| Cristinica_5510 a întrebat:

Am n catelusa bichon 7 luni extrem de violenta care de multe ori ma musca pe mine, nu pe altcineva. ideea e ca ma doare si fizic si emotional mai tare pentru ca o iubesc mult de tot.
Help!

Răspuns Câştigător
| dulc3'maria a răspuns:

Chiar dacă se joacă, majoritatea căţeluşilor muşcă, fapt nedorit de mulţi proprietari de animale de companie. E una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă noul posesor de câine, indiferent dacă vorbim de un căţel, de un câine adult adoptat sau cumpărat de la pet shop. Dacă problema persistă, trebuie să acţionezi, să-i dai de înţeles că nu accepţi această practică.
Câinii sunt în general animale iubitoare, drăgăstoase şi foarte ataşate de oameni. Câinii şi căţeluşii trebuie să înveţe să-şi limiteze pornirile cu care s-a născut.Ideal e ca, până la vârsta de 8 luni, un căţel să înveţe să-şi inhibe instinctele. În mod normal, învaţă acest lucru de la mamă şi ceilalţi membri ai familiei. Însă cel mai adesea puii sunt luaţi de lângă părinţi înainte ca familia să-şi pună amprenta asupra caracterului căţelului.De aceea, trebuie să compensăm prin dresaj.
Un câine sociabil nu muşcă!
Permiţându-i căţelului să interacţioneze cu alţi câini, îi dai şansa să-şi împrospăteze memoria cu ceea ce învăţase de la părinţi. Jucându-se, căţeii interacţionează unul cu celălalt, se muşcă unul pe celălalt. În urma unor astfel de jocuri câinii învaţă să-şi inhibe acest obicei, aşa învaţă să-şi controleze pornirile. Dacă sunt prea aprigi sau grosolani, vor afla pe pielea lor în urma interactivităţii cu ceilalţi câini. E un proces ce se învaţă în mod natural în care noi, oamenii, nu putem interveni.
Socializarea, cheia succesului!
Trebuie să înveţe pe propria experienţă că muşcatul e un obicei prost care poate produce răni şi suferinţă. Un alt aspect important în socializarea cu alţi câini e faptul că patrupedul tău va creşte fără să aibă frică de alţi câini şi va scăpa de energia în plus fără a răni pe cineva. Căţeluşii care au prieteni canini (sau chiar pisici) cu care să se joace, nu te vor considera un membru al familiei cu care se muşcă astfel că şansele ca patrupedul tău să te muşte scad dramatic. Câinii care sunt singuri şi nu au alte animale cu care să se joace sunt mult mai distructivi şi hiperactivi.
Lipsa socializării duce la... nevoia de a muşca!
Dacă un căţeluş nu intră în contact cu alte animale, nu are parte de socializare, se va folosi de instincte pentru a se juca. Lipsa socializării duce adesea la un comportament agresiv. În faţa unei situaţii nemaiîntâlnite (sau a unei persoane străine), câinele poate reacţiona în 2 modalităţi: fie îi va fi teamă să interacţioneze, fie va deveni agresiv în speranţa că va scăpa de situaţie/persoană. Aşa apar cazurile copiilor muşcaţi de câinii de companie. Căţeii care nu sunt obişnuiţi cu cei mici ajung să-i muşte, din necunoştinţă de cauză. Se recomandă ca până la vârsta de 8 luni căţeluşul să intre în contact cu diverse tipuri de persoane, situaţii neprevăzute şi locuri noi.
În cazul raselor de câini de talie mare, vârsta de 8 luni e uneori prea înaintată deoarece, din cauza dimensiunii, multe mame refuză să-şi lase copiii în preajma unor câini mari. Ai fi surprinsa să afli că multe persoane confundă puii de 7-8 luni cu adulţi, totul din cauza mărimii câinelui. În plus există preconcepţia generală: cu cât e mai mare câinele, cu atât e mai greu de controlat. Dacă vrei ca catelusa ta să nu dezvolte frică sau aversiune faţă de ceva sau cineva, atunci ar fi bine să-l laşi să socializeze încă din primele zile de când l-ai adus în casa ta, de preferabil până la vârsta de 8 luni!
Arată-i că îl respecţi şi ai încredere în el!
Fireşte, există multe motive pentru care câinele tău va încerca să te muşte motiv pentru care va trebui să te implici mai mult în procesul de dresaj. Însă, înainte de a-l învăţa ceva, trebuie să respecţi 2 condiţii esenţiale: arată-i respect şi încredere! Dacă propriul tău câine nu are încredere în tine, nu are nici un motiv pentru care să te respecte.
Invata-i de mici sa nu fie agresivi!
Dacă nu te respectă, relaţia dintre voi va semăna cu cea a doi copii de 5 ani care se ceartă, fiecare dorind să deţină controlul. Când vei încerca să-l înveţi ceva, câinele nu te va asculta ci dimpotrivă, va face exact opusul dându-ţi de înţeles că e propriul său stăpân.
Despre mustrări şi bătaie
Niciodată să nu loveşti câinele! E cel mai simplu mod prin care căţelul îşi va pierde încrederea în tine. Oricât de greu pare de crezut, un câine abuzat îşi va iubi în continuare stăpânul dar nu va mai avea încredere îl el, astfel că va deveni imprevizibil pentru om.
Nu trebuie să faci ceva în mod deosebit pentru a câştiga dragostea unui câine! Caracteristica principală a unui câine e că te iubesc necondiţionat. Însă pentru a ajunge să te bucuri de respectul şi încrederea lui, ai de muncit. Dacă a produs un accident, curăţă locul, nu-i încuraja greşeala dar nici nu-l mustra prea tare. Poţi să-i explici că nu e bine, că a făcut un lucru rău.
În funcţie de tonalitatea vocii tale, câinele înţelege dacă a făcut ceva rău sau ba şi va încerca să-şi ia revanşa faţă de tine. E o greşeală să-l baţi pentru că a spart un bibelou sau a lăsat păr pe canapea. Comunicarea e esenţială, chiar şi atunci când vorbim de relaţia cu propriul tău câine!
Să recapitulăm:
Dacă doar îl vei mustra, nu-l vei învăţa să nu mai muşte
Dacă nu există respect, câinele va continua să te muşte. Dacă vei încerca să suplineşti lipsa familiei, câinele te va considera un partener de joacă şi va acţiona în consecinţă.
Dacă nu are încredere în tine, câinele te va muşca de frică sau pentru că nu are încredere în tine.
Procesul de dresaj trebuie să fie compact. Dacă azi îl înveţi ceva şi abia peste 2 săptămâni mai exersezi cu el, ai pierdut orice ocazie de a-l mai dresa.
Laudă-l, mângâie-l şi arată-i că îl iubeşti. Câinele trebuie să înţeleagă că nu-ţi place să fii muşcat. Ceartă-l dacă repetă greşeala dar nu uita să-l împaci mai târziu.
Din păcate, majoritatea stăpânilor aşteaptă să fie muşcaţi până acţionează, apelând la tot felul de metode care mai mult agravează situaţia.
Sper ca te'am ajutat...

Puplove struck

5 răspunsuri:
| Tabii. a răspuns:

Si pe mine ma musca bichonul meu havaneselaughingdar el musca pe toata lumealaughing(al meu)

| LiLlYAnNe a răspuns:

Pai...Intra pe www.caini-pisici.com. Aici inregistreazate si pune intrebarea.Pe situ asdta sunt foarte multi experti in animale.Pe TPU.ro nu prea sunt.Deci,Succes!

| MihaLoveYou a răspuns:

Nu iti fa probleme, te musca fiindca ea se joaca, eu am 2 fox terrieri si ei sunt foarte jucausi si ma musca mereu, inbca de mici i-am obisnuit sa muste diferite chesti. Nu e nimic rau, nu iti fa griji si ea te iubeste.

| iustin68 a răspuns:

Scapa de ea

| uite aici a răspuns:

Ia-ti un labrador. O fi mai frumos bichonul dar daca te musca in continuu e aiurea