

Vreau sa stiu mai multe despre Bichonul Maltez.Doresc sa achizitionez un exemplar si as vrea sa stiu informatii[gen daca e usor de crescut-ce mananca, cat de des trebuie sa il scot sa isi faca nevoile, daca se imbolnaveste usor e. t. c.] MULTUMESC MULT! Funda, desigur.
P. S.:Vreau si cateva motive pentru care parintii mei ar trebui sa imi achizitioneze un Bichon Maltez in defavoarea altor rase.

Răspuns Câştigător
| DoarOana a răspuns:

Buna Youmakemewannadie,
Sa incep sa iti raspund la intrebari.
Legat de hrana e la fel ca si ceilalti caini. Le cumperi mancare speciala, Pedigree de exemplu dar pentru bichonul Maltez sunt importante proteinele si grasimile. Poti sa ii dai cartofi, orez si paste fainoase dar trebuie sa fi sigura ca sunt bine gatite.
Legat de blanita ti-as mai atrage atentia la ceva. Cand o sa il cumperi o sa aiba blanita de un alb imaculat dar daca tu ii dai mancare industriala (adica cea din conserve) cainelui o sa vezi ca la nivelul capului in special la ochi si gura blanita va prinde o culoare roscata. Iti recomand ca daca ii cumperi cainelui bobite moi sa nu fie niciodata din carne de vita pentru ca de cele mai multe ori acolo se adauga coloranti si o sa iti distruga blanita cainelui.
Legat de ingrijirea blanitei si a ochilor. In primul rand trebuie sa il piepteni zilnic si sa il spei o data la 2 saptamani. Am intalnit cazuri in care stapanii spuneau ca au observat la catei o usoara tenta de rosiatic in colturile ochilor. Pentru asta tu trebuie sa le prinzi blanita de langa ochi pentru a evita acest lucru sau pur si simplu ai putea sa o tai daca vezi ca ii intra in ochi.
Legat de dresaj sa stii ca sunt foarte usor de dresat pentru ca sunt iubitori si au un temperament foarte jucaus.
Acum legat de boli; toate animalele care sunt de rasa se imbolnavesc mult mai repede ca maidanezii de exemplu, dar in general ei sunt destul de rezistenti. Cele mai intalnite boli pot fi cu aparatul digestiv daca nu ii s-a acordat mancare corespunzatoare, arergii ale pielii, sau probleme cu dantura (ar fi bine daca l-ai peria in fiecare seara sau sa ii oferi oase care ii curata dintii - gasesti in farmaciile veterinare).

Poti sa le spui parintilor tai ca Bichonul Maltez este foarte jucaus, se intelege bine cu copii, isi formeaza o legatura stransa cu stapanul, sunt prietenosi, le place sa fie dresati si sunt foarte jucausi. Sunt catei de talie mica care nu prea fac zgomot.
Singura problema cu ei ar fi faptul ca trebuie sa le cureti ochii in fiecare zi (cel putin asta recomand eu ca sa aiba ochii curati - poti folosi substante din farmaciile veterinare sau poti sa pui pe o vata apa calduta) si necesita periaj zilnic pentru ca se incurca blanita.
Cand devin adulti, blanita le creste pana in pamant si la naparlire o sa ai ceva de curatat.
Cam atat imi vine in minte.
Pa, pa

4 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mai jos o să îţi dau nişte informaţii folositoare despre bichonul maltez :
http://www.cutzu.ro/animale/caini/bichon-maltez-19.html
http://www.canise.ro/rase-de-caini/rasa-Bichon-Maltese/31/rasa-294
http://www.zoopedia.ro/cautare.html?cu=instruire+bichon+maltez
Aici sunt cele mai multe şi mai importante detalii. Sper să îmi dai fundă... :*

| ovidiuionita a răspuns:

Buna ziua.
Detalii complete despre aceasta rasa de caini, cat si pareri ale persoanelor care detin caini din aceasta rasa poti gasi la:
http://www.animale.ro/caini/bichon-maltez;
http://www.infocaini.ro/rase-de-caini/rasa/bichon-maltese;

O zi buna.

Răspuns utilizator avertizat
| Alexa_9443 a răspuns:

Http://canini.ucoz.com/index/0-17
http://www.bichon-de-vanzare.ro/istoric/Bichon-Maltez-6.html
http://www.zooland.ro/arhiva/intretinere+bichon
si eu imi doresc de mult unul :X!
parerea mea este ca trebuie sa ii fixezi orele de mancare si de scos afara pentru asi face nevoile
trebuie sa il inveti sa faca intr-un loc in casa \ apartament sau sa nu faca pana il scoti afara! trebuie sa ii cumperi pemparsi cat e mic sau sa-l inveti pe ziare!
mancarea ti-asi recomanda sa nu manance numai pedigree sa manance mancare facuta in casa! spre exemplu gasesti aici :
http://www.animalutze.com/......parate.php


In general se vorbeste foarte mult despre alimentatia corecta a cainelui si mai putin despre greselile de nutritie pe care foarte multi proprietari de caini le comit cu cele mai bune intentii! Daca nu esti sigur ca alimentatia cainelui tau este corecta, verifica lista de mai jos, alimentele enumerate fiind interzise cu desavarsire. Ele trebuie excluse din hrana cainelui:

ceapa - contine toxine care in concentratie mare pot fi fatale;
ciocolata (contine cofeina si cainele devine agitat; in plus, e toxica) si dulciurile in general, pentru ca s-ar putea sa le prefere mancarii obisnuite si se poate imbolnavi (diabet, subnutritie);
oasele de pui si de porc (se sfarama in cioturi ascutite, cauzeaza constipatii si, pe langa dermatite alergice, pot genera si alte probleme stomacale si intestinale);
resturile de la masa ta, mai ales cele condimentate (sare, piper, boia etc.) care pot irita mucoasa stomacala si intestinala a cainelui;
carne de porc si vanat cruda - pot transmite parazitoze grave si boli incurabile;
alimente vechi, semialterate sau alterate, care pot genera toxiinfectii grave;
mancare uscata sau la conserva destinata altor animale de casa, deoarece sunt dozate nutritional si vitaminic pentru organismul animalelor respective.

Alte precautii:

De asemenea, incearca sa nu-i dai cainelui "gustari" intre mese, pentru ca risti in cel mai bun caz sa-i "strici" pofta de mancare. In cel mai rau caz, poate face gastrite sau colite greu de tratat; in cazul in care "gustarile" sunt necesare pentru dresaj, foloseste-le cu maxim o ora inainte de masa propriu-zisa.
Nu-i da mancare din farfuria ta cand iei masa, chiar daca te priveste cu ochi mari si umezi de milog (sunt excroci sentimentali de exceptie!) - se va obisnui sa "cerseasca" si nu vei mai scapa de el; in plus, poti avea surprize neplacute: un caine obisnuit sa manance oriunde si oricum nu va ezita sa "guste" tot ce gaseste pe strada.


Pentru ca blana catelului tau sa arate intotdeauna bine, pentru a preveni caderea in exces a parului si pentru ca pielea lui sa ramana sanatoasa, ingrijirea zilnica a blanii ar trebui sa devina o adevarata placere atat pentru el, cat si pentru tine.

Pentru aceasta, este bine ca periajul sa se faca bine de la inceput - cu blandete si grija, incercand sa smulgem cat mai putine fire de par sanatos, evitand zonele dureroase in cazul in care cainele ne "semnalizeaza" existenta unor astfel de zone (caz in care trebuie sa aflam si de ce!); in caz contrar, vei alerga dupa caine de fiecare data cand trebuie periat, vei avea de furca cu ghemele de par incurcat si vei aduna gramezi de fire de par de pe covor!



Pentru inceput, trebuie sa alegem setul de instrumente necesare periajului - acestea trebuie sa fie adaptate tipului de par pe care trebuie sa-l ingrijim. Astfel:

Perie obisnuita (atentie - cu dinti cu capete rotunjite! - poate fi achizitionata de la orice magazin de cosmetice sau supermarket)
Se potriveste pentru majoritatea tipurilor de par; periajul se face cu miscari rapide, scurte, in sensul de crestere al firului de par.

