Asta depinde de felul cum reactioneaza organismul tau, in mod obisnuit lactatele nu ar trebui combinate cu nimic.Eu de exemplu am intoleranta la lactoza si mereu am diaree dupa ce mananc lactate netinand cont de alte alimente pe care le consum langa.Clar nu consuma lactate in combinatie cu alte alimente, cerealele fiind o exceptie, acum depinde si de organismul fiecaruia.
1. Fructele se mananca pe stomacul gol
Fructele sunt hrana ideala a omului, continand toti nutrientii necesari unui corp sanatos si plin de energie. Ele contin mai mult de 70 % apa, ca si corpul uman in stare buna, si sunt alimentul cel mai usor digerabil. Fructele coapte au proportia ideala de acid alcalin (20 % acid cu 80 % alcalin ).
Fructele stau in stomac maxim 30 de minute, unele chiar mai putin de atat. Sucul de fructe este si mai usor digerabil si el sta in stomac si mai putin de 30 de minute, 10-20 min de obicei.
Va recomand sa mancati fructele pe stomacul gol, inainte de orice alt aliment, nu dupa masa, asa cum sunt multi obisnuiti. Atunci cand mancati fructe, imediat dupa un alt aliment mai greu, acestea vor zace in stomac 2-3-4 ore, cat ii ia celuilalt aliment sa se digere. Stomacul nostru digera in trepte, dupa ordinea in care mancam alimentele, de aceea fructele vor sta la coada dupa celelalte alimente. Cand stau in stomac mai mult de 30 de minute, ele vor incepe sa fermenteze si toti nutrientii lor nu vor mai putea fi absorbiti corect. Fermentatia duce la balonare si crampe stomacale.
Marul este un fruct extraordinar, foarte bun la detoxifierea corpului, dar fermenteaza foarte rapid, daca sta in stomac mai multe de cateva zeci de minute. Nu invinuiti bietul mar de balonarea dumneavoastra, mai bine va intrebati ce ati combinat gresit. Acelasi lucru se intampla si cu alte fructe.
Daca ati luat masa acum, ganditi-va cat timp sta in stomac, si doar dupa ce stomacul este gol, puteti manca fructe. Acest lucru poate dura pana la 4-5 ore, in functie de ce ati mancat.
La cei care mananca crudivor peste 70%, combinarea alimentelor este mai lejera si mai naturala. Acesti oameni pot face cateva exceptii in modul de combinare al alimentelor pentru ca isi cunsoc si simt mai bine corpul. De exemplu combinatia de fructe cu nuci inmuiate bine, este tolerata de multi oameni.
De asemenea fructele se pot combina bine in sucuri si smoothie-uri cu frunzele verzi precum : patrunjel, spanac, marar, busuioc, salata verde. La sucuri se poate combina asa, pentru ca totul se transforma in lichid si este mai usor de absorbit.
Puteti combina cateva bucatele de fructe si in salate compuse doar din frunze verzi. Cantitatea de fructe din aceste salate este de obicei foarte mica, mai mult de gust, si poate fi tolerata bine.
La sucuri extrase cu extractorul de suc, se pot face si combinatii de fructe si radacinoase, pentru ca partea greu de digerat a radacinoasei nu se consuma in acest caz.
2. Pepenii mananca-i singuri pe stomacul gol
Pepenii sunt si ei fructe, si tot ce scrie mai sus se aplica si in cazul lor, cu cateva exceptii. Ei se digera mult mai rapid decat majoritatea fructelor avand o concentratie foarte mare de apa, si anume > 90 %.
Ei stau doar 10-15 minute maxim in stomac! De aceea pepenii nu se pot consuma impreuna cu frunze verzi, cum am vazut mai sus la fructe. Singura combinatie ar putea fi in cadrul aceleiasi categorii, adica combinatii intre mai multe tipuri de pepeni.
3. Legumele care contin amidon si cerealele nu se combina cu alimentele bogate in proteine
Legumele care contin amidon sunt : fasolea de toate felurile, lintea, cartoful, nautul, dovleacul. Cerealele sunt : orezul, hrisca, quinoa, amaranth, grau, porumb, secara, ovaz etc.
