| Icyyy a întrebat:

AJUTOR! Am fost înșelată de un site de haine online. Am plasat o comanda, plata se putea face doar cu cardul, așa ca am făcut plata, mi-au retras banii imediat. După câteva zile, site-ul respectiv a fost închis și niciun semn de vreo comanda. Nu sunt de găsit, nu au niciun număr de contact și nici adresa de mail. Cum procedez in acest caz? Practic mi s-au furat banii. Sa depun o plângere la poliție?

Răspuns Câştigător
| REMiXPaLTaLK a răspuns:

In astfel de cazuri se procedeaza asa:
1. Te duci la banca si declari ca ai fost fraudata pe net in plati si ceri expres bancii sa anuleze cardul (mai intai faci cu telefonul o copie poza a cardului fata-verso si apoi idem la un xerox in oras o copie color clara fata-verso la card) banca va anula cardul cu care ai facut tranzactia, contul tau ramane ok, si ceri sa ti se faca un card nou cat de repede - tot la banca ceri un extras de cont din luna cand ai fost fraudata si urmaresti pe extrasul de cont datele cand ai facut acea tranzactie ca plata in net. Copiile poza cu telefonul, copiile XEROX ale cardului si extrasul de cont vor fi necesare la Politie pentru cei care sunt la departamentul fraude si inselatorii online - acolo trebuie sa ei legatura.
2. Te duci la politie cum am spus, dupa extrasul de cont sa ai copii xeros facute, idem dupa copiile xeros ale cardului (tot ce este copie alb-negru faci copie idem in alb-negru, cardul fiind color ai faci mai multe copii color sa le ai pentru ca acel card ai v-a prinde pe excroci). Aici la Politie ceri sa fii indrumata la departamentul Fraude si Inselatorii pe internet, ofiterul care este de serviciu iti v-a spune unde sa te duci (si pe net daca o sa cauti o sa gasesti in orasul tau Politia care se ocupa cu fraude si inselatorii pe net).
Sa nu umbli la PC-ul tau - sa nu stergi nimic si sa nu instalezi nimic - lasi PC-ul oprit o perioada de timp deoarece datele firmei online unde ai platit, cum ai facut tranzactia, IP-ul acele firme online sunt la tine in PC in browserul de internet ce l-ai folosit ca sa faci plata online cu cardul - depinde ce folosesti - Mozilla FireFox, Google Chrome, Opera sau altceva.
Din adresa ta de email personala sa nu stergi nici un mesaj - e posibil ca in site cand ai facut plata cu cardul sa iti fi cerut si adresa de mail si e posibil ca acesti excroci-hackeri ca sa nu dea de banuit iti trimit in email cum ca comanda a fost acceptata, totul e ok, si sa astepti - oricum adresa este una pseudo-falsa pe care cei specializati in IT de la politie pot vedea prin ce server a fost trimisa si localiza site-ul de unde s-a trimis si unde s-a facut inregistrarea adresei de email a firmei fatoma.
La Politie le spui ca le poti pune la dispozitie si PC ca sa poata recupera si depista datele de contact ale acelei firme si sa vada tranzactia pe unde a umblat - datele fiind in browserul de internet.
Banca stie in ce cont a trimis banii dar si cei de la banca sunt niste mici escroci si doar Politia ai poate sili sa dea datele de cont unde banii tai sau dus prin plata online cu cardul tau.
Tot ce ti-am spus aici poti spune la Politie si sa le ceri sa urmaresca in special datele de plata in banca - adica in ce cont au fost trimisi banii tai cand ai platit cu cardul - de acolo e simplu de aflat cine sunt escrocii si e doar o chestie de timp de pus mana pe ei. Posibil acest site cu magazin de vanzari haine online sa fie din Romania, adica escrocii sunt romani si vor fi usor gasiti ca adrese de net si IP-uri ce au folosit.
Dupa cum am spus - BANCA ta unde ai cardul stie cine sunt escrocii fiindca are contul lor unde a trimis banii tai!
Logica si Adevarul daca merg cinstit mana in mana cu Politia acesti escroci pot fi prinsi repede.
In extrasul de cont din luna cand ai facut plata online ai datele de cont ale acelei firme cu haine online - escrocii ca sa ia banii au nevoie de un cont nu? contul este facut intr-o banca de un individ care a dat niste date ca sa poata deschide contul - in astfel de escrocherii pe net sunt implicate si bancile indirect si operatorii de servicii de internet.
Sper sa iti recuperezi banii si sa fie prinsi acesti escroci.
Sa ai o zi buna si sper sa iti fie de ajutor ce ti-am postat aici.

