| alexb123 a întrebat:

Am si eu o problema, de cateva saptamani merge calculatorul ca naiba de greu cu freeze-uri din ce in ce mai dese si este aproape imposibil sa lucrez pe el, cand intru intr-un program sau joc sau orice aplicatie se blocheaza pentru 1-2 minute. Am reinstalat windows-ul dar fara nici un rezultat. Am luat programul HD Tune Pro si am gasit o eroare si anume:

"(C7) Ultra DMA CRC Error Count
Description: Number of interface comunication error: 10
Status: There were communication errors. This may be caused by a damaged cable"

Ce ar trebui sa fac? Sa schimb cablul care face legatura intre HDD si placa de baza?

1 răspuns:
| tomthecat a răspuns:

Ar fi bine să fie defect cablul de date, îl înlocuieşti şi e ok.

Dacă placa de bază este pe IDE nu se merită să-ţi cumperi un HDD nou pentru că e scump şi ultradepăşit din toate punctele de vedere (buffer mic, rată de transfer mică, viteză şi capacitate reduse).

Dacă placa de bază este pe SATA atunci cumpără urgent un SSD (recomand SATA3) de 60GB (costă doar 257 RON cu tva inclus şi e de cea mai bună calitate, garanţie 3 ani) şi instalezi pe el NUMAI sistemul de operare şi programele. Nu uita ca înainte să instalezi SSD-ul, să ai grijă pe ce port SATA muţi HDD. La HDD SATA nu mai există jumper (pentru master, slave şi cable select) ca la HDD IDE dar trebuie să ai grijă cum îl conectezi în placa de bază pentru ca BIOS-ul să acorde "prioritate" SSD-ului.

https://www.pcgarage.ro/ssd/kingston/60gb-sata-iii-25-inch-v300-ssdnow/