| GeorgeGabriel20001 a întrebat:

Am și eu o curiozitate.
Văd tot mai des incendii cauzate de scurtcircuit. Așa vrea sa știu, unde se produce acea supraîncălzire,(la nivelul prizei/aparatului ce a produs scurtcircuitul sau oriunde pe rețeaua electrică?)

17 răspunsuri:
| Frank51 a răspuns:

Incendiile se produc datorita nerespectarii reglementarilor. Sistemul electric casnic este dotat cu sigurante de 16A, adica firele sunt supuse unui curent maxim de ~3.5kW, care este destul de mic pentru un conductor de 2.5, deci nu se poate supraincalzii. Daca curentul sare de 3.5kW, siguranta inchide.

Eu cred ca incendiile sunt provocate de improvizatii, sau in cazuri ideale( ai lasat pornit o aeroterma langa un sac plin cu paie si ai plecat de acasa).

| gabicoo a răspuns:

Am să-ți dau o "iegzplicațîie" pur "românească".
Atunci când pompierii habar nu au de la ce a pornit incendiul sau nu-și bat capul să afle cauza reală a acestuia bagă chestia cu "efectul termic produs de un cablu defect sau izolat necorespunzător"

| romeo78 a răspuns (pentru gabicoo):

Dacă nu știi nu comenta tâmpenii!
Ca pompier îți spun că fiecare incediu are amprenta, semnătura sa, inclusiv locul 0(zero) al pornirii incendiului!

| gabicoo a răspuns (pentru romeo78):

OK! Nu te contrazic!
Dar te rog să-mi explici de ce în ultimii, să zicem 5 ani, aproape la toate incendiile produse în județul Sushiawa comunicatele ISU sunt trase parcă la indigo "cauza incendiului a fost efectul termic produs de un cablu electric defect sau izolat necorespunzător".
Acum să văd ce zice pompierul din tine!

| romeo78 a răspuns (pentru gabicoo):

Ca pompier te invit să ceri de la magazinele care comercializează echipamente electrice certificatul de conformitate al acestora.
Îți garantez, că în afară de marile magazine de bricolaj, nu vei găsi așa ceva în celelalte magazine. Eventual ambalaje în limba engleză, chineză.
Fiecare produs electric are un standard ISO de producție. La fel și celelalte categorii de produse.
Ori dacă cumperi prelungitoare, prize, cabluri de la chinezi îți garantez că vei avea probleme cu ele!

| gabicoo a răspuns (pentru romeo78):

Așa și fac! Am muncit prea greu ca să-mi bat joc de mica mea "avere"! Prizele, întrerupătoarele și tot ce ține de instalația electrică sunt achiziționate din Dedeman sau BricoDepot și montate de specialiști.
Dar să revenim la întrebarea mea de mai sus! Văd că ai evitat răspunsul!

| romeo78 a răspuns (pentru gabicoo):

Ți se pare că am ocolit răspunsul!
L-am oferit în limbajul unui inspector de cercetare a clauzelor unui incendiu.
Scurtcircuit provocat de lipsa conformității materialelor electrice, lipsa unui electrician profesionist, lipsa unor circuite electrice multiple, nu de la o priză folosești un prelungitor prost cu 3-5 posturi unde pui tot atâtea aparate electrice!
Deznodământul va fi topirea cablului și apariția unei scântei urmată, de obicei, de un incendiu!

| Holiday a răspuns:

De cele mai multe ori e vorba de contacte imperfecte care duc la aparitia de scantei sau arc electric. Adica legaturile nu sunt facute bine, stecherele flencane in prize, etc.

| GeorgeGabriel20001 explică (pentru Holiday):

Iar incendiu, va izbucni la ștecherul respectiv, nu? Sau poate izbucnii oriunde datorita problemei de acolo?

| Holiday a răspuns (pentru GeorgeGabriel20001):

De acolo porneste, da.

| romeo78 a răspuns:

Ca pompier, scurtcircuitul nu se întâmplă datorită curentului, ci are loc din cauza lipsei calității materialelor. Multe falsuri ieftine, folosite din necunoaștere și zgârcenie.
Plus, neglijența umană și lipsa supravegherii.

| NoisyLight a răspuns (pentru romeo78):

Corect. Eu cred că factorul uman este principala cauză. Din neștiiță sau calicie, sau ambele deodată, mulți preferă instalațiile făcute de un "prieten", sau chiar de ei.

| Panamax a răspuns:

Cand nu se stie sursa incendiului este foarte simplu sa se spuna ca este de la un scurtcircuit.
Un scurcircuit arde siguranta in cateva milisecunde.
Exista o cascada de sigurante electrice inainte de contorul electric precum si dupa el.Chiar daca sunt supradimensionate, sau daca un Dorel a pus un cui in loc de sigurante, se vor arde cele in amonte.

P.S.Pentru Frank 51 curentul electric se masoara in Amperi. nu in kw.

| GeorgeGabriel20001 explică (pentru Panamax):

Ok,insa,in cazul meu, am casa cu etaj, la etaj nu am deocamdată nimic amenajat și e foarte multa structura de lemn, insa trece și pe acolo rețeaua electrică, nefiind nimic băgat în priză (doar 2 becuri care stau mai mereu închise), sunt șanse că dintr-un motiv sau altul să izbucnească un incendiu acolo, pursisimplu?

| Frank51 a răspuns (pentru Panamax):

Multumesc de corectare, am vrut sa ii transform omului in watti ca sa isi dea seama mai usor si mai repede cam ce putere poate trece prin conductori inainte ca singuranta sa declanseze. Apropo, scurtcircuitul inchide siguranta inainte sa o arda, deci la ce te referi?

| Panamax a răspuns (pentru GeorgeGabriel20001):

Un alimentator chinezesc de telefon,router,laptop,uitat in priza, poate lua foc, si daca langa este este o canapea sau o perdea focul este gata.
Nu trebuie sa ne gandim la consumatori importanti, de multe ori sunt pocnitorile astea mici uitate prin priza cu anii.
Daca vrei sa te distrezi cauta o bucatica t de fir ramas de la instalatia ta electrica si incearca sa-i dai foc cu bricheta. Daca izolatia arde inseamna ca au folosit cabluri interzise in majoritatea tarilor de vreo 30 de ani. Daca se stinge imediat cum opresti bricheta sunt din cele ok.

| NoisyLight a răspuns:

Cauze posibile:
- subdimensionarea cablurilor.
- supradimensionarea siguranțelor.
- conexiuni electrice slăbite.
- echipamente electrocasnice care funcționează defectuos.
- prize care nu realizează un contact bun cu stekerul consumatorului.