Alimente bogate in proteine : lapte, orice tip de carne, peste (nu inteleg de ce unii oameni considera ca pestele nu este carne), oua. Proteina este o grupare de aminoacizi legati intre ei. Nucile nu contin proteine, ci aminoacizi simpli si de aceea sunt mai usor de digerat.
Pentru digerarea legumelor si cerealelor este nevoie de enzime care actioneaza intr-un mediu alcalin al stomacului, pe cand pentru digerarea alimentelor enumerate mai sus din categoria proteinicelor, este necesara eliberarea acidului clorhidric in stomac. Acidul clorhidric va inactiva enzimele alcaline si astfel legumele si cerealele tinute mult in stomac pot intra in fermentatie si putrefactie.
4. Apa nu se bea dupa sau imediat inaintea mesei
Nu se bea apa niciodata in timpul sau dupa masa, pentru că diluează sucurile gastrice si astfel intarzie sau chiar inhiba digestia. Toate celelalte lichide se consuma inaintea mancarurilor solide, pentru a nu afecta negativ digestia.
5. Legumele fara amidon se pot combina cu aproape orice
Verdeturile si legumele care nu contin amidon, sau contin foarte putin, se pot combina cu cereale si produsele din proteine complexe.
Verdeturi : patrunjel, leustean, marar, spanac, kale, salata verde, mangold, orice fel de vlastari.
Legume si radacinoase : telina, morcov, rosie, castravete, vanata, ardei, brocolli, conopida, varza, zuchini, ceapa, usturoi, andive, sfecla, gulie, ridichie, mazare verde, ceapa, praz.
6. Ciupercile
Ciupercile nu sunt legume, fac parte din clasa fungilor – organisme care traiesc pe copaci, frunze moarte etc. Puteti combina ciupercile foarte bine cu legumele fara amidon si verdeturile. Impreuna cu legumele mai grele, precum cartoful sau fasolea, nu fac o combinatie buna si se digera mai greoi.
Ciupercile se pot combina si cu semintele usoare precum dovleac, floarea soarelui, in si in salate alaturi de putine nuci maruntite. Ele sunt denumite si carnea vegetala si sunt folosite cu placere de majoritatea veganilor. Proteinele din ciuperci sunt continute în celule cu membrana bogata în celuloza si chitina care este greu de digerat. De aceea se aseamana cu alimentele bogate in proteine precum carnea.
Ciupercile care sunt crescute pe copaci, sau pe sol, pe frunze moarte descompun si curata padurea de toxine. Din cele mentionate anterior se desprinde concluzia ca ciupercile pot fi si prieteni, dar si dusmani de moarte ai omului. Orice ciuperca poate fi toxica intr-un anume grad. Ele transforma aceste toxine in lucruri bune de utilizat, de aceea trebuie sa stii cand sa le culegi si pe care sa le culegi
Ciupercile fermenteaza si se oxideaza rapid, de aceea este de preferat sa le mancati la scurt timp dupa ce le cumparati. Iar daca le gatiti, sa nu pastrati mancarea mai mult de 2 zile.
7. Nucile si semintele
Nucile si semintele sunt alimente condensate si grele, de aceea trebuiesc folosite cu masura. Contin multe grasimi esentiale si multi aminoacizi esentiali in stare simpla. Ele tonifieaza organele si ajuta la constructia corpului. Nucile in special, pot ajuta pe cei slabi sa creasca in greutate, daca au absorbtia buna si nu au alte probleme de digestie.
Nucile si semintele se combina bine cu legumele fara amidon si cu fructele uscate. Intr-o salata in care s-au folosit nuci, sau un dressing de nuci, este de preferat sa nu se mai foloseasca si ulei, deoarece nucile contin uleiuri naturale. Nucile si semintele se combina mai bine cu legumele crude decat cu cele gatite.
Nucile si semintele inmuiate sau germinate, au proprietati putin schimbate. De exemplu nucile isi micsoreaza cantitatea de grasimi, devin cremoase si mai usor de digerat. Din aceasta cauza multi tolereaza combinatia de nuci inmuiate si fructe din dulciurile crude .
Unturile de nuci nu se mananca intinse pe paine obisnuita. Este o combinatie destul de grea si dificil de digerat. Daca vreti sa mancati cereale cu nuci, folositi fulgi de cereale inmuiati in apa, desi puteti avea probleme si cu aceasta combinatie.
8. Lactatele
Animalele nu dau lapte din placere si consideratie pentru specia umana. Laptele este mancarea ideala pentru puii lor, perfect creata pentru specia respectiva. Pentru a da lapte, ca orice alta femela de pe Pamant, femela vaca, oaie sau capra trebuie sa fie insarcinata si sa aiba copii. Accentuez inca odata propozitiile de mai sus! Atunci cand puiul(din orice specie inclusiv umana) bea lapte, el nu mananca altceva, nu il combina cu nimic, si organismul sau este adaptat pentru a bea lapte si al digera si utiliza corect. Puiul bea lapte direct de la mama sa, iar laptele nu vine in contact cu aerul nici o clipa.
Laptele animal contine o cantitate mare de proteine si hormoni de crestere, ce face un pui de animal sa creasca foarte mult in scurt timp, comparativ cu un copil uman, in primele luni de la nastere. Dupa un anumit numar de luni, la animale mai putin, la om mai multe (2-3 ani), organismul nu mai are nevoie de acest tip de hrana fiindca si-a definitivat cresterea initiala, adaptarea la aceasta lume. De aceea multi oameni au intoleranta la lactoza, organismul nu mai secreta enzimele necesare digerarii de lapte, pentru ca laptele nu mai este necesar dezvoltarii lui. Lactatele contin si o substanta asemanatoare morfinei, care provoaca dependenta la adulti si linisteste copilul cand este mic.
Laptele si branza ar trebui consumate singure, pentru cei care inca le consuma, si de preferinta crude. Produsele lactate procesate sunt foarte greu de digerat si provoaca multe probleme in organism.
Deci daca vreti sa mancati produse lactate, mancati-le singure la o masa, nu le combinati cu nimic.
9. In functie de concentratia alimentelor este bine sa tinem seama de urmatoarele
Ordinea in care mancam preparatele conteaza, pentru ca stomacul nostru digera hrana in trepte. De aceea veti avea o digestie mai usoara daca veti tine cont si de complexitatea alimentelor si de ordinea in care le mancati.
Ordinea este urmatoarea : sucuri din fructe, sucuri din legume, fructe, legume, legume gatite la aburi sau cuptor, nuci, seminte, cereale, lapte + oua + carne, alte alimente foarte procesate.
Durata digestiei alimentelor :
0 – 15 min. : apa
15 – 30 min. : sucuri din legume si fructe crude, majoritatea fructelor in sare cruda
40 min. – 2.5 ore : legumele crude, verdeturi, germeni si vlăstari in stare cruda, avocado, legume gatite
1.5 – 4 ore: ulei, cereale, fasole, naut, linte, cartofi, legume amidonoase
2 – 4 ore: nuci, seminte crude
4 – 10 ore sau mai mult: diverse tipuri de carne, peste, crustacee, lactate procesate
Tineti cont de faptul ca toate alimentele in starea lor naturala cruda se digera mai usor, deci durata lor de digestie este mai mica decat cea a alimentelor gatite al foc. De aceea si intervalele de prezentate sunt puse mai largi, pentru a include si alimente gatite si alimente crude.
Legumele si fructele fermenteaza pe cand produsele din carne, lactate, oua intra in putrefactie, daca stau prea mult in organism. Fermentatia provoaca balonare, crampe si poate creste aciditatea corpului, iar putrefactia intoxica organismul si provoaca lezarea celulelor si distrugera lor. Ganditi-va cum miroase ceva putrezit … ee, asa miroase si corpul vostru cand aveti putrefactie in corp, si nici nu va dati seama de acest miros.
Cantitatea de mancare necesara corpului uman
Cu cat veti manca mai multe alimente in stare cruda, cu atat veti avea nevoie de mai putina cantitate de mancare. In loc sa mancam pentru cantitate, mancam pentru calitate. Cu cat calitatea hranei este mai ridicata, cu atat ai nevoie de mai putin. Pentru cei care mananca in mod „traditional", acest fapt este foarte ciudat… dar de fapt este atat de simplu de inteles.
