| ClaudiuTicu a întrebat:

Am un card bancar... să vă povestesc ce s-a întâmplat. Cardul a fost acasă... si banca imi trimite mesaj ca s -a cumpărat de pe el. Explicati-mi si mie treaba asta. Ce s-a întâmplat?! Dacă cardul a fost acasă cum se poate să se cumpere ceva de pe el?

29 răspunsuri:
| Ronnix a răspuns:

Banca nu ti-a trimis niciun mesaj ca s-a cumparat dupa el, ci a incercat cineva sa-ti trimita mesaj cum ca s-a cumparat dupa el (si sa dai click pe link-ul trimis prin mesaj pentru a confirma plata etc.) pentru a te "trage in teapa". Iti recomand sa ignori mesajul si sa-ti vezi de treaba ta. (Banca nu-ti trimite mesaje ca s-a cumparat ceva de pe cardul tau.)

| suntserios a răspuns (pentru Ronnix):

Cum sa nu iti trimita banca astfel de mesaje. E una din caracteristicile cele mai importante din punct de vedere al sigurantei. Orice banca iti ofera acest serviciu de trimitere de sms la plata cu cardul.

| ClaudiuTicu explică (pentru Ronnix):

Am primit mesaj alert de la banca... precum a cumpărat cineva de pe cardul meu. Și cardul era acasă. Explica mi te rog

| darrio2007 a răspuns:

In acest caz numai banca te poate lamuri. Nu vreau sa intru in amanunte ca ceilalti care ti-au raspuns inaintea mea.

| Lucian4 a răspuns:

Se cheama frauda bancara. Ti-a copiat cineva datele cardului

Răspuns utilizator avertizat
suntserios
| suntserios a răspuns:

In toate sms de la banca vine pe undr si fraza... Daca nu recunoști acesta plata suna la xxxxxx sau blocheaza cardul. Ai sunat la banca?

| Ronnix a răspuns (pentru suntserios):

Banca nu iti trimite mesaje cum ca s-a cumparat ceva de pe card, ci iti trimite mesaj ca a avut loc o tranzactie suspicioasa. Daca "banca" iti trimite mesaj cum ca s-a cumparat ceva de pe card si iti ofera un link pentru a te conecta/loga pentru a confirma/infirma tranzactia, in mod sigur este o tentativa de frauda si trebuie IGNORATA. (degeaba raportezi, nimeni nu se streseaza)

Fa ti un card, activeaza serviciul si discutam dupa. Nu ma contrazi fara sa stii ce spui.

Uite un exemplu aici

https://www.bancatransilvania.ro/......sms-alert/

| ClaudiuTicu explică (pentru suntserios):

Păi am primit sms alert precum ca a cumpărat cineva de pe card... si cardul era acasă explica mi te rog...

Am primit mesaj alert precum a cumpărat cineva de pe cardul meu. Cardul a fost acasă. Explica mi te rog...aa

| suntserios a răspuns (pentru ClaudiuTicu):

Nu am ce sa iti explic eu, iti poate explica banca și ai sa afli ce sibde unde s-a cumparat. Poate e o tranzactie online... Poate cineva din casa iti foloseste cardul, cine stie

Imi cer scuze, dar am card(uri) de ani buni si stiu ce si cum.

PS. Lucrez in IT. Securitate, sa fiu mai exact.

Am primit mesaj Alert cum ca a cumpărat cineva cu cardul. Cardul a fost acasă. Explica mi te rog...

Nu s-a făcut online s, a facut tranzacția mesaj alert la un tabaco shop...

Lucrezi o duda in pruna in securitate. Eu ti am dat link de la serviciul pus la dispozitie de BT si tu tot pe a ta o tii.

https://www.bcr.ro/ro/persoane-fizice/digital-banking/bcr-alert

Mai ia un exemplu

"Lucrezi o duda in pruna in securitate."
As vrea sa te contrazic, dar observ ca ai 75, 294 (dintre care 4, 721 castigatoare) raspunsuri pe TPU si ma gandesc ca n-ar avea rost sa ma complic.
Bafta!

Fii atent, poate nu stii sa deschizi link uri, iti dau eu paste.
De la BT citire...
"SMS Alert
Ce avantaje ai?
esti mereu informat cu privire la banii care intra in contul tau: salariu, bani primiti din alte surse etc.
stii cati bani mai ai in cont dupa fiecare plata facuta cu cardul. Pentru ca SMS Alert iti trimite si aceste detalii
promptitudine: primesti informatia pe telefonul mobil, in momentul tranzactiei, 24 h / 24. In plus, afli daca tranzactia a fost efectuata sau nu"

De la bcr citire

"Serviciul BCR Alert Plus te ține la curent cu activitatea contului tău prin SMS sau e-mail, în funcție de preferințele tale.

Afli următoarele informații despre operațiunile și tranzacțiile efectuate:

Toate ieșirile din contul curent, pe toate canalele: Internet și Mobile Banking, Phone Banking, POS, cumpărături online, retrageri numerar ATM, etc; Se exclud retragerile de numerar
Toate intrările înregistrate în contul curent pe care este activat serviciul, prin toate canalele, mai puțin ghișeu"

Hai expertule, contrazi asta.
Ba, inteleg ca unii nu sunteți capabili sa recunoasteti ca scrieti prostii, da sa ajunge sa te faci de rahat cu vrajezi de genul "expertul in securitate" a lui peste prajit e penibil. Baga mana si citeste acolo.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Fii atent, poate nu stii sa deschizi link uri, iti dau eu paste.

De la BT citire...

