| Pufarinee a întrebat:

Yorkshire terrier se dreseaza usor? Ce boli are? As vrea sa aflu tot despre el

Răspuns Câştigător
| Cookie2275 a răspuns:

Uite aici un site cu niste informatii despre yorkshire : http://www.animale.ro/caini/yorkshire-terrier

1 răspuns:
| Anndrreiiutta a răspuns:

Tara de origine
Anglia

Aptitudini

In trecut cainele Yorkshire Terrier era folosit ca vanator de soareci, in prezent este animal de companie si nu unul oareccare ci caine de lux pentru apartament (aici ne referim la varietatea toy binenteles care are la maturitate aproximativ 1,9 kg).

Dimensiuni 1,8-3kg.

BLANA Culorile sunt maro-auriu cu gri-metalic sau altfel spus culoarea cainelui yorkshire terrier este albastru otel cu pete de foc.

Ingrijirea Necesara

Yorkshire Terrier-ul are nevoie de ingrijire zilnica a blanii. Periati-l si pieptanati-l intensiv. Daca nu aveti timpul sau inclinatia pentru a face acest lucru, tundeti cainele la un salon pentru animale. Parul este tinut in mod normal prins intr-o codita deasupra capului pentru a nu-i intra in ochisori, folosindu-se o banda elastica sau o fundita. Blana exemplarelor de expozitie este protejata prin rularea parului pe bigudiuri. Verificati-i in mod regulat urechile pentru a indeparta parul in exces din canalul auricular.

Cacaracter

Cainii Yorkshire Terrier sunt vioi, inteligenti, cateodata prea curajosi, iubitori vigilent si se ataseaza foarte puternic de familie. Yorkshire Terrierii sunt foarte vigilenti si latra cand simt pericolul.

Dresaj

Acest caine invata destul de repede. Atat timp cat sunteti consecventi in abordarea dresajului si va asigurati ca lectiile sunt de o maniera pozitiva, placuta si variata, cainele va invata repede sa asculte.

Exercitii

Cainii din rasa Yorkshire Terrier isi adapteaza nevoile de miscare fizica la circumstantele din familie (daca sunteti ocupat nu va pretinde niciodata sa-i oferiti mai mult timp decat ati putea sa-i acordati), iar cainii pot fi tinuti cu usurinta intr-un aparta­ment.

Remarci Speciale

Frumosul par al rasei Yorkshire Terrier este de admirat la expozitiile canine, dar pentru a mentine o astfel de blana in conditii optime este nevoie de munca.

Originea rasei Yorkshire Terrier cum se intampla, de altfel, in cazul celor mai multe rase de caini - este foarte dificil de stabilit cu precizie. Ceea ce putem afirma insa cu siguranta este faptul ca acesta reprezinta fructul incrucisarilor mai multor varietati de caini terrier. Astfel, descoperim, amprenta unuia dintre cei mai probabili stramosi ai sai, Skye, in filaturile din regiunea Leeds.

In anul 1576, renumitul Abraham Fleming utiliza pentru prima oara, in gazeta "English Dog", denumirea de "Terrar", transformata cu timpul in "Terrier", pentru denumirea unui caine care "avea talentul sa adulmece urma iepurilor, a vulpilor si a bursucilor". In anul 1760, intr-un alt jurnal, se vorbea din nou despre doua varietati de terrier utilizate la vanatoare.

Asa cum Mona Huxam mentioneaza in cartea sa denumita dupa numele rasei, in timpul revolutiei industriale, comunitatile de mineri si muncitori care arveau ca indeletnicire prelucrarea lanii, din imprejurimile localitatii Glasgow, au parasit Scotia natala si s-au indreptat spre tinutul Yorkshire, unde activitatea din cadrul acestor ramuri avea un nivel mult mai ridicat.

Acestia erau insotiti de catre cainii lor - o varietate de terrier denumita Paisley sau Skye Terrier. Aceste exemplare erau crescute se pare, special pentru a izgoni sobolanii din zonele miniere si pentru a ajuta la vanatoare, scotand prada din vizuina.

Populatia bastinasa nu a fost prea incantata de abilitatile noilor veniti, pentru ca exista deja preocuparea pentru o alta varietate, denumita Brokenhaired Terrier, si se urmarea incrucisarea cu Clydesdale Terrier, o rasa cu o infatisare exotica, in vederea obtinerii unei noi rase cu aspect cat mai comercial.

Crescatorii care intentionau sa cucereasca piata au acordat o deosebita atentie atat caracteristicilor native, functionale, ale rasei Yorkshire Terrier cat si imbunatatirii acestor caracteristici prin adaugarea de "ingrediente" atractive precum: rafinamentul si eleganta.

Cum legile acelor timpuri pedepseau aspru braconajul, oamenii locului au adoptat o solutie simpla. Ei s-au folosit de abilitatile unui Yorkshire Terrier de talie mica, usor de ascuns si de transportat in buzunar. In momentul in care se impunea retragerea precipitata a contravenientilor, catelul isi putea pierde cu usurinta urma. Pe de alta parte, datorita lungimii suficiente a robei acesta putea fi recuperat fara probleme majore din ascunzatorile animalelor vanate.

Aceasta caracteristica a rezultat in urma imperecherii cu rasa Bichon Maltez, rasa revenita in Anglia prin intermediul marinarilor care cumparasera cateva exemplare la un pret foarte avantajos, din porturile marii Mediterane. In general, acesti caini erau oferiti drept cadou sau, cateodata, schimbati in taverne pe... o bere...sau mai multe. In pofida aspectului deosebit de frumos, comerciantii de cereale utilizau cainii Yorkshire Terrier la prinderea soarecilor.

Din "melanjul" tuturor acestor rase de caini mentionate mai sus a luat nastere noua rasa, Yorkshire Terrier, care a devenit curand extrem de apreciata. Popularitatea in crestere precum si succesul repurtat in cadrul expozitiilor canine, a permis crescatorilor sa ceara preturi din ce in ce mai mari pentru un asemenea caine.

In anul 1860, rasa Yorkshire Terrier a participat la Expozitia de la Birmingham la clasa Terrieri in miniatura, care a fost special conceputa, atat sub denumirea de Scotch Terrier, cat si sub denumirea de Brockenhaired Terrier. In anul 1866, Kennel Club a recunoscut rasa, iar in anul 1898 a fost publicat standardul oficial al rasei Yorkshire Terrier. La momentul respectiv, un Yorky cantarea intre 2,2 si 6,7 kg.

Mult mai tarziu, acest superb caine a devenit un animalut la moda. Rasa a fost promovata intens in SUA si Europa, in special incepand cu anul 1930, dupa ce crescatorii de Yorky au reusit sa reduca talia animalului. In zilele noastre Yorkshire Terrier-ul este recunoscut ca fiind cea mai populara rasa miniaturala din lume.

Comportamentul cainilor Yorkshire Terrier

Rasa Yorkshire Terrier reprezinta una dintre cele mai fascinante rase de caini de companie. Din acest motiv, nu este un fapt neobisnuit ca o familie sa detina doua exemplare. Se pare totusi ca unul nu este suficient.

Micul companion reprezinta alegerea perfecta pentru persoanele care nu dispun de un spatiu de locuit prea mare. Iubitori si deosebit de atasati de familie, in special de copii dumneavoastra, vioi, jucausi si curiosi, aduc mereu zambetul pe fata celor din jur.

Fiind, la origine sa, o rasa folosita la vanatoare, si-au pastrat nealterat spiritul aventuros care-i atrage de cele mai multe ori in diverse mici neplaceri. Nu va lasati indusi in eroare de aspectul lor deosebit de fragil, pentru ca Yorky este totusi un terrier adevarat, ceea ce inseamna ca-si va consuma foarte multa energie in activitatea de investigare a teritoriului propriu cat si a altor teritorii daca va avea ocazia.

Datorita dimensiunilor lor reduse cat si a blanii minunate, cei mai multi ii considera animale foarte fine, blajine, adevarate jucarii vii. De fapt, nu este indicat sa-i alintati prea tare, pentru a nu-i debusola. Socializarea rasei Yorkshire Terrier este importanta si este indicat ca aceasta sa inceapa de la o varsta foarte frageda. Desi poate parea dificil de controlat, acest catel se descurca extrem de onorabil la probe de Agility, spre exemplu, fiind usor de dresat.

Achizitionarea unui pui de Yorkshire Terrier

In momentul in care va decideti sa achizitionati un pui, nu uitati ca schimbarea mediului reprezinta deja un factor de stres pentru el. Pentru a favoriza adaptarea, limitati-i, pentru inceput, spatiul de desfasurare. De asemenea, ar fi foarte indicat sa nu-i schimbati dieta. Hrana trebuie administrata cateilor de Yorkshire Terrier de trei-patru ori pe zi, in portii mici. Dupa fiecare masa, o plimbare la aer curat este mereu binevenita.

Pentru protejarea noului venit, este de dorit sa supravegheati activitatea din zona luata in stapanire de catre acesta, deoarece va ataca totul cu dintii, fara a excepta cablurile electrice, diverse piese de mobilier si in general, tot ce gaseste in jurul sau. Nu utilizati substante chimice pentru curatarea pardoselei si nici insecticide sau raticide.

O vizita la medicul veterinar se impune obligatoriu si are ca scop nu numai verificarea sanatatii per ansamblu al puiului, ci si obtinerea de sfaturi utile pentru cresterea in conditii adecvate, precum si de informatii despre dezvoltarea ulterioara a acestuia. Spre exemplu daca in jurul varstei de trei luni, catelul cantareste aproximativ 2 kg, la maturitate este posibil sa ajunga la 3,5 kg, ceea ce poate constitui un mic dezavantaj pentru aceia dintre dumneavoastra care isi doresc un pet de buzunar.Pentru a nu avea astfel de neplaceri este indicat sa achizitionati acest catel de la firma noastra, specificand operatoarelor ca va doriti un Yorkshire Terrier varietatea Toy.

Cat priveste ingrijirea catelului, aceasta nu reprezinta o problema ci dimpotriva, dar trebuie sa fiti consecventi, acordandu-i atentia necesara. Daca neglijati acest fapt, blanita isi va pierde luciul caracteristic si pot aparea chiar infectii ale pielii.

Stiati ca?

Yorkshire Terrier-ul a participat pentru prima oara, in anul 1861, la un concurs canin in Anglia, sub denumirea de broken - haired Scotch Terrier?

In vremea erei victoriene tarzii, Yorky si-a castigat extrem de rapid popularitatea ca animal de companie? Cum americanii obisnuiau sa imprumute obiceiurile acelor timpuri, au inceput sa manifeste si ei un interes special fata de aceasta superba rasa. Asadar, in anul 1885 American Kennel Club a recunoscut oficial rasa Yorkshire Terrier.

Acest catel minuscul poate fi foarte usor ranit de catre copii, necesitand o supraveghere permanenta?

Yorkshire Terrier reprezinta un caine foarte independent si in acelasi timp un companion fidel? In ciuda taliei sale foarte mici, el dovedeste deosebit de mult curaj, actionand ca un aparator cu adevarat redutabil al stapanului sau.