Alimentele naturale in stare cruda au mai multi nutrienti (vitamine, aminoacizi, grasimi bune, enzime), usor absorbabile, usor utilizabile si recunoscute de catre organism. Organismul recunoaste structurile simple si stie ce sa faca cu ele, dar cu cele complexe are mai mult de furca. Organismul nostru stie sa foloseasca aminoacizii dar trebuie sa descompuna proteinele (lanturi de aminoacizi), stie sa foloseasca zaharurile simple (fructoza si glucoza) dar trebuie sa descompuna amidonul si zaharurile complexe. Toate aceste procese de descompunere se fac cu pierdere de energie si cu produsi secundari toxici. Este normal sa te saturi mai rapid daca organismul primeste nutrienti de calitate inalta, in numar mare, nu mai este nevoie sa cheltuiasca energie pentru a descompune structuri si nici sa se lupte cu compusii toxici rezultati in urma acestor procese.
Hrana gatita la foc care isi pierde nutrientii, cu 70 % cel putin, si face legaturi toxice intre moleculele sale. Astfel corpul are nevoie de mai multa hrana gatita, pentru a primi o cantitate suficienta de nutrienti. Iar daca mananci tesuturi de animale moarte, ai nevoie de o cantitate si mai mare de mancare pentru a satisface corpul, pentru a avea macar o cantitate minima de nutrienti necesari la functionarea organismului. Multi oameni mananca din ce in ce mai mult, cu cat trece timpul, pentru ca in corp se instaleaza o foame cronica de nutrienti, iar organele au slabiciuni din cauza toxicitatii!
Alte cauze pentru problemele de digestie
O alta cauza a problemelor de digestie este tranzitul greu si lent. Bolul alimentar trebuie sa se miste corect in interiorul intestinelor, daca nu se misca, ci mai degraba stagneaza, poate fermenta si putrezi si de aici apar multe probleme.
Daca vreti sa intelegeti ce fel de alimente nu digera corect corpul vostru puteti face urmatorul exercitiu. Desi puteti face acest exercitiu si fara a tine post, veti simti mult mai bine daca tineti un post negru, doar cu apa, de cateva zile, macar 2-3. Apoi introduceti treptat alimente din fiecare tip, mancandu-le singure, pe stomacul gol. De exemplu incepeti cu un suc din fructe pe stomacul gol, apoi vedeti cum va simtiti dupa el si notati pe o foaie. Asteptati sa se goleasca stomacul si apoi mancati fructe intregi si vedeti iarasi cum va simtiti. Apoi faceti acelasi lucru cu vegetale fara amidon crude, vegetale cu amidon crude, nuci si seminte crude, avocado si uleiuri, legume fara amidon gatite, legume cu amidon gatite, cereale si produse din carne. Notati cum va simtiti daca le mancati fara a le combina intre ele. Dupa acest lucru incercati si combinatii intre alimente si iarasi notati cum va simtiti.
Dupa acest experiment puteti recunoaste cateva probleme astfel ( la mod general si simplist ),
daca aveti probleme dupa fructe si legume atunci puteti avea probleme cu digestia zaharurilor, deci cu pancreasul.
daca aveti probleme dupa ce mancati alimente grase, precum nuci, avocado, masline si lactate grase atunci puteti avea probleme cu digestia grasimilor efectuata cu ajutorul ficatului
daca aveti probleme in a digera hrana cu aport mare de proteine complexe, precum carne, lactate, oua, hrana procesata excesiv (inclusiv legume, nuci gatite) puteti avea probleme cu sucurile gastrice, deci cu stomacul
daca aveti tranzitul intestinal greoi, probleme de fermentatie si putrefactie inseamna ca nu eliminati complet deseurile rezultate in urma digestiei, si aveti probleme in intestine si colon
Ce trebuie să facem?