"SMS Alert
Ce avantaje ai?
esti mereu informat cu privire la banii care intra in contul tau: salariu, bani primiti din alte surse etc.
stii cati bani mai ai in cont dupa fiecare plata facuta cu cardul. Pentru ca SMS Alert iti trimite si aceste detalii
promptitudine: primesti informatia pe telefonul mobil, in momentul tranzactiei, 24 h / 24. In plus, afli daca tranzactia a fost efectuata sau nu"

De la bcr citire

"Serviciul BCR Alert Plus te ține la curent cu activitatea contului tău prin SMS sau e-mail, în funcție de preferințele tale.

Afli următoarele informații despre operațiunile și tranzacțiile efectuate:

Toate ieșirile din contul curent, pe toate canalele: Internet și Mobile Banking, Phone Banking, POS, cumpărături online, retrageri numerar ATM, etc; Se exclud retragerile de numerar
Toate intrările înregistrate în contul curent pe care este activat serviciul, prin toate canalele, mai puțin ghișeu"

Hai expertule, contrazi asta.
Ba, inteleg ca unii nu sunteți capabili sa recunoasteti ca scrieti prostii, da sa ajunge sa te faci de rahat cu vrajezi de genul "expertul in securitate" a lui peste prajit e penibil. Baga mana si citeste acolo.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

O bancă nu trimite asemenea mesaje.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Decît sa intrebi aici unde nu stie nimeni si toti zic ce vor si ce cred ei, mai bine mergi tu maine la banca si intreaba fetele de la ghiseu, numai ele stiu ce s-a intamplat, ori banca ti a trimis tie acel mesaj poate ai avut comisioane de administrare a cardului de plătit la ei si in acest caz dati- a luat banca banii, ori esti victima hakerilor hotilor. Mergi maine dimineata si intreaba nu sta pe TPU sa astepti, sa ai buletinul la tine ca sa te poata ajuta cei de la bancă si cardul bancar.

| Bizon95 a răspuns:

Cardurile bancare au urmatoarea problema: NU sunt tokene, deci o plata cu cardul poate fi inregistrata, pentru ca datele citite din nfc/banda magnetica sau chiar date manual, pot fi inregistrate si apoi refolosite, asa ca daca l-ai bagat undeva nesigur, poti sa o incasezi

sunt diverse solutii anti problema asta
-prima si cea mai simpla e sa faci plata cu telefonul (ING are asa ceva), moment in care telefonul in loc sa trimita datele de card, trimite un token de unica folosinta, care e valabil numai odata, asa ca un eventual hot, poate sa si-l bage pana sus unde soarele nu patrunde
- tot ing, sa ai un cont de economii, si sa bagi bani in card din aplicatie NUMAI cand faci plata, si cat ai nevoie sa faci plata, nu sa iti tii permanent toti banii pe card, asa ca, cand cineva vrea sa iti fure bani de pe card o sa constate ca nu are ce
-solutii de gen revolut, paysafecard, etc. care de asemenea pot sa faca protectii asemanatoare ca mai sus (inca nu am testat)
-paypal, de asemenea, platesti cu un token unic pe internet, asa ca o plata o faci o singura data, nu poate sa vina dupa aia si sa o mai faca odata

iar tepe sunt pana si la magazinele asa zis legitime, a fost la tembelizor nustiuce magazin de haine, care iti facea reducere la blugi de 100lei, si dupa ce plateai 150lei si plecai, intrau si iti dadeau 150lei inapoi si apoi iti luau 250lei... adica FARA REDUCERE... chestie care in afara ca e furt calificat, dar poti da si banca in judecata pentru complicitate la plata fara acceptul tau

| danutzu96 a răspuns:

Poate ai bagat cardul intr-un atm cu skimmer si acum l-au clonat (putin probabil.) Cel mai bine intreaba banca despre mesajele primite si iti rezolva ei problema. Chiar si cu cardul clonat, ei pot in pot bloca si iti da altul.

| brokxy a răspuns:

Verifica-ti banii din cont vezi daca e tot la fel. Daca stiai cat ai avut. Sau intreaba la banca. Daca se adevereste ca cineva a cumparat cu cardul tau inseamna ca iti stie cineva datele de pe card! Si ar trebui sa il blochezi cat mai repede!

| ClaudiuTicu explică:

Am primit mesaj alert de la banca precum ca a cumpărat cineva de pe cardul meu, si cardul a fost acasă. S-a cumpărat de la un tabaco shop... nu s-a cumparat online.

| suntserios a răspuns (pentru ClaudiuTicu):

Inseamna ca cine acasa iti foloseste cardul, sau poate a fost clonat, sau furat. Doar banca te poate ajuta.

| ClaudiuTicu explică:

Cardul bancar care îl dețin este din Anglia... Nu este din românia.

| Adriann007 a răspuns:

Pasi de urmat:
- verifici prin internet banking tranzactia si vezi daca o recunoasti sau este suspecta/frauduloasa
- daca este suspecta, schimbi imediat pinul
- anunti banca sa anuleze/blocheze tranzactia si poate recuperezi banii
- se pot face tranzactii online fara sa ai cardul fizic, ai nevoie doar de codul de pe fata, data expirarii, si codul de pe spate dar la unele banci doar aceste informatii nu ajung, sunt securizate prin 3D secure si primesti si un SMS cu un cod de securitate pentru verificare autenticitate.

Si da, banca trimite mesaje pentru orice tranzactie ce depaseste o suma (setata de client) si la orice retragere de la ATM daca esti abonat la alertarea prin SMS de catre banca (de obicei acest serviciu costa suplimentar)