30 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Evident: plangere la politie!
Cere de la banca si anexeaza plangerii si un extras de cont, din care reiese destinatarul (proprietarul site-ului) si suma transferata.

| JustDeedee a răspuns:

Bucură-te că nu ți s-au retras mai mulți bani decât era necesar. Putea să te lase fără bani pe card.hee hee Nu cred că mai poți face mare lucru decât să îți fie învățătură de minte, dar eu zic totuși să îți mai verifici cardul și siguranța lui ca să nu te trezești cu ceva surprize.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru JustDeedee):

Lasa totusi povestile cu lasatul fara bani pe card. Asa ceva nu se mai intampla de niste ani buni.

| JustDeedee a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Ai fi surprins, dar o lăsăm așa.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru JustDeedee):

Nu, serios, ia zi-mi. Deci fac o plata eronata pe un site de-asta. Tranzactia O VALIDEZ cu token generat in timp real. Sa zicem ca le-am dat liber la plati mici. Stii ca bancile blocheaza carduri automat daca comportamentul nu e ala standard, nu? Gen daca eu in mod normal fac maxim 2 plati cu cardul pe zi la supermarket sub 100 RON, cand fac 5 plati in decurs de o ora la magazine diferite, sistemul deduce ca sunt 90% sanse sa fie cardul furat/pierdut si gasit de altii care se folosesc de el, deci va fi blocat automat. La fel si transferurile suspecte.

| suntserios a răspuns (pentru JustDeedee):

Nu iti golește nimeni cardul dupa cumparaturi online. Tranzactiile astea se fac de operatori autorizati care sunt integrați in site uri de ecommerce. Nu are comerciantul niciodată acces la datele cardului tau sa faca ce il trece capul acolo. Totul trece prin procesatoare de plati

| Violleta2022 a răspuns:

Nu-i treaba Politiei!
Suni banca ta si-i pui sa investigheze si sa-ti recupereze banii, fiindca ei pot face asta.

| Icyyy explică (pentru Violleta2022):

Adresa nu este aceasta, probabil acesta este site-ul oficial, dar da, acel scam se numea BellaTrends.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Mergi la banca le explici situatia si faci in chargeback.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Poți, dar dacă suma este mică, șanse zero. Sunt mii de asemenea cazuri. Investigația costă enorm. Dosarul tău va sta pe o masă la poliție, iar după un timp se va clasa cu autor necunoscut.

| Mosotti a răspuns (pentru sadrian46):

Pai ideea e ca nu trebuie sa conteze ce suma e, ci faptul ca e furt, ca asa suma mica de la mine, mica de la tine si se imbogateste ala, asta nu e o scuza sa nu investighezi, ca asta ti-e datoria, altfel incurajezi infractiunile pe motiv ca suma e mica, si vor face la infinit asa.

| sadrian46 a răspuns (pentru Mosotti):

Da, asta este teoria. Dar logistică să ancheteze fraude electrronice și profesioniști competenți în asta, nu are fiecare secție de poliție, trebuie să tranfere cazul la structuri dedicate, gen DIICOT. Iar când ești copleșit de dosare, le mai iei și în ordinea importanței și a valorii sumelor, că nu ai încotro. Se fraudează așa cam 1 000 000 de dolari pe zi, nu îi mai găsește nimeni.

| Mosotti a răspuns (pentru sadrian46):

Nu ii gaseste ca nu isi dau interesul, ca daca ai deranja pe cine nu trebuie, sa vezi cum imediat il gaseste.
Asa cum nu isi dau interesu nici sa gaseasca oameni sau copii disparuti, ia sa fie interes, te gaseste rapid oriunde ai fi.

E de ajuns sa-ti dea poza international si cu recompensa, si ala esti. Doar sa nu fi prin paduri sau munti, insa si acolo, nu stim daca tehnologia satelit nu te poate vedea de sus la o adica, sau macar ca e miscare in zona adica ca e cineva acolo.

Chiar auzisem ca mafia e mai competenta ca politia uneori, de ce? Ptr ca sunt interesati.

| sadrian46 a răspuns (pentru Mosotti):

Da, mafia de aceea reușește în politică, te uiți la ai noștri și vezi tot.
Nu dau nume.

| Mosotti a răspuns (pentru sadrian46):

Da, aia is organizati ca pentru interesul lor au de ce sa fie asa, politia nu prea lucra in interesul nostru, de aia-s mai prosti si mai dezinteresati, in unele tari politia chiar, apeleaza la mafie pentru unele chestii.
Niste idioti.

Uite de ex cum nu se prinde un criminal acela face asa:
1 - Seara pune masca pe figura, are manusi in maini sa fie sigur.
2 - Se duce pe un bloc ceva cu o arma neinregistrata, arma are amortizor si luneta, nu il vede nimeni, dar si daca prin absurd il vede, are masca si nu e identificat, si nici de camere ca are grija sa nu fie camere in zona dupa ce inainte cu cateva zile a cercetat zona.
3 - Trage si omoara doi insi.
4 - Impacheteaza arma si pleaca subtil.

Cum se poate sa fie prins? Eu zic ca nu se poate.
Tu ce parere ai?
O sa se afle cand s-a tras, de unde s-a tras si cu ce s-a tras, atat, dupa aia se infunda, nu martori, nu amprente, nu nimic.

Sau te prinde unu undeva tot asa mascat cu manusi, ti-o trage, mori si gata, cum il prinde?!
Si uite asa cred ca politia are la ANE-uri de rupe adica cazuri nerezolvate, sau furturi, etc.

| sadrian46 a răspuns (pentru Mosotti):

, in unele tari politia chiar, apeleaza la mafie pentru unele chestii.
Asta o fac de nevoie.
Cu mascatul tău care face o crimă perfectă.
Tatăl meu a făcut studii de drept în timpul WW2, era și ofițer și student. Astfel avea cursuri de criminologie, care fiind în biblioteca noastră de acasă, le-am citit. Orice crimă lasă urme. Lași urme când faci așa ceva fără să știi fără să îți dai seama. Așa că. până la urmă îl prinde. Eu mă uit pe You Tube. Poliția americană îl prinde uneori după decenii.

| Mosotti a răspuns (pentru sadrian46):

Mda, daca zici tu o fi, nu stiu, eu in mintea mea acum nu vad ce urma sa las, ca daca nu ai amprente si nimic, n-ai ce urme lasa.
Si sa zicem ca ar pica putina transpiratie sau putin par si afla ca e al unuia, nu are de unde sa-l ia pe acel unu.
Bine, asa vad eu treaba, dar poate-mi scapa ceva.

| sadrian46 a răspuns (pentru Mosotti):

Îți scapă multe. Eu m-am jucat în viață și de-a Sherlok Holmes.
Ai tras în el. Ai colectat glonțul? Dacă nu, ai lăsat un glonț ca urmă. Din el se vede ce tip de armă ai folosit. Pe glonț se văd ghinturile de la țeava armei, dacă nu e cu țeavă lisă. Astea se colectează și se pun în baza de date. Ai lăsat cumva o urmă de pantof? I se ia amprenta. După mărimea amprentei se poate deduce înălțimea persoanei. Dacă am relief la amprentă, pot deduce tipul încălțămintei. Din necropsie pot deduce ora exactă a crimei.
Dacă nu este un asasinat la comandă, între crimă și agresor treubuie să existe o relație. Dacă a buzunărit victima, caut amprente pe acolo, sau o urmă infimă care nu aparține hainelor victimei.

| Mosotti a răspuns (pentru sadrian46):

Da, posibil sa fie si cum zici, chiar f frumos ca ti-a placut asta, insa si daca sa zicem ca se deduce inaltimea persoanei, nu stim cine e din milioane de oameni din oras sau tara.
Poate e criminal din ala in serie cand nu trebuie sa aiba treaba cu victima, isi alege una si pac.