Să bem multe lichide
Prin consumul de lichide cu conţinut de sare şi zahăr suplimentăm glucoza şi sărurile minerale. În acest scop băuturile sportive şi băuturile de rehidratare sunt cele mai eficiente. Şi noi putem prepara băutură de rehidratare dacă într-un litru de apă fiartă şi răcită dizolvăm o linguriţă de sare marină şi opt linguriţe de miere. Din această băutură să bem câte un litru la fiecare două ore, adică 125 ml la fiecare 15 minute. Este o soluţie de rehidratare simplă, uşor de preparat, care completează repede deficitul de lichide al organismului. De la descoperirea ei din 1974, această băutură de rehidratare a salvat milioane de vieţi, iar în revista medicală Lancet a fost apostrofată drept cea mai mare descoperire a secolului XX.
Şi infuziile de plante medicinale au efecte asemănătoare. Unele dintre ele au efecte foarte benefice asupra problemelor digestive. În timpul zilei putem consuma liniştit două (chiar şi trei) ceşti de ceai de zmeură (nerecomandat în primele luni de sarcină) sau ceai de ghimbir, dar în cantităţi mici deodată. La ceaiul de sunătoare sau muşeţel mai putem adăuga ulei de cătină (5 picături la 250 ml).
Băuturile carbogazoase (ape minerale, cola) nu sunt recomandate datorită conţinutului de dioxid de carbon.
Doar lichide clare
Răspunsul la întrebarea, ce să consumăm în caz de diaree, este simplu: doar lichide clare, de exemplu zeama supei de găină etc. Bulionul suplimentează excelent mineralele pierdute. Supa de vită nu se recomandă bebeluşilor şi copiilor mici, nici celor care suferă de alergii alimentare.
Să evităm unele alimente
Mai ales pe cele cu conţinut bogat în zaharuri greu digerabile. Acestea sunt pâinea şi produsele de panificaţie obţinute din făină integrală, pastele făinoase, fulgile de ovăz şi porumb, merele, prunele, perele. Nici cartofii şi târăţa nu sunt recomandate. Este important să nu consumăm fructe crude, mâncăruri grase şi să nu bem sucuri de fructe până când tranzitul intestinal nu revine la normal. Cu alte cuvinte, să nu încărcăm sistemul nostru digestiv cu alimente, până când diareea nu se opreşte complet. Să mâncăm mai puţin, numai cât să suprimăm senzaţia de foame.
Fasolea şi varza creaţă sunt alimente foarte sănătoase, însă în acest caz trebuie să le evităm cu desăvârşire. Acest lucru este valabil şi pentru lactate, ele pot dăuna organismului care se confruntă cu diareea, indiferent dacă este cauzată de intoleranţa la lactoză sau este de natură bacteriană sau virală. Dacă consumul de lapte provoacă efecte nedorite, ca de exemplu balonare, dureri de stomac, diaree, trebuie să evităm, de asemenea, toate alimentele care conţin lactoză. În general toate lactatele se numără aici, cu excepţia iaurtului alb şi a câtorva lactate fermentate, ca de exemplu brânza cottage (telemea). Şi îngheţata poate cauza probleme intestinale. Ar trebui să ne abţinem de consumul de alcool şi cafeină cel puţin 48 de ore după dispariţia simptomelor, deoarece aceste substanţe cauzează deshidratare prin stimularea producerii de urină de către rinichi.
Să mâncăm alimente uşor digerabile
Chiar dacă diareea s-a oprit, încă o perioadă de timp se recomandă consumul de alimente care nu irită intestinele. Cele mai potrivite sunt bananele, orezul, biscuiţii, carnea fiartă de pui, piureul de cartofi, iar ca băutură sucul de mere. În primele 24 de ore după dispariţia diareei, când apetitul revine, să consumăm doar banane, orez fiert, mere şi pâine prăjită. Necesarul de potasiu, indispensabil în reglarea echilibrului hidric, poate fi asigurat prin consumul de banane. Pâinea prăjită şi orezul fiert asigură necesarul de carbohidraţi. Să evităm consumul de fibre, deoarece stimulează tranzitul intestinal, ceea ce ar irita inutil intestinele. Conform medicinii naturiste, curăţirea intestinală poate fi realizată şi prin consumul de mere. Să consumăm alimentele amintite mai sus în cantităţi mici, iar după 48 de ore alimentaţia poate fi completată cu cartofi fierţi şi legume înăbuşite.
După dispariţia completă a simptomelor, treptat, ne putem întoarce la dieta noastră normală. Laptele, lactatele, ouăle şi carnea trebuie reintroduse cel mai târziu în alimentaţie.
Remedii preferate
Printre cele mai preferate remedii se numără pectina, capsulele de probiotice cu tulpini bacteriene de Lactobacillus şi Bifidobacterium. Pâinea Sfântului Ioan pe bază de pudră de roşcove, arpacaşul şi banana pot fi, de asemenea, folositoare.
Însă scopul nostru nu trebuie să fie acela de a rezolva prompt diareea şi simptomele neplăcute cauzate de tranzitul intestinal accentuat, pentru că astfel am prelungi prezenţa în tractul digestiv a substanţelor nocive sau a paraziţilor.
Diareea poate fi cauzata de o problema temporara autolimitanta cum ar fi o infectie intercurenta - diareea acuta sau poate fi o problema cronica datorata unei afectiuni intestinale severe - diareea cronica.
Cateva din cauzele provocatoare de diaree ar putea fi:
- infectia bacteriana a tractului digestiv, datorita contaminarii alimentelor sau a apei potabile cu tulpini cum ar fi: Campylobacter, Salmonella, Shigella si Escherichia coli
- infectia virala; multe virusuri sunt cauzatoare de diaree: cytomegalovirus, herpes simplex virus si virusul hepatitei. Virusul cel mai frecvent implicat in producerea diareii este rotavirusul
- intoleranta alimentara. Un exemplu frecvent de intoleranta alimentara este cea la lactoza, un element glucidic din lapte
- cauzele parazitare. Parazitii sunt microorganisme ce pot contamina apa si alimentele, infectand astfel tractul digestiv. Cel mai frecvent sunt implicati paraziti ca: Giardia lamblia, Entamoeba histolytica si Cryptosporidium
- reactii adverse aparute la diferite medicamente, cum ar fi antibioticele, antihipertensivele, medicamentele antiacide ce contin magneziu
- afectiuni intestinale inflamatorii, ca de exemplu colonul iritabil si alte afectiuni ce afecteaza functionalitatea normala a intestinului, etc
- cauze posibile de diaree pot fi si interventiile chirurgicale la nivelul stomacului, colecistectomia, chirurgia colonului, interventii ce pot induce tulburari in digestia alimentara
- in multe alte cazuri nu pot fi gasite cauzele provocatoare de diaree iar cautarile prea elaborate de multe ori nu isi au rostul atata timp cat afectiunea este autolimitanta.
Este cunoscuta diareea la persoanele care schimba mediul, cei ce calatoresc in special la tara si schimba astfel apa si tipul de alimentatie fiind posibila contaminarea acestora cu bacterii, virusuri sau paraziti. De asemenea calatoriile in tari subdezvoltate poate provoca aceleasi neplaceri.
Urmatoarele alimente sunt permise in alimentatia copilului cu diaree: orezul, morcovii, cartofii fierti, bananele, carnea de pui fiarta, etc. Acestea pot avea chiar un usor efect terapeutic.
Prevenirea diareii de calatorie - Pentru a evita astfel de neplaceri intr-o calatorie, va trebui acordata o atentie speciala alimentelor si prepararii lor inainte de a fi consumate. Alimentele, in special legumele si fructele, vor trebui spalate cu grija inainte de a fi consumate.
In cursul unei calatorii trebuie tinut cont de anumite reguli pentru a evita diareea de etiologie infectioasa:
- nu va fi consumata apa din sursa nesigura (nici macar pentru spalatul dintilor) si nici gheata provenita din acelasi tip de sursa
- trebuie evitat laptele nepasteurizat
- fructele si legumele, inclusiv cele din salate, trebuiesc preparate si spalate cu atentie
- nu trebuie consumata carnea si pestele incomplet preparate sau crude
- nu este recomandabil consumul alimentelor cumparate de la vanzatori ambulanti
- este permis doar consumul de sucuri sau apa imbuteliate de firme autorizate
- in calatoriile dumneavoastra este recomandabil sa detineti medicamente antidiareice si eventual antibiotice specifice pentru astfel de situatii.