Începând cu anul 1991, în perioada 1-8 august în întreaga lume se sărbătorește Săptămâna Mondială a Alăptării. În acest an, sloganul evenimentului este "Vorbește cu mine! - Alăptarea o experiență a timpului, a locului și a comunicării". Săptămâna Alăptării își propune sublinierea importanței comunicării și a mijloacelor moderne de transmitere a informației pentru educare și ca o investiţie într-un viitor sănătos.
În perioada amintită vor avea loc o serie de acțiuni, prima fiind o dezbatere găzduită de Camera Deputaților cu tema "Sprijinirea mamelor în decizia de a alăpta".
Alăptarea este recunoscută ca standardul de aur în ceea ce privește hrănirea sugarului și a copilului mic. Pe lângă faptul că reduce riscurile apariţiei multor infecții (meningite, infecţii respiratorii, digestive, infecții ale urechii sau infecții urinare), alăptarea asigură o dezvoltare emoţională armonioasă și are și beneficii economice, atât pentru mamă, cât şi pentru sistemul de sănătate. Alăptarea exclusivă reduce mortalitatea infantilă din cauza unor boli comune copilăriei (diaree sau pneumonie) şi ajută la refacerea rapidă după boală.
La nivel global și european rata de alăptare este în creștere pe când în România rata alăptării exclusive a scăzut la 12, 6%. Spre comparație, următoarea cea mai mică rată de alăptare exclusivă din Europa este de 53% în Irlanda. În țările nordice rata alăptării exclusive se cifrează în jurul valorilor de 89-94%.
La nivel național creșterea ratei alăptarii este unul din obiectivele majore de atins, astfel UNICEF România prin susținerea programelor Ministerului Sănătății de promovare a alăptării și Inițiativa Spital Prieten al Copilului este un promotor al alăptării. În prezent, 41 de maternități sunt active în Iniţiativa Spital Prieten al Copilului, 26 primind deja acest titlu. În toate aceste maternităţi care promovează alăptarea exclusivă până la 6 luni se nasc 40% din copiii din România. Este important de subliniat că în Europa se află doar 300 din cele aproape 20.000 de Spitale Prietene ale Copilului din lume. Cele 26 de maternități din România reprezintă aproape 9% din totalul Spitalelor europene Prietene ale Copilului, ceea ce constituie o bază excelentă de creștere a numărului de copii alăptați.
Printre cauzele principale ale malnutriției la sugar și copilul mic se află lipsa alăptării și folosirea nejustificată a substituenților de lapte matern. Tot mai multe studii avertizează asupra pericolelor folosirii substituenților de lapte matern și recomandă ca măsură corectivă principală a malnutriției la sugari și copii mici promovarea alăptării.
Una din activitatile UNICEF întreprinse pentru promovarea alăptării este susținerea adoptării unei Legi privind marketingul substituenţilor de lapte matern care reglementează modul în care aceste produse pot fi plasate în piaţă pentru a evita înlocuirea laptelui matern cu substituenţi. Initiațiva legislativă a celor două Camere ale Parlamentului României, sprijinită de UNICEF este sustinuta și de Ministerul Sănătăţii, care va fi principalul implementator al Legii.
Implicarea Ministerului Sănătății vine pe linia satisfacerii obligațiilor ce revin României ca stat membru ONU din Convenția cu privire la drepturile copilului prin Art. 24 care promovează alăptarea ca un drept al copilului. De asemenea Inițiativa UNICEF Spital Prieten al Copilului, care este și un Program al Ministerului Sănătății, include și prevederea "încetării distribuirii gratuite de substituenți de lapte matern". De asemenea, recomandările Comisiei Europene specifică, ca o obligație a tuturor guvernelor statelor membre UE faptul ca schemele de distribuire gratuită a formulelor de lapte pentru toți, dar mai ales pentru grupurile dezavantajate, trebuie să fie oprite și înlocuite cu sprijinirea alăptării.
În consecință, apeciem că recentele măsuri ale Ministerului Sănătății vin să sprijine o mai corectă nutriție a sugarilor și copiilor mici din România. În același timp încurajăm Ministerul Sănătății și Guvernul României să ia măsurile necesare de sprijinire a familiilor dezavantajate pentru ca acestea să poată oferi copiilor lor cea mai bună hrană posibilă.
MariaMonica întreabă:
Sunny21 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
catalin542000 întreabă: