Cei mai multi oameni invata sah din curiozitate. Atunci cand ii vezi pe ceilalti cum manuiesc cu grija piesele, trebuie sa afli despre ce e vorba si ce anume iti da atata de gandit pe tabla celor 64 de patratele. Si uite-asa, se nasc mari pasiuni.
Daca vrei sa inveti sah si nu stii de unde sa incepi, foloseste-te de acest ghid. Prin intermediul articolelor vei afla cate ceva despre tabla de sah, piesele si cum pot fi ele mutate. Evident, si despre scopul jocului.
De ce ai nevoie?
O tabla de sah – preferabil din carton, numerotata, pliabila, foarte usor de transportat. Sahul nu este un sport care sa pretinda table fastuoase, din sticla, stejar sau marmura. Pentru incepatori acestea nu fac decat sa ingreuneze vederea si sa creeze confuzie in alegerea mutarilor.
Ce trebuie sa stii?
Trebuie sa cunoastem tabla si piesele de sah. Avem la dispozitie 64 de patratele albe si negre si 32 de piese albe si negre. Tabla de sah este numerotata cu cifre si litere. Liniile sunt numerotate cu cifre, iar coloanele cu litere. Campurile (patratelele) sunt numite prin citirea coloanei si a liniei cu care se intersecteaza.
Spre exemplu, centrul tablei este format din campurile: d4 (citim intai coloana si apoi linia cu care se intersecteaza), e4, d5 si e5.
Diagonalele se citesc mentionand intai campul de unde porneste si campul unde se sfarseste. Spre exemplu, cele doua mari diagonale se numesc “a1-h8” si h1-a8”.
Piesele de sah sunt 16 albe si 16 negre. Un jucator, spre exemplu cel care joaca cu albul va avea:
8 pioni, 2 ture, 2 cai, 2 nebuni, o regina si un rege. Ele se dispun pe tabla astfel:
Dupa cum se vede in imagine, piesele albe ocupa liniile 1-2 iar cele negre liniile 7-8. Pe linia 2 respectiv 7 la negru, sunt situati cei 8 pioni, ca niste soldatei care isi apara teritoriile. In colturile tablei sunt situate turnurile urmate de cai, apoi de nebuni si in cele din urma de regina si rege. Regina sau Dama cum i se mai spune in jocul profesionist, ocupa intotdeauna campul de aceiasi culoare cu ea. Spre exemplu, Dama alba va sta intotdeauna in pozitia initiala pe camp alb, iar cea neagra pe camp negru.
Andrada Cioteanu,
Bravo,ador această idee. Aţi mai văzut careva lecţii de şah pe TPU? Nu! Aşă că, bravo! Mai continuaţi!
De mult timp ma tin de capul prietenilor mei sa ma invete sa joc, se pare ca acum nu mai am nevoie de ei. Multumesc!