La rasele cu par scurt si neted, periajul se poate face si in raspar, pentru eliminarea firelor moarte - dar nu uita sa piepteni la loc parul in pozitia naturala! La rasele cu par lung, periajul se face in profunzime, nu numai la suprafata blanii!
Perie deasa (cu peri din fibra naturala sau sintetica, similara ca textura cu peria de haine); acest tip de perie este mai greu de gasit, incearca la un magazin de articole cosmetice.
Numai pentru par scurt, deoarece, desi da un luciu deosebit blanii, electrizeaza firele de par, iar la rasele cu par lung acest efect este destul de neplacut.

Periajul se face numai in sensul de crestere al firului de par. Utilizarea acestui tip de perie este recomandata si pentru aplicarea uniforma de lanolina, daca este necesar, dupa baie.
Perie speciala, rectangulara, cu dinti metalici, desi, cu capete usor indoite (se gaseste in general la orice pet-shop).
Datorita texturii metalice, se utilizeaza cu multa atentie la rasele cu par scurt, deoarece dintii, foarte subtiri, le pot zgaria pielea. In general este recomandata pentru cainii cu par lung.

Periajul se face cu miscari usoare, cu atentie, periem cate o suvita (pe care o tinem strans intre degete ca sa nu smulgem fire de par sanatoase). Nu periem in raspar cu acest tip de perie!
Manusa speciala, cu o parte caucuicata si dinti grosi, din cauciuc sau plastic cauciucat, moale (se gaseste in general la orice pet-shop).
Se utilizeaza pentru masarea pielii (antrenarea circulatiei sangvine) si pentru indepartarea firelor moarte.

Nu se va utiliza ca "instrument de baza" pentru periaj, ci numai dupa periajul propriu-zis.
Pieptene (obisnuit; se recomanda un pieptene metalic cu dinti rotunjiti, care nu "electrizeaza" parul.)
Pieptenele este necesar numai la rasele cu par lung. Vei utiliza un pieptene des pentru par moale, care se descurca usor, si un pieptene rar pentru par aspru, incalcit sau care se incalceste repede.

Pieptanarea se face dupa periaj, in sensul de crestere al firului de par. Pentru descalcirea unor eventuale "noduri", prindem intre degete, strans, suvita "vinovata" si pieptanam cu grija.
Foarfeca (obisnuita sau speciala - se poate procura de la o papetarie, de la un magazin de cosmetice sau de la pet-shopuri)
Se utilizeaza pentru indepartarea firelor si suvitelor in plus ("bretonul", la unele rase cum ar fi caniche-ul, parul in exces din urechi etc.)
Daca te sperie ideea ca va trebui sa te ocupi zilnic de ingrijirea parului cainelui tau, gandeste-te ca este mult mai simplu sa acorzi acestei operatiuni cateva minute zilnic (parul fiind in mare parte descurcat si sanatos) decat o ora, doua - in cazul in care blana animalului este deja incalcita si murdara! In plus, parul incurcat poate sa fie o gazda minunata pentru paraziti, micoze... iar daca nu poate fi descurcat, trebuie taiat (ceea ce dauneaza aspectului cainelui!).

Pe langa faptul ca animalutzul tau va arata si se va simti mai bine, ingrijirea zilnica a parului mai are o serie de avantaje:

Parul in exces nu se mai imprastie prin casa;
Prin periaj se activeaza circulatia sangvina la nivelul pielii si se stimuleaza secretia de sebum, care protejeaza firele de par, se imprastie pe blana si ii da un aspect lucios, sanatos;
Parul nu se mai incurca si este usor de intretinut;
Odata cu firele de par moarte se elimina si murdaria (praf, descuamatii ale pielii), ceea ce te scuteste de baie (un caine periat zilnic nu necesita imbaiere);
Poti descoperi mult mai usor eventualii paraziti (capuse, mai ales!) si ii poti elimina la timp, inainte sa devina probleme;
Poti sa-ti dai seama imediat daca animalutzul tau are vreo durere (pentru ca isi va feri zona afectata) si poti sa actionezi in consecinta;
Timpul petrecut astfel, zilnic, cu cainele, reimprospateaza si intareste legatura afectiva dintre voi.
Si, nu uita - un caine sanatos si ingrijit se recunoaste dupa blana!





Succes cu noul membru al familiei :X sa ai grija de el asa cum trebuie!