| Aηηy a întrebat:

Ziceti`mi si mie tot ce stiti despre hamsteri. pls. dau funda`. Reproducere, ingrijire, hranire etc, ce sa ii dau de mancare ce nu. Valabil pentru hamsterii pitici. Pana la cati cm creste, la cate luni este apt pentru reproducere.

Răspuns Câştigător
| Cristinaaa a răspuns:

Hamsterul pitic rusesc este una dintre cele mai noi specii de hamsteri care si-au facut aparitia in ultimii ani. Masculii adulti ajung doar pana la 8cm, de asemenea, hamsterul pitic rusesc este o specie extrem de sociabila care traieste, in salbaticie, in mici familii sau in colonii mari. In captivitate traieste cel mai bine in perechi sau in grupuri mici de acelasi sex sau de sexe diferite.

Hamsterii pitici sunt animalute foarte "sonore" si isi petrec mult timp batandu-se in joaca, asa ca nu intrati in panica daca auziti, in cusca o multime de chitaituri sau batai. Ca si hamsterii chinezesti ei trebuie tinuti in acvarii acoperite cu o plasa de sarma sau in custi cu gratii foarte dese.

Podeaua trebuie acoperita cu un strat de rumegus sau talas. Drept culcus ar trebui sa se puna fan, hartie igenica sau servetele de masa. Cusca trebuie "mobilata" cu tuburi de la hartia igenica sau cu borcane de dulceata care sunt folosite drept ascunzatori de hamsteri. Trebuie sa instalam si o rotita pentru miscare.

Alimentatia este compusa dintr-un amestec de seminte si cereale, la care se adauga mici cantitati de nuci, seminte de floarea soarelui si biscuiti pentru caini. Fructele si legumele sunt foarte apreciate de hamsteri. Apa nu trebuie sa lipseasca pentru ca aceasta poate provoca batai intr-o colonie.

Perioada de gestatie este de obicei in jur de 21 de zile dar ea poate varia de la 16 la 30 de zile. Numarul mediu de pui este in jur de 4 dar poate ajunge si la 10 pui. Durata medie de viata este intre 24 si 36 de luni. Perechile n-ar trebui sa fie despartite dupa ce au trait impreuna, deoarece este foarte probabil ca ele nu se vor mai accepta. asta este cea buna big grin funda>?

6 răspunsuri:
| Cristinaaa a răspuns:

Informatii generale

» Hamsterii sunt mici rozatoare de diferite tipuri si culori (albi, maro, gri sau cream).
» Greutate adultilor poate fi la mascul intre 85 si 140 grame iar la femele intre 95 si 120 grame.
» Speranta de viata a hamsterilor este de 2 pana la 3 ani dar sunt si cazuri in care pot trai pana la 4 sau chiar 5 ani.
» Consumul de apa este variabil, pot tolera perioade mai lungi fara apa, dar trebuie sa aiba mereu apa proaspata la dispozitie intr-un mic recipient. Isi pot satisface nevoia de apa si din consumul de fructe sau legume proaspete.
» Un adult poate consuma intre 10 si 15 grame de mancare pe zi, dar consumul de mancare depinde si de activitatile pe care le are micul animal pe parcursul unei zile.
Cumpararea unui hamster

» Cand cumparati un hamster trebuie sa aveti grija ca acesta sa nu fie prea mic (sub 3 saptamani) sau prea batran (peste 3 luni). Un hamster mic risca sa nu supravietuiasca pentru ca nu se poate hrani singur, iar o femela cu varsta mai mare de 3 saptamani s-ar putea sa fie insarcinata ceea ce s-ar putea sa nu va convina.
» Sa nu cumparati niciodata un hamster ranit chiar daca vanzatoare insista sa vi-l vanda la jumatate de pret.
» Este important ca magazinul de unde il cuparati sa fie curat si ingrijit. Mai puteti cere sa puneti mana pe hamster si sa observati reactia acestuia. Daca este speriat sau fuge inseamna ca nu a fost bine socializat.
» Cand cumparati un hamster trebuie sa fiti atenti ca acesta sa aiba ochii limpezi iar blanita sa nu-i fie uda. Daca nu e asa inseamna ca hamsterul poate fi bolnav.
» Cumparati un singur hamster pentru ca dupa ce mai cresc risca sa se bata intre ei. Daca vreti sa inmultiti hamsteri trebuie sa tineti masulul si femela in custi separate. Este insa posibil ca doi hamsteri din aceiasi specie sa se inteleaga foarte bine.

Custile pentru hamster

» Cusca unui hamster trebuie sa fie cat mai incapatoare. Marimea unei custi normale pentru un hamster este undeva la 50/35 cm. Sa nu cumparati niciodata custi ovale sau rotunde pentru ca hamsterii risca "sa innebuneasca" in ele pentru ca isi pierd orientarea. Distanta dintre barele custilor trebuie sa fie de 0, 5 cm pentru hamsterul pitic si de 1 cm pentru celelalte specii. Daca distantele sunt mai mari, este posibil ca hamsterul sa iasa din cusca. Sunt indicate custile cu gratii pentru ca hamsterii pot respira normal in ele, fata de custile din sticla sau alte materiale. Custile trebuie sa aiba o casuta si o roata unde hamsterul se poate juca in voie.
Hranirea hamsterului

» Hamsterii sunt animale omnivore ceea ce inseamna ca ei pot consuma si vegetale si carne. Mancarea lor naturala include seminte, graunte sau insecte dar le plac si boabele de porumb sau ovaz. Chiar daca mancarea pentru hamsteri din magazinele de animale contine nutritia ideala pentru un hamster este posibil ca acesta sa nu o manance. Mancarea lor favorita este cea din habitatul natural si anume semintele. Puteti hrani hamsterul la o anumita ora pe zi sau ii putei lasa mancarea intr-un mic recipient. Nu uitati sa inlocuiti mancarea invechita cu mancare proaspata. Este indicat sa inlocuiti mancarea in fiecare zi, in special mancarea care se altereaza (ou fiert, carne). Un alt lucru important este ca hamsterul sa aiba tot timpul apa proaspata. Este ideeal sa inlocuiti apa cel putin o data pe zi.
» Nu hraniti hamsterul cu ciocolata sau alte dulciuri.
Picture Source: jpockele and Animal Photos!
Cum se imblanzeste hamsterul

» Probabil in magazinele de animale angajatii nu au timpul suficient pentru a se ocupa permanent de fiecare animalut in parte si din acest motiv trebuie sa-l imblanziti voi, de preferat cand sunt micuti. In primul rand incepeti cu mancarea pe care o asezati cu mana pentru ca astfel hamsterul se va obisnui cu mana care il hraneste si in timp incercati sa-l hraniti din palma. Mangaiati-l si vorbiti mult cu el, pentru a se invata cu vocea. Priviti-l in ochi pentru ca ii place sa i se dea cat mai multa atentie. Nu este bine sa-l deranjati cand doarme. Perioada de imblanzire ar trebui sa dureze pana in patru saptamani dar la unii hamsteri poate dura si mai mult astfel ca trebuie sa aveti rabdare cu ei.
Rase de hamsteri

» Hamsterul Pitic Rusesc - originar din Asia centrala, China, Mongolia si Rusia.
» Hamsterul Pitic Robrocski - originar din Asia centrala, China, Mongolia si Rusia, este cel mai mic dintre hamsteri (hamsterul adult ajunge pana la maxim 5 centimetri lungime).
» Hamsterul Auriu - originar din Siria, este cel mai mare dintre hamsteri, poate atinge lungimi de pana la 25 de cm.
» Hamsterul Alb Pitic Siberian - originar din estul Siberiei si Kazahstan.

| Cristinaaa a răspuns:

Funda?

| Necunoscută a răspuns:

Hamsterii pot fi minunate animale de companie atunci cand sunt ingrijite in mod corespunzator. Hamsterii sunt mamifere din familia rozatoarelor. Ei sunt animale nocturne, preferand sa doarma ziua. In salbaticie, de obicei traiesc in regiuni semi-desertice, in vizuine lungi, formate din multe camere. Una dintre caracteristicile lor cheie este punga de pe abdomen, care ii faciliteaza transportul puilor si al hranei inapoi in cuib.

1. Cusca.

Asigurati-va ca ati achizitionat o cusca suficient de mare pentru un hamster adult din specia aleasa de dumnevoastra. Rotile sunt adesea prea mici pentru sirienii adulti si trebuie inlocuite. Fiecare tip de cusca are propriile avantaje si dezavantaje, asa ca alegeti tipul care va satisface cel mai bine nevoile.

In cusca, trebuie sa existe tot timpul o sursa de apa proaspata. Este bun si un vas pentru hrana, desi hamsterii aleg, in general, sa depoziteze hrana prin ascunzisurile din cusca. O casuta este si ea apreicata de hasmteri. Aveti grija ca jcuariile si casuta hamsterului sa fie usor de curatat si dezinfectat; usile trebuie sa fie suficient de mari pentru ca hamsterul sa poata iesi fara sa se raneasca.

2. Furniturile

Evitati asternuturile din cedru. Cedrul contine niste uleiuri care pot afecta sistemul respirator al hasmterului. Exisat ingrijorari si in ceea ce priveste pinul. Alegeti alimente de calitate care sa alcatuiasca o dieta cat mai variata. Hamsterii nu au tendinta de a manca mai mult decat au nevoie. Insa au obiceiul de a-si face rezerve mari de hrana, in colturi sau ascunzisuri, chiar daca nu au nevoie de toata aceasta cantitate. Cu toate acestea, nu este eliminat risul de a se ingrasa, daca nu le este administrata o dieta potrivita. Evitati "delicatesele" pentru hamsteri din magazine (care sunt lipsite in nutrienti si sunt foarte scumpe) si bazati-va pe portii mici de fructe si legume, mult mai apreciate de catre animalute si mult mai sanatoase. Evitati citricele, salata verde si alte legume cu substante puternice, precum usturoiul si ceapa. Bazati-va pe mere, broccoli, capsune si dovlecei. Pentru a evita deranjamentele stomacale, introduceti fructele si legumele treptat in alimentatia hamsterului dumneavoastra.

3. Curatenia

Custile trebuie sa fie minutios curatate o data pe saptamana, doar daca hamsterii nu sunt foarte mici. Fructele si legumele proaspete trebuie inlaturate la 24 de ore dupa ce au fost date hamsterului si nu au fost consumate, pentru a evita alterarea. La fiecare curatenie, trebuie sa verificati starea de sanatate a hamsterului. Daca exista ceva suspicios, adresati-va medicului veterinar.

Hamsterii nu au nevoie de bai si pot sa se imbolnaveasca daca le este frig. Acestia se ingrijesc si curata singuri. Din cand in cand, multi hamsteri apreciaza o baie in tarana.

4. Perierea

Multi hamsteri au nevoie de periere, in special cei cu parul lung. Daca sunt ingrijiti bine, procesul de periere nu dureaza foarte mult iar hamsterul nu va oopune rezistenta. Pentru foarte multi hamsteri conteaza foarte mult ca atunci ce ii periati sa le vorbiti in soapta, cu o voce calda si sa folositi miscari lente si gentile. Tineti hamsterul cat mai aproape de pamant, pentru a evita caderile. Chiar si dupa ce a fost periat, hamsterul trebuie tinut cat mai aproape de pamant, nu trebuie sa va plimbati cu el prin casa si nici sa il tineti pe umeri.

Nu uitati ca hamsterii pot sa si muste daca sunt speriati sau se simt amenitati, iar muscatura lor nu este chiar usoara. Nu puneti mana pe un hamster atunci cand doarme. Asigurati-va ca este treaz si pregatit pentru a fi manevrat. Nu maevrati hamsterul in preajma unor grupuri mari de persoane, sau in zgomot mare. Hamsterii au un simt al auzului foarte dezvoltat, iar zgomotele puternice pot avea un impact negativ asupra lor.

Pe de alta parte, hamsterii nu au o vedere laterala prea buna. De aceea, pot cadea foarte usor de pe mese sau de pe pat, putandu-se rani. Asigurati-va ca sunt in siguranta. Hamsterii nu ar trebui sa fie lasati sa alerge liberi prin casa, deoarece, fiind foarte mici, se pot pierde usor sau se poate calca pe ei.

5. Sanatate

Hamsterii sunt, in general, animale foarte sanatoase. Cu toate acestea, si ei se pot imbolnavi. La cat mai scurt timp dupa achizitionarea unui hasmter, trebuie sa consultati un medic veterinar bun. Acesta va poate ajuta in caz de urgenta. O data ce ati observat ca hamsterul dumneavoastra nu este in apele lui, duceti-l cat mai repede la veterinar. Bolile hamsterilor progreseaza foarte repede, de aceea fiind necesara actionarea imediata.

Hamsterul pitic:
Pubertate: 4-5 saptamani
Varsta optima pentru prima imperechere: 4-5 saptamani
Perioada gestatie: 18-21 zile
Numar de pui: 1-14 (media: 4)
Varsta intarcarii: 3-4 saptamani

Hamsterii sunt animale solitare, deci exista posibilitatea ca femela sa nu accepte masculul; asadar, va fi necesara o perioada de acomodare; daca femela nu este dispusa sa accepte masculul, va incerca sa-l rastoarne, impingandu-l cu botul. In acest caz, cei doi trebuie separati pana in momentul in care femela va fi dispusa sa se imperecheze. In anumite cazuri (hamsterul sirian) este necesar ca femela sa fie separata de mascul chiar inainte de nasterea puilor, pentru a evita situatiile in care puii pot fi mancati de unul dintre parinti; hamsterul pitic insa poate fi de ajutor in cresterea micutilor, in conditiile in care este prezent in cusca tot timpul, inainte si dupa nasterea puilor; in caz contrar, va fi foarte dificil de reintrodus in cusca, pentru "convietuire" sau pentru o alta imperechere, deoarece femela il va ataca.

happy

| Just_3218 a răspuns:

Buna:*...ai aici niste lucruri despre hamsteri:x : http://www.zooland.ro/......-4618.html si
http://www.latifa.ro/animale-mici/hamsteri/. Sper ca te-am ajutat.>:D

| ralucaralu a răspuns:

Hamsterii pot fi minunate animale de companie atunci cand sunt ingrijite in mod corespunzator. Hamsterii sunt mamifere din familia rozatoarelor. Ei sunt animale nocturne, preferand sa doarma ziua. In salbaticie, de obicei traiesc in regiuni semi-desertice, in vizuine lungi, formate din multe camere. Una dintre caracteristicile lor cheie este punga de pe abdomen, care ii faciliteaza transportul puilor si al hranei inapoi in cuib.

Mai multe informatii poti gasi aici:
http://www.zooland.ro/......-4618.html

http://www.zoopedia.ro/......l-335.html

curiozitati: http://www.zoopedia.ro/......l-335.html

http://www.cutzu.ro/......or-44.html

hrana http://www.animalutze.com/articole/hranire-hamster.php

Sunt niste animalute adorabile. Succes!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Intra pe www.magazinul-cu-hamsteri.ro. Succes!