Aia cu ora cand s-a tras, am zis si eu ca se afla cand s-a tras.
Colectezi toate alea, si cum dai de om?!
Ai inaltimea sa zicem, ai glontu cu urma de la teava, ai tot, ai si tipul armei, sti cand s-a tras, de unde s-a tras, si?
Cum faci legatura cu un om din zeci de milioane?

Nu afli de unde a luat arma ca a fost adusa la negru fara serie din Ukraina sau alte parti, pe sestache.
Nu ai nimic care sa te lege de o persoana anume gasibila.
Zic eu, asa vad eu treaba.

Nu ai anturaj sa intrebi despre, ca omu nu are treaba cu victima, nu o cunoaste, deci nici macar nu poti sa te apropii de cineva luand niste suspecti care cunosteau victima.

| mihai69 a răspuns:

Trebuie să faci două lucruri: plângere la poliție pentru înșelăciune și să soliciți băncii anularea plății. Plus anularea / blocarea cardului, ca să elimini posibilitatea de a ți se mai retrage bani ulterior.

| Mosotti a răspuns:

Ai ramas fara banii aia, aia e, obisnuieste-te cu asta, nu prea mai ai ce sa faci decat sa te duci la banca sa nu recunosti plata si sa-ti dea banca banii inapoi.

Asa am facut eu cand un site unde aveam abonament imi tragea lunar suma, cand nu am mai avut nevoie sa stau nu era posibilitatea sa anulezi abonamentul, deci m-am dus la banca si am zis ca nu recunosc plata, si mi-a dat banii inapoi aia trasi ca abonament pentru luna aia, si apoi am schimbat cardul.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Daca comanzi de la site-uri dubioase... ce sa mai? Sint cateva elemente de baza, esentiale si care tin de logica si bun-simt pe care trebuie' sa le analizezi cand vrei sa iei ceva online de undeva, dar nah...

| Dismally a răspuns:

Suna la banca si incearca sa blochezi tranzactia, pe urma poti apela la ANPC si eventual politie.

| ywar a răspuns:

ANPC si documente. Din pacate in lumea asta nebuna trebuie sa casti ochii cat cepele. Toti si-au deschis cate un boutique nenorocit on-line, caruia ii spun "magazin on-line".
Imi pare rau: uneori trebuie sa acceptam ca pierderea unor bani nu mai e cea mai mare catastrofa.
Cand iti pierzi sanatatea pierzi tot.
2 posibilitati: te lupti pentru cauza ta sau treci pe lista de pierderi pentru ca a recupera o suma nesemnificativa inseamna un razboi mult prea mare pentru acum. Alegerea iti apartine.

| StrongHeart a răspuns:

Trece-o la pierderi si fii mai atent/a data viitoare.
Nu esti singura persoana care a patit asta.

| Iote a răspuns:

Asta e riscul comoditatii. Si se prefigureaza ca pe viitor se vor face numai cumparaturi on-line. Ah, ce are sa-mi placa! Produse neconforme si fara posibilitatea returnarii, inselatorii de la site-uri false, etc.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu mai comanda de pe site-uri fantomă, sa îți fie învățătură asta, sa nu mai repeți aceeasi greșeală în viitor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pune o întrebare pe TPU înainte de a mai Lia o decizie. Te vor ajuta unii cu siguranță.

| FOG92 a răspuns:

Tu gandesti putin, si daca depui plangere la politie ce dovezi ai >) probabil respectivul site nici nu s-a obosit sa iti dea o chitanta pe email cu plata datorata si produsul achizitionat? te-a tepuit